Par să fie urmele unui cutremur, dar este un muzeu memorial: guvernul din China a ridicat un proiect unic, în amintirea zecilor de mii de oameni pieriți în urma unui seism de proporții. Locul ales are o importanță aparte: o școală în care și-au pierdut viața peste 100 de copii și profesori, din cauza unui sistem corupt, care a permis construcția cu materiale inadecvate a unor clădiri șubrede, încă de la inaugurare.

40671-1.jpgÎn anul 2008, provincia Sichuan din China a fost zguduită de un cutremur puternic, de 7,9 grade pe scara Richter. La poalele Munților Himalaya, bilanțul final a fost cutremurător: aproape 70.000 de oameni și-au pierdut viețile, 350.000 de răniți, 18.000 de persoane dispărute și aproape 5 milioane au rămas fără locuințe. A fost dezastrul natural care a lăsat în urmă cele mai multe victime și pagube materiale din 1976 încoace, dar și cel mai puternic cutremur înregistrat din 1950 până în prezent. Guvernul a lansat imediat un program de reconstrucție a zonei, pentru a furniza oamenilor locuințe și infrastructură.

Totodată, victimele nu au fost uitate: guvernul chinez a construit un muzeu în Beichuan, solicitând proiectul Universității de Arhitectură Tongji, din Shanghai. După un concurs realizat printre studenți, câștigător a fost desemnat proiectul conceput de Cai Yongjie. Inaugurat în mai 2013, la cinci ani de la dezastru, rezultatul este pe cât de amar, pe atât de frumos: proiectul memorial a fost creat astfel încât să se asemene cu un peisaj natural fracturat de seism.

„Una dintre cele mai afectate părți de către cutremur a fost în ținutul Beichuan, unde circa 80% dintre clădiri s-au prăbușit, iar peste 15.000 de oameni și-au pierdut viețile. Printre clădirile distruse se numără și Școala Generală Beichuan, unde au pierit peste 100 de copii și profesori. Exact în locul acestei școli a fost construit muzeul memorial, pentru a rămâne ca un testament tăcut al unei perioade întunecate din istoria contemporană”, explică arhitectul Cai Yongjie.

Muzeul se întinde pe o întreagă vale, fiind mărginit pe o parte de un drum mic, iar pe alta de o autostradă cu patru benzi. Ruinele au fost păstrate, iar Memorialul Național al Cutremurului ocupă circa 15 hectare: muzeul, spații cu servicii, precum și un parc cu facilități în aer liber. Deși administrația a solicitat îndepărtarea rămășițelor școlii prăbușite, designerii au integrat în concept amprenta unei clădiri, precum și terenul de sport. Potrivit estimărilor ulterioare făcute de specialiști, circa 5.000 de elevi și studenți au pierit la acest cutremur, din cauza corupției ce a generat instituții de învățământ prost construite, cu materiale inadecvate. În numele artei, studenții de la Arhitectură au reușit să păstreze vizibile urmele eșecului politic.

„Acest spațiu păstrează amintirile vii și constituie un loc ideal pentru reflecție. Un astfel de proiect memorial este extrem de important, oferă demnitate celor care au supraviețuit, chiar dacă a fost moderat îndeplinită dorința lor de a păstra vizibile elementele eșecului uman care a condus la un astfel de dezastru, acestea fiind înscrise numai pe ascuns în aspectul general al peisajului”, conchide arhitectul care a conceput acest proiect.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

 

30 July 2016