Noțiunea de „aglomerat” este diferită în China, țară ce are nu mai puțin de 10 metropole cu o populație de peste 10 milioane de locuitori și cu 145 de orașe cu peste un milion de oameni. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai mari orașe ale Chinei, din punct de vedere al populației.  

40796-10_suzhou.jpg10. Suzhou

  • Populație: 10,3 milioane oameni

Deși numele său nu este foarte cunoscut pe plan internațional, Suzhou este unul dintre cele mai vechi orașe ale Chinei, cu o istorie ce depășește 2.500 de ani. Centru comercial al țării încă de pe vremea Dinastiei Song, Suzhou a fost, vreme de sute de ani, cel mai mare oraș non-capitală din lume. De la începerea reformelor economice majore din China, din 1979, Suzhou s-a remarcat drept unul dintre orașele cu cea mai rapidă dezvoltare din lume.

40797-9_wuhan.jpg9. Wuhan

  • Populație: 10,6 milioane oameni

Cel mai populat oraș din centrul țării, Wuhan este un centru al transporturilor pe plan național, fiind denumit „Chicago al Chinei” de către investitorii străini. Cu o istorie ce se întinde pe o perioadă de circa 3.500 de ani, este astăzi un centru regional în domenii precum politică, economie, cultură sau educație. Demn de mențional, orașul este un model de dezvoltare bazat pe investițiile străine directe, autoritățile reușind să atragă fonduri din peste 80 de țări.

40798-8_harbin.jpg8. Harbin

  • Populație: 12 milioane oameni

În cei doar 100 de ani de existență, Harbin s-a transformat spectaculos, devenind metropola uriașă de astăzi, dintr-un mic sat pescăresc. Centru politic, cultural și educațional al părții de nord a Chinei, Harbin este denumit neoficial și „Orașul de Gheață”, datorită temperaturilor extrem de scăzute înregistrate de-a lungul iernii. Gazdă a unor evenimente de sculpturi în gheață și destinație apreciată de iubitorii sporturilor de iarnă, Harbin a primit premiul de „China Top Tourist City”, în anul 2004.

40799-7_shenzhen.jpg7. Shenzhen

  • Populație: 12,3 milioane oameni

Shenzhen a câștigat statutul de oraș abia în 1980, an din care s-a dezvoltat cu o repeziciune uimitoare. Fostul orășel de 30.000 de locuitori a fost inclus în prima Zonă Economică Specială a Chinei, investițiile străine ducând rapid la un boom economic și la peisajul modern actual. Shenzhen este parte din parte din aglomerația urbană numită „Mega Orașul din Delta Râului Pearl”, fiind un important centru financiar pentru sudul țării.

40800-6_tianjin.jpg6. Tianjin

  • Populație: 15,4 milioane oameni

Cu o istorie ce începe din anul 1404, orașul-fortăreață Tianjin a avut dintotdeauna un aport important în economia țării, datorită portului. Dezvoltarea economică din ultimii ani a făcut ca populația orașului să crească rapid, cu peste trei milioane de oameni în doar trei ani. Orașul Tianjin se mândrește cu cel mai mare PIB per cap de locuitor din întreaga țară (peste 17.000 dolari/persoană), surclasând metropolele-favorite Beijing și Shanghai.

40801-5_chengdu.jpg5. Chengdu

  • Populație: 17,6 milioane oameni

Capitala provinciei Sichuan este unul dintre cele mai însemnate centre economice, financiare, comerciale, culturale și transportaționale din partea de vest a Chinei. Pilon important în mediul de afaceri al țării, Chengdu este orașul în care au sedii peste 200 dintre companiile internaționale incluse în Fortune 500. Cu toate că este mai puțin popular printre vizitatorii străini, orașul devine din ce în ce mai cunoscut printre turiștii în scop de business.

40802-4_chongqing.jpg4. Chongqing

  • Populație: 18,3 milioane oameni

Oraș a cărui prescurtare oficială este Yu, Chongqing este unul dintre cele patru orașe importante ale Chinei, cu statut de provincie, denumite „municipalități direct controlate” (alături de Beijing, Shanghai și Tianjin). Cu o importantă istorie și cultură, ce se întinde pe o perioadă de mai bine de 1.500 de ani, Chongqing a reușit să păstreze pasul cu vremurile, fiind astăzi descris de Economist Intelligence Unit drept „unul dintre cele 13 de mega-orașe în curs de dezvoltare ale Chinei”.

40803-3_guangzhou.jpg3. Guangzhou

  • Populație: 20,8 milioane oameni

Guangzhou este denumirea locală a orașului Canton, acesta fiind unul dintre cele cinci Orașe Naționale Centrale, clasificat de către GaWC drept Oraș Global de rang Beta. Oraș cu o istorie de aproape 23 secole, Guangzhou a fost dintotdeauna un port important al Chinei, fiind în prezent un centru-cheie la nivel național al mijloacelor de transport maritime, feroviare și aeriene. În prezent, face parte din aglomerația urbană numită „Mega Orașul din Delta Râului Pearl”.

40804-2_beijing.jpg2. Beijing

  • Populație: 21,7 milioane oameni

Fastuoasa capitală îmbină armonios istoria bogată și motivele tradiționale cu arhitectura modernă și obiceiurile actuale, ceea ce o face să fie cea mai populară destinație turistică a țării. Centru politic, cultural și educațional al Chinei, Beijing este un oraș a cărui istorie se întinde pe trei milenii, fiind ultima dintre cele Patru Capitale Antice ale Chinei. În ultimii trei ani, populația orașului a urcat cu 7%, după un deceniu de scăderi anuale constante.

40805-1_shanghai.jpg1. Shanghai

  • Populație: 24,1 milioane oameni

Amplasat în delta râului Yangtze, cel mai mare oraș al Chinei ocupă locul opt la nivel mondial, populația sa fiind în scădere ușoară față de anul anterior (cu 0,4%). Shanghai este unul dintre orașele cu cea mai rapidă dezvoltare a ultimilor 20 de ani – dintr-un oraș sărac și relativ nedezvoltat, la începutul anilor ’90, acesta a ajuns să fie cel mai puternic motor economic al Chinei, precum și cea mai modernă și occidentalizată metropolă a țării.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

26 August 2016