AFI Park 3 a obținut certificarea LEED Gold din sistemul de rating pentru clădiri “verzi” LEED Core & Shell, devenind a treia clădire din AFI Park care a primit această calificare importantă. Ca urmare a strategiei AFI Europe de a dezvolta proiecte “verzi”, în acord cu care au fost construite toate clădirile de birouri, chiriașii din AFI Park beneficiază de o reducere de aproximativ 40% a consumului de energie și apă, în comparație cu o clădire de birouri obișnuită. Colliers International a oferit consultanță în procesul de certificare pentru toate cele trei clădiri de birouri din AFI Park.

37866-afi_park.jpg“A fi ‘verde’ este noul standard în dezvoltarea oricărui proiect de birouri și este parte integrantă din toate construcțiile  AFI Europe. Ne angajăm să oferim proiecte construite la cele mai înalte standarde și eficiente energetic, sprijinind chiriașii noștri să beneficieze de costuri reduse la utilități. Certificarea LEED Gold obținută de primele noastre trei clădiri din AFI Park este o realizare remarcabilă, parte a obiectivului nostru pe termen lung de a primi certificarea LEED Gold pentru toate proiectele existente, cât și pentru cele noi, inclusiv pentru centrele comerciale”, a declarat David Hay, CEO AFI Europe România. “În plus, pe lângă dezvoltarea clădirilor noastre la cele mai înalte standarde, strategia noastră presupune și încurajarea chiriașilor să se alăture inițiativelor ‘verzi’, cum ar fi utilizarea transportului public sau a bicicletelor, instalarea de lumini LED, de senzori pentru oprirea utilizării inutile de energie și HVAC etc. Vrem să oferim un exemplu pozitiv într-un segment al pieței imobiliare cu cea mai accelerată creștere și să creăm un mediu sustenabil pentru chiriașii noștri și pentru comunitate”, a adăugat David Hay.  

 “Certificarea LEED Gold a clădirii în care se află birourile Endava reprezintă unul dintre lucrurile proactive pe care AFI reușește să le realizeze în beneficiul chiriașilor săi. Rezultatul este un impact tot mai mic asupra mediului, lucru pe care compania noastră și toată comunitatea IT&C își doresc să-l respecte. În plus, beneficiem de avantajele unor costuri reduse de funcționare a operațiunilor noastre din București. Este în avantajul ambelor părți implicate”, a mentionat Radu Grosu, Director General Endava București.

AFI Park 1 a fost prima clădire din România care a primit certificarea LEED Gold din sistemul de rating pentru clădiri “verzi” LEED Core & Shell, urmată de AFI Park 2 și AFI Park 3. Clădirile de birouri din AFI Park includ o serie de tehnologii create pentru a le face “verzi”, cum ar fi iluminatul LED, chillere și boilere care reduc costurile de energie, utilizarea apei de ploaie pentru irigarea zonelor verzi și posibilitatea folosirii luminii naturale ca urmare a tipului special de geamuri alese. Acestea generează, în medie, o reducere a costurilor operaționale ale chiriașilor cu aproximativ 40% pentru consumul de electricitate și apă.  

AFI Park este ușor accesibil prin transportul public, în apropiere se află stația de metrou Politehnica, la doar 200 de metri de proiect, alături de 12 linii diferite de autobuz și tramvai care deservesc parcul de afaceri. O nouă linie de metrou este, în acest moment, în construcție (Drumul Taberei - Piata Universității - Pantelimon), care va oferi un acces mult mai facil în zona AFI Park. Acest lucru facilitează utilizarea transportului în comun de către angajații care lucrează în clădirile de birouri, ceea ce constituie o componentă semnificativă a unui proiect verde. 

AFI Park include 5 clădiri de birouri de clasa A, cu o suprafață închiriabilă totală de peste 70.000 de metri pătrați. Toate cele trei clădiri de birouri din AFI Park care au fost livrate sunt închiriate integral. Spațiile din AFI Park 1 sunt ocupate de companii precum Microchip, Cameron și Sparkware Technologies, în timp ce AFI Park 2 este complet închiriat de către TELUS și Endava. AFI Park 4&5 sunt în construcție momentan, iar clădirile vor fi livrate la începutul lui 2016.

 

Despre AFI Europe România:

AFI Europe operează în România din 2005. Compania a dezvoltat și gestionează AFI Palace Cotroceni, cel mai mare și de success mall din România și unul din cele mai mari centre comerciale din Europa Centrală și de Est. Proiectul se întinde pe o suprafață închiriabilă de peste 81.000 mp și oferă vizitatorilor o vastă zonă de divertisment cu multiple opțiuni pentru petrecerea timpului liber și peste 300 de magazine ale brandurilor locale și internaționale, vizitate în medie de 52.000 de clienți pe zi.

În octombrie 2013, AFI Europe a inaugurat AFI Palace Ploiești, primul și singurul mall modern dezvoltat în centrul orașului Ploiești, în urma unei investiții de peste 50 de milioane de euro. Centrul comercial oferă o suprafață închirabilă (GLA) de 33.000 de metri pătrați, disponibilă pe două etaje ce cuprind peste 100 de branduri naționale și internaționale, alături de peste 7.000 de metri pătrați de divertisment.

Adiacent, dar complet integrat centrului comercial AFI Palace Cotroceni, AFI Europe România dezvoltă în prezent AFI Park, cel mai nou și mai avansat parc de business de clasa A din București, care a atins un grad de ocupare de 100% a spațiilor sale de birouri. Parcul oferă spre închiriere peste 70.000 mp de spații de birouri, vizate în prezent de companii multinaționale din domeniu IT&C. Prima clădire de birouri, AFI Park 1, cu o suprafață închiriabilă de 12.250 mp, este ocupată în proporție de 100%. În aprilie 2014, AFI Europe România a inaugurat AFI Park 2, cu o suprafață închiriabilă (GLA) de 12.200 mp și închiriată în proporție de 100%, în timp ce AFI Park 3, livrată în decembrie 2014, este închiriată de către companiile de IT Endava România și TELUS International Europe. În aprilie 2014, AFI Europe România a început și construcția clădirilor de birouri AFI Park 4&5, care vor oferi proiectului o suprafață închiriabilă adițională de 32.000 mp și urmează să fie livrată în Q4 2015.

În iulie 2015, AFI Europe a semnat contractul de cumpărare pentru un teren de 40.000 de mp în centrul orașului Brașov pentru dezvoltarea unui centru commercial cu o suprafață închiriabilă de 45.000 de metri pătrați și un proiect de birouri de 11.000 de mp

Mai mult, AFI Europe România va dezvolta în viitorul apropiat două proiecte cu utilizare mixtă pe terenul de 80.000 mp pe care îl deține în orașul Arad și pe terenul de 148.000 mp din Bucureștii Noi din sectorul 1 al capitalei.

Pe segmentul clădirilor de birouri, AFI Europe România va dezvolta AFI Business Park București, un parc de business clasa A cuprinzând 50.000 mp GLA, amplasat în imediata apropiere a hotelului J.W. Marriott și a Parlamentului din sectorul 5 al capitalei. Parcul de afaceri va consta în 2 clădiri de birouri de înălțime redusă și un turn de birouri, cu multe spații verzi, spații moderne, high tech, într-un centru urban cu o  piațetă centrală și grădini.

Despre Colliers International Group Inc.

Colliers International Group Inc. (Nasdaq:) (TSX:CIG) este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare, cu peste 16.300 specialiști care lucrează în 502 birouri din 67 de țări. Colliers oferă o gamă largă de servicii clienților finali, dezvoltatorilor și investitorilor, de la brokeraj, property și asset management, project management, investiții și consultanță, evaluări și până la studii de piață sau produse adresate băncilor. Colliers International a fost inclusă în top 100 companii outsourcing de către International Association of Outsourcing Professionals' Global Outsourcing în ultimii 10 ani, mai mult decât orice altă companie de consultanță imobiliară. 

4 August 2015