București, 29 iunie 2015Ordinul Arhitecților Filiala Teritorială București deschide expoziția de proiecte din cadrul Anualei de Arhitectură 2015 pe data de 1 iulie, în Grădina Casei Universitarilor, spațiu reamenajat și revitalizat de OAR București. Accentul se pune pe comunitățile din cartierele bucureștene și pe intermedierea relației acestora cu autoritățile locale. Anuala dă startul unei noi strategii de acțiune a OAR București, care își propune un nivel mai mare de implicare și proiecte concrete pentru București.

37612-arhitect_serban_sturdza.jpgPentru prima dată în istoria acestei manifestări culturale este invitată să participe cu proiecte și expoziții Uniunea Arhitecților din Republica Moldova, dar și numeroase entități ale societății civile, care s-au implicat cu proiecte concrete, în parteneriat cu OAR București, pentru zonele: Cotroceni, Tineretului, Timpuri Noi, Bucureștii Noi, Dămăroaia, Drumul Taberei, Giurgiului, Giulești, Ghencea sau Centrul Vechi.

“București este orașul cu cele mai multe investiții în imobiliare și proiecte de urbanism, cu cel mai mare buget al Primăriei Generale, aproximativ un miliard de euro și cu cele mai mari zbateri”, a declarat arhitectul Șerban Sturdza, președintele OAR București. “Până în prezent societatea civilă și diverse entități culturale, voluntari, arhitecți și urbaniști au luptat pe propriul lor front pentru oraș. Credem că este momentul ca toate aceste eforturi să fie unificate și concertate. Ne propunem să acționăm ca un liant și vizăm acțiuni extrem de concrete, cu impact real asupra Bucureștiului” a explicat arh. Șerban Sturdza.

Anuala este cea mai amplă manifestare de arhitectură din București și se desfășoară pe durata mai multor luni de evenimente, seminarii și expoziții pe întreg teritoriul capitalei. Punctul central îl reprezintă competiția de arhitectură, organizată în încinta Grădinii Casei Universitarilor. Ediția 2015 prezintă 247 de proiecte înscrise în competiție, cel mai mare număr de proiecte depuse până acum la Anuală.

Numărul de proiecte participante la secțiunile dedicate proiectelor realizate – Anuala incluzând și secțiuni dedicate studiilor și proiectelor nerealizate – este similar cu numărul de lucrări depuse în 2003, respectiv 31. Acest indicator exprimă nivelul scăzut al lucrărilor cu arhitectură de calitate realizate în București, în raport cu investițiile totale din piața imobiliară, chiar dacă pe piață au intrat și investitori care au ales să realizeze proiecte valoroase.

“Se construiește mai mult decât în 2003, dar nu neapărat mai bine” explică arh. Emil Ivănescu, vice-președinte OAR București și organizatorul Anualei de Arhitectură. Beneficiarul de arhitectură în 2015 este mai educat în comparație cu 2003, birourile de proiectare au crescut și ele semnificativ standardul, dar perioada de criză financiară și-a pus puternic amprenta asupra bugetelor și a stilului de lucru din piața de construcții.

“Crește și mai mult distanța între eșalonul unu, cel al investitorilor care mizează pe arhitectură și calitate și dezvoltatorii care sunt doar în căutarea profitului, fără respect pentru clienții lor. Periferiile se dezvoltă haotic, cu cartiere dormitor, sufocate cu mii de apartamente mici și neinspirate, fără vegetație, fără infrastructură, lipsite de orice estetică. Chiar dacă observăm creșteri în piața rezidențială, arareori aceste proiecte sunt și valoroase pentru București și bucureșteni”, a subliniat arh. Emil Ivănescu.

Se remarcă o evoluție a numărului de proiecte de amenajări interioare, fapt care certifică apetitul în creștere pentru design interior al bucureștenilor, aceste lucrări fiind realizate atât în cadrul unor proiecte noi, cât și în incinta unor clădiri existente. Este primul an în care numărul proiectelor de amenajări interioare depășește numărul de proiecte de arhitectură.

Restaurările se află în suferință, aceasta fiind secțiunea cu cele mai puține proiecte depuse și cea mai mare stagnare – același număr mic de proiecte în ultimii 3 ani, respectiv 6 proiecte acceptate în competiție. “Restaurările sunt extrem de greu de realizat, presupun multă experiență, fonduri generoase, răbdare și mână de lucru extrem de specializată. Investițiile private nu pot compensa investițiile pe care ar trebui să le facă autoritățile locale, în imobilele care le aparțin. Aici intervin și problemele de proprietate încă nerezolvate cu care se confruntă o parte importantă a patrimoniului din București”, a subliniat arh. Emil Ivănescu.

Într-o analiză comparativă, a proiectelor rezidențiale versus proiecte socio-culturale, se remarcă faptul că numărul proiectelor socio-culturale este aproape de două ori mai mic. 2013 a fost singurul an în care proiectele socio-culturale au fost mai numeroase, aceasta fiind categoria în care predomină investițiile de stat (școli, clădiri culturale, baze sportive etc).

În premieră, Ordinul Arhitecților București a luat în calcul acordarea premiului pentru “Cea mai  sustenabilă clădire de birouri”, premiu ce va lua în calcul indici de arhitectură și sustenabilitate, în linie cu standardele europene din segmentului de birouri.

“Este primul an în care se va acorda acest premiu. Ne dorim să încurajăm apetitul dezvoltatorilor pentru clădiri eficiente energetic, dar care au și o arhitectură de calitate. Suntem conștienți că în ultimii ani accentul a fost pe eficientizare și alte aspecte tehnice, dar nu trebuie pierdut din vedere nici factorul estetic și funcțional, care nu face decât să sporească valoarea proiectelor și reputația investitorului” a explicat arh. Emil Ivănescu.

Programul Anualei de Arhitectură 2015 “Construind comunitatea” și harta cu proiectele societății civile care au fost incluse în această manifestare sunt disponibile pe site-ul anuala.ro. Anuala se desfășoară pe parcursul mai multor luni, în multe cartiere din București, având ca element central competiția de arhitectură, cu începere din data de 1 iulie.  

29 June 2015