BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL), liderul pieței de economisire-creditare pentru domeniul locativ, dezvoltă împreună cu Asociația Monumentum și Global Heritage Fund un proiect special pentru finanțarea accesibilă a restaurării și amenajărilor (reabilitare) caselor tradiționale. 

35082-bcr.jpgCreditarea restaurării și amenajării clădirilor tradiționale și de patrimoniu reprezintă un pas important înainte spre normalitate. Astfel, proiectul Asociației Momentum de a prezerva fondul contruit tradițional este acum realizabil datorită acestui parteneriat cu BCR Banca pentru Locuințe și Global Heritage Fund. Proprietarii de la sate nu au resursele financiare să susțină un proiect de autorizare,  iar BCR BpL a renunțat la obligativitatea obținerii unei autorizatii la accesarea creditului din partea proprietarilor aceasta ramanand doar la nivel de recomandare. Pentru ca intervențiile asupra clădirilor să fie cele conforme cu principiile restaurării, Asociația Monumentum va verifica propunerile de intervenție și va oferi consultanță gratuită proprietarilor. Estimăm ca creditul pe care îl vor accesa proprietarii pentru reabilitarea caselor este în medie undeva în jurul sumei de 20.000 lei” a declarat Eugen Vaida, Președinte Asociația Monumentum.

Soluția financiară a BCR Banca pentru Locuințe pentru proprietarii acestor case este un credit special în lei, cu dobândă fixă de 5% pe an pe toată perioada creditului. Banca nu percepe comision la acordarea creditului și nici în cazul rambursării anticipate. De asemenea, evaluarea imobilului adus în garanție și asigurarea de viață sunt, de asemenea, gratuite.

„Suntem conștienți de importanța arhitecturii tradiționale pentru imaginea localităților din România. Aceste clădiri conferă peisajului urban și rural o identitate specială, sunt purtătoare de istorie locală și de memorie culturală a comunității respective. Dorim să susținem și financiar restaurarea acestui patrimoniu care conferă frumusețe localităților noastre. În colaborare cu Asociația Monumentum și Global Heritage Fund venim în întâmpinarea proprietarilor care locuiesc într-o casă tradițională și doresc să păstreze specificul acesteia. Oferim credite cu dobândă redusă de 5% pe an și fixă pe toată durata contractului. Este o încurajare pentru proprietarii care se angajează în demersul de restaurare a caselor lor tradiționale” a declarat Carmen Schuster, Vicepreședintele BCR Banca pentru Locuințe.

Creditele speciale de restaurare BCR BpL sunt credite în lei și cu dobândă fixă. De exemplu, pentru un proiect de restaurare de 9.000 lei, clientul plătește lunar între 60 – 70 lei pe o perioadă de circa 14 ani. În plus, dacă economisește în prealabil clientul obține toate avantajele contractului de economisire - creditare – dobânda și prima de stat, reprezentând 25% din suma economisită (cel mult echivalentul în lei a 250 Euro/an.)

Creditele speciale pentru restaurarea caselor tradiționale pot fi încheiate cu BCR BpL direct în sucursalele și agențiile Băncii Comerciale Romane (BCR), precum și prin rețeaua de distribuție proprie a BCR BpL, respectiv prin forța directă de vânzare și prin partenerii BCR BpL.

19 September 2014