FNGCIMM a propus Ministerului Finanțelor Publice două Scheme de garantare în numele și în contul statului, dedicate start-up-urilor și IMM-urilor aflate în dificultate.

38023-fng.jpgFNGCIMM a inițiat și a transmis Ministerului Finanțelor Publice două Scheme de garantare în numele și în contul statului, dedicate categoriilor de IMM-uri care au cel mai dificil și costisitor acces la finanțare din țara noastră, respectiv:

  1. O schemă de minimis în vederea susținerii accesului la finanțare al întreprinderilor nou înființate;
  2. O schemă de ajutor de stat  pentru garantarea de către FNGCIMM a finanțării măsurilor de salvare și a planurilor de restructurare pentru IMM-uri aflate temporar în dificultate.

Aceste inițiative au în vedere susținerea principalei ținte a Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului IMM, respectiv un sold net de IMM-uri care să depășească pragul de 670.000 întreprinderi active în România până în anul 2020 întrucât în prezent, România are cel mai mic număr de întreprinderi mici și mijlocii active pe cap de locuitor din spațiul Uniunii Europene

“Nu putem vorbi de o stimulare reală a antreprenorilor fără a îmbunătăți accesul acestora la finanțare. Schema de garantare pentru start-up asigură întreprinderilor aflate la început de drum o parte din garanțiile necesare obținerii creditului necesar investiției inițiale și derulării afacerii”, declară doamna Silvia Ciornei, președinte, director-general FNGCIMM.

În cadrul schemei de garantare pentru susținerea accesului la finanțare al întreprinderilor nou înființate, garanțiile vor fi acordate în numele și în contul statului, în limita unui plafon alocat pentru toată durata de implementare a programului, în favoarea finanțatorilor care acordă credite beneficiarilor eligibili.

În calitate de mandatar al statului român, FNGCIMM va putea garanta credite de dezvoltare și credite pentru capital de lucru, beneficiarilor eligibili de tipul întreprinderilor nou-înființate (start-up), înregistrate la registrul comerțului cu cel mult 36 de luni înainte de data solicitării garantiei, care prezintă cel puțin o situație financiară semestrială/anuală depusă la administrația financiară.

Pentru  creditele de investiții, valoarea garanției va fi de maximum 300.000 lei, cu o perioadă de rambursare de maxim 5 ani, iar pentru liniile de credit valoarea garanției va fi de maximum 200.000 lei, cu o perioadă de rambursare de maxim 24 de luni.

Principalele avantaje ale Schemei de garantare propuse sunt:

-          eliminarea principalei probleme a start-up-urilor în accesarea creditelor - lipsa garanțiilor;

-          cost redus al garanției, rezultat din subvenționarea parțială a comisionului de garantare;

-          dobândă mai mică a creditului față de nivelul pieței;

-          stimularea instituțiilor de creditare în crearea de produse de finanțare care să se adreseze acestui segment de IMM-uri cu profil de risc ridicat.

Schema de ajutor de stat privind garantarea de către FNGCIMM a finanțării măsurilor de salvare și restructurare a unor IMM-uri, are ca obiectiv restabilirea viabilității întreprinderilor aflate temporar în dificultate, prin acordarea de ajutoare sub o formă care denaturează cel mai puțin concurența.

”Propunerea Fondului este elaborată în conformitate cu Orientările Comisiei Europene privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate și urmărește să aibă o contribuție la eforturile Guvernului României de combatere a efectelor crizei economico-financiare și de revitalizare a sectorului IMM. Această schemă răspunde obiectivelor stabilite prin Strategia guvernamentală pentru dezvoltarea sectorului IMM și îmbunătățirea mediului de afaceri din România–Orizont 2020”, declară doamna Silvia Ciornei, președinte, director-general FNGCIMM.

Durata estimată a Schemei de ajutor de stat prin garantarea de către FNGCIMM, în numele și în contul statului, a finanțării măsurilor de salvare și a planurilor de restructurare pentru IMM-uri aflate temporar în dificultate, este de 4 ani, cu scopul maximizării eficacității cheltuirii banilor publici, cu respectarea perioadelor maxime de sprijin pentru: a) acordare a ajutorului pentru salvare: 6 luni; b) acordare a ajutorului pentru restructurare și a sprijinului temporar pentru restructurare: 18 luni.

Ajutoarele de stat instituite prin schema de ajutor de stat sunt temporare și reversibile, fiind acordate sub forma unor garanții pentru împrumuturi acordate de un finanțator (bancă comercială, IFN). În cadrul schemei se acordă facilități sub formă de garanții care pot acoperi maximum 80% din valoarea unui credit nou.

Cele două demersuri inițiate de FNGCIMM răspund și solicitărilor băncilor comerciale dezbătute în cadrul Asociației Române a Băncilor.

25 August 2015