FNGCIMM a finalizat pocedura de semnare a convenţiilor cu băncile partenere în campania APIA - SAPS 2014 şi invită agricultorii ca, în baza adeverinţelor eliberate de APIA, să acceseze credite apelând la una din cele nouă bănci partenere: CEC Bank, Banca Comercială Carpatica, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, Unicreditţiriac Bank, Garanti Bank, OTP Bank, Piraeus Bank si Credit Agricole Bank România.  Aceste credite pot fi garantate de către FNGCIMM până la 80% din valoarea finanţărilor acordate de către bănci.

34888-fng.jpgPrin convenţii, băncile semnatare se angajează să acorde beneficiarilor eligibili, credite in lei în vederea finanţării capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente, valoarea creditului fiind până la 90% din suma cuvenită din Schema de plată unică pe suprafaţă ( SAPS).

Schema de plată unică pe suprafaţă constă în acordarea de către APIA a unei sume uniforme pe hectar, 120 euro/ha, plătibilă o dată pe an, decuplată total de producţie.

Dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăşi ROBOR 6M + maxim 4%, iar pentru garanţia acordată se plăteşte anual un singur comision de garantare, calculat pe baza ratingului atribuit de instituţia finanţatoare, în conformitate cu pct. 3.3. din Comunicarea Comisiei Europene şi Ordinul Ministrului nr. 40/2009 - MADR.

Pentru accesarea garanţiei FNGCIMM, beneficiarul va depune la banca finanţatoare documentaţia de credit, care în baza analizei documentaţiei solicită Fondului emiterea unei garanţii. FNGCIMM prelucrează solicitarea, acordă garanţia şi în baza acordului de garantare, Banca semnează contractul de credit cu beneficiarul.

Pentru a beneficia de garanţia FNGCIMM, producătorii agricoli eligibili trebuie să se încadreze în categoria IMM-uri, putând fi organizaţi ca persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale. De asemenea, trebuie să respecte criteriile de eligibilitate ale finanţatorilor, să deţină adeverinţele emise de APIA, să nu se afle în dificultate financiară, în sensul prevederilor Comunicării Comisiei Europene şi să nu beneficieze de garanţii de la alte fonduri de garantare pentru aceeaşi finanţare.

* * *

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

Garanţia FNGCIMM  SA - IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/IMM şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

FNGCIMM  SA - IFN colaborează cu  30 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru în care sunt prevăzute obligaţiile părţilor semnatare, valoarea şi modul de plată al comisionului de garantare, calculul şi modalitatea de plată a garanţiei acordate. Garanţia FNGCIMM  SA - IFN este cea mai lichidă garanţie, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, faţă de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

FNGCIMM  SA - IFN asigură o acoperire teritorială naţională, răspunzând solicitărilor întreprinzătorilor prin toate cele 4 sucursale, 5 reprezentanţe şi 3 filiale. În baza apartenenţei sale la AECM (European Mutual Guarantee Association – asociaţie ce reuneşte peste 40 de fonduri de garantare şi contragarantare din 22 de ţări europene şi Turcia), FNGCIMM funcţionează după reguli şi principii europene. 

20 August 2014