În 2015, Fundația UniCredit și-a reînnoit angajamentul față de dezvoltarea sectorului întreprinderilor sociale în România, prin continuarea parteneriatului cu NESsT România, un catalizator pentru întreprinderile sociale din țările cu piețe în dezvoltare.

36405-unicredit.jpgÎncepând cu 2012, Fundația UniCredit a sprijinit înființarea și dezvoltarea întreprinderilor sociale cu finanțări de peste 240.000 euro, din care 80.000 euro sunt alocați activităților din 2015.  Până în prezent, Fundația UniCredit a sprijinit direct dezvoltarea a 11 întreprinderi sociale. Pe lângă sprijinul financiar, peste 50 de angajați UniCredit (din cadrul UniCredit Tiriac Bank și UniCredit Business Integrated Solutions SCPA) din România s-au implicat activ în acest proces, investind un timp semnificativ și oferindu-și susținerea pentru a sprijini procesul de planificare a întreprinderilor sociale.

În timp ce modelele economice moderne generează prosperitate în țările cu piețe în curs de dezvoltare, acestea contribuie, de asemenea, la creșterea inegalităților în distribuirea veniturilor. În Europa Centrală și de Est, oportunitățile de a avea un venit sustenabil sunt limitate, în special în comunitățile cu venituri reduse și în rândul persoanelor marginalizate, precum persoanele cu dizabilități, minorități, femei și tineri aflați în situații de risc. În Europa, eforturile de a găsi soluții pe termen scurt la aceste probleme s-au redus mai ales din cauza subfinanțării sectorului neguvernamental. Astfel, din ce în ce mai des, o serie de antreprenori caută, prin înființarea unor întreprinderi sociale,  soluții pentru a rezolva aceste probleme sociale.

În România, unde conform Eurostat rata șomajului este 28%, una dintre cele mai mari din Europa, antreprenoriatul social oferă soluții viabile la această realitate economică dură, reducând disparitățile sociale. Deși acest sector a primit tot mai multă atenție în ultimii ani, antreprenorii sociali din România încă se confruntă cu provocări majore:  lipsa experienței suficiente în dezvoltarea afacerii, capacitate limitată de implementare și dificultatea atragerii de investitori.

Cu sprijin din partea Fundației UniCredit și a altor finanțatori, NESsT România – un incubator dedicat întreprinderilor sociale care deține în prezent un portofoliu de 9 întreprinderi sociale cu impact ridicat – își propune să consolideze poziția antreprenorilor sociali drept agenți ai schimbării pozitive și ai creșterii incluziunii în comunitățile cu venituri reduse și în cele marginalizate.

Anul acesta, Fundația UniCredit și-a reînnoit angajamentul față de NESsT România prin susținerea programului adresat întreprinderilor sociale.  Astfel, NESsT România va continua să sprijine portofoliul de întreprinderi sociale, prin oferirea de consultanță strategică și sprijin individualizat pentru dezvoltarea afacerii. Mai mult, în 2015, NESsT derulează Competiția pentru Întreprinderi Sociale cu scopul de a identifica antreprenori sociali cu idei viabile și de impact, pe care îi va ajuta să dezvolte un plan de afaceri. Aceștia vor primi consultanță pentru planificarea afacerii, iar cele mai bune două planuri de afaceri vor fi premiate. Ulterior, antreprenorii vor fi invitați în portofoliul NESsT de incubare, beneficiind de sprijin pentru consolidarea afacerii.

18 February 2015