Marile lanțuri de magazine și alți comercianți care își desfășoară activitatea pe raza Sectorului 1 intenționează să aplice reduceri la produsele de toamnă-iarnă pe care le comercializează.

36144-reduceri.jpgPână în prezent, 49 de comercianți din această zonă administrativă au notificat Primăria Sectorului 1 că vor reduce prețurile la îmbrăcăminte, încălțăminte și alte produse nealimentare. Printre aceștia se regăsesc brand-uri renumite, cum ar fi: Marks&Spencer Marinopoulos Romania, Zara București, Pull and Bear Ro, Stradivarius, H&M, Bershka Carpați etc.

Potrivit Ordonanței de Guvern nr. 99/2000 cu modificările și completările ulterioare, vânzările de soldare pot fi efectuate după o notificare prealabilă a Primăriei cu 15 zile înaintea datei de debut a reducerilor. De asemenea, același act normativ precizează că “vânzarea de soldare este orice vânzare însoțită sau precedată de publicitate și anunțată sub denumirea ”soldare/soldări/solduri” și care, printr-o reducere de prețuri, are ca efect vânzarea accelerată a stocului de mărfuri sezoniere dintr-o structură de vânzare cu amănuntul”.

Perioada de soldare este stabilită de lege între 15 ianuarie 2015 – 15 aprilie 2015 pentru produsele de toamnă - iarnă. În acest interval de timp, comercianții își pot stabili o durată maximă de 45 de zile în care pot comercializa produse la prețuri reduse.

Agenții economici care își desfășoară activitatea pe raza Sectorului 1 pot depune notificările la Registratura Primăriei Sectorului 1 din Șos. București-Ploiești nr. 9-13 sau pot trimite documentația prin poștă. Programul de lucru cu publicul este: luni, marți, joi: 08.30 – 18.30; miercuri, vineri: 08.30 - 16.30.

Reducerile pot fi aplicate numai produselor nealimentare a căror desfacere are caracter sezonier (confecții, marochinărie, tricotaje, încălțăminte, articole sportive etc.).

Formularele notificării vânzărilor de soldare sunt prevăzute în anexa 3 din norma metodologică de aplicare a O.G. nr. 99/2000, cuprinsul acesteia constând în: datele comerciantului (denumire, cod unic de înregistrare, sediul social), numele persoanei responsabile, perioada de soldare, denumirea și cantitatea existentă a articolelor de soldat, precum și lista cu denumirea, numărul și data documentelor emise de furnizorii produselor respective.

Realizarea vânzărilor de soldare în alte perioade decât cele menționate de lege se sancționează cu amendă de la 2.000 la 10.000 lei și cu sistarea operațiunilor de soldare.

13 January 2015