Fondul European de Investiţii (FEI) a semnat, în cadrul iniţiativei JEREMIE, patru noi contracte de finanţare cu Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD Groupe Société Générale şi ProCredit Bank. Prin noile contracte, semnate în cadrul instrumentului JEREMIE de creditare cu subvenţie parţială de dobândă, întreprinderile mici şi mijlocii vor putea accesa împrumuturi pentru investiţii şi capital de lucru în valoare totală de 120 de milioane  de euro, beneficiind de o dobândă redusă semnificativ faţă de nivelul pieţei şi de cerinţe reduse de garanţii.

Cu această ocazi32686-fei.jpge, Domnul Hubert Cottogni, Deputy Director al FEI şi şef al diviziei Regional Business Development, a declarat: “Noul instrument JEREMIE de finanţare cu dobândă subvenţionată, implementat deja cu succes de EIF în alte ţări, se adaugă facilităţilor JEREMIE de garanţii şi capital de risc deja existente în România, oferind noi opţiuni de finanţare pentru o gamă mai largă de întreprinderi din diverse sectoare şi etape de dezvoltare. În acest mod, se demonstrează că fondurile structurale pot fi utilizate eficient pentru a susţine accesul IMM-urilor la finanţare şi, pornind de la  realizările actuale, putem implementa în continuare acest tip de instrumente în viitoarea politică de coeziune”.

În cadrul iniţiativei JEREMIE, alte două instrumente financiare pentru IMM (conform definiţiei europene) au fost deja create şi sunt active în Romania: garanţia de portofoliu (disponibilă prin Raiffeisen Bank, BCR şi Unicredit Ţiriac Bank), prin intermediul căreia au fost acordate deja peste 2000 de credite în valoare totală de peste 180 de milioane de euro cu cerinţe semnificativ reduse de garanţii pentru IMM, şi fondul de capital de risc 3TS Catalyst Romania, care a efectuat primele investiţii în întreprinderi din domeniul tehnologiei.  

Cele patru noi tranzacţii au fost posibile ca urmare a creşterii resurselor mandatului JEREMIE de către Guvernul României în luna noiembrie, printr-o alocare suplimentară din cadrul Programului Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice” 2007-2013, cofinanţat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.  Împrumuturile se vor acorda IMM-urilor de către bănci în condiţiile prevăzute în schema relevantă de ajutoare de minimis.

Despre Fondul European de Investiţii

Principala misiune a FEI, instituţie deţinută în majoritate de Banca Europeană de Investiţii şi Comisia Europeană, este de a susţine IMM-urile europene, sprijinind accesul acestora la finanţare. FEI dezvoltă instrumente de capital de risc, de garantare şi microfinanţare specifice acestui segment de piaţă. În acest sens, FEI promovează obiectivele Uniunii Europene în sprijinul inovării, cercetării şi dezvoltării, antreprenoriatului, creşterii şi creării de locuri de muncă.

Investiţiile totale nete ale FEI în fonduri de capital de risc şi private equity se ridicau la peste 6,9 miliarde euro la sfârşitul anului 2012. Cu participaţii în peste 435 de fonduri, FEI este principalul jucător european pe segmentul capitalului de risc, având în vedere amploarea şi gama largă a investiţiilor sale, în special în segmentele high-tech şi early-stage. Garanţiile angajate de FEI totalizau, la sfârşitul anului 2012, 4,7 miliarde euro în peste 255 de operaţiuni, poziţionând Fondul ca jucător european major în domeniul garanţiilor pentru IMM-uri.

Despre JEREMIE

JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises") este o iniţiativă comună a Comisiei Europene (Direcţia Generală Politici Regionale) şi a Băncii Europene de Investiţii (din care face parte Fondul European de Investiţii), care are ca obiectiv creşterea accesului la finanţare pentru IMM-urile din Uniunea Europeană în cadrul Fondurilor Structurale pentru perioada 2007-2013. JEREMIE permite Statelor Membre şi Regiunilor să dedice resurse naţionale şi din fonduri structurale pentru a crea fonduri de participare ("holding funds") care să poată finanţa IMM-urile într-un mod flexibil şi inovator. Noua iniţiativă urmăreşte dezvoltarea şi încurajarea antreprenoriatului în Uniunea Europeană.

În prezent, la nivel UE, FEI gestionează 14 Fonduri de Participare JEREMIE, dintre care 7 la nivel naţional şi alte 7 la nivel regional. În România, iniţiativa JEREMIE este administrată de către FEI şi este finanţată prin Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice”, cofinanţat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.

7 January 2014