Peste 900 de familii/persoane singure cu venituri reduse din Sectorul 1 beneficiază de ajutoare pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece.

36183-ajutor_de_caldura.jpgPână în prezent s-au aprobat 325 cereri pentru acordarea ajutorului în vederea încălzirii locuinței cu energie termică, 477 de cereri pentru încălzirea cu gaze naturale, 96 pentru încălzirea locuinței cu lemne, cărbuni și combustibili petrolieri și 27 pentru încălzirea cu energie electrică.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 (D.G.A.S.P.C.) a primit un total de 972 cereri privind acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu gaze, lemne, energie termică și energie electrică, însă 47 din totalul cererilor nu au fost validate întrucât nu au fost îndeplinite condițiile legale de acordare.

Ajutoarele pentru încălzirea locuinței cu energie termică, gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni și combustibili petrolieri se acordă, în perioada noiembrie 2014 – martie 2015, pe bază de cerere însoțită de actele doveditoare privind componența familiei și veniturile acesteia. La completarea cererii, titularul are obligația de a menționa corect componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute.

Pentru acordarea ajutorului cu energie termică, limita venitului mediu net lunar pe membru de familie este de 786 lei în cazul familiilor și 1.082 lei în cazul persoanei singure.

Pentru acordarea ajutorului cu gaze naturale, energie electrică, precum și cel cu lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita venitului net pe membru de familie este de 615 lei atât în cazul familiilor cât și în cazul persoanei singure.

Ajutoarele pentru încălzirea locuinței cu energie electrică se acordă doar în situația în care acesta este principalul sistem de încălzire utilizat.

Ajutoarele de încălzire nu se acordă persoanelor/familiilor care dețin cel puțin unul dintre bunurile prevăzute în Anexa nr. 4 la normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare și în cererea pentru acordarea ajutorului, respectiv: clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu și a anexelor gospodărești sau alte imobile aflate în proprietate; mijloace de transport (autoturism/autoturisme și/sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap ori destinate transportului acestora sau persoanelor dependente precum și pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile, mai mult de un autoturism/motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani); terenuri de împrejmuire a locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depășesc 1000 m² în zona urbană și 2000m² în zona rurală; depozite bancare de peste 3.000 lei etc.

Pentru sistemul de încălzire cu agent termic, cererile/declarațiile pe propria răspundere se vor ridica de la sediul S.C. RADET S.A. - Secția de Distribuție Sector 1 (Str. Radu Greceanu nr.10-12, Sector 1) sau de la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 (Str. Mareșal Averescu nr. 17).

Pentru ajutoarele de încălzire cu gaze, energie electrică și pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, formularele vor putea fi ridicate de la sediul D.G.A.S.P.C. Sector 1.

Cererile/declarațiile pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței se depun la sediul D.G.A.S.P.C. Sector 1 în vederea stabilirii dreptului financiar.

La stabilirea venitului net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de șomaj, indemnizații, alocații și ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suportă, obligații legale de întreținere și alte creanțe legale, cu excepția alocației pentru susținerea familiei prevăzute de Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările ulterioare, a bugetului personal complementar prevăzut de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a ajutoarelor de stat acordate în baza Ordonanței Guvernului nr. 14/2010 privind măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli, începând cu anul 2010, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 74/2010, cu completările ulterioare, a burselor de studiu și a burselor sociale, a sprijinului financiar prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. 1.488/2004 privind aprobarea criteriilor și a cuantumului sprijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului național de protecție socială <>, cu modificările și completările ulterioare, precum și veniturile obținute din activitățile cu caracter ocazional desfășurate de zilieri în condițiile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, cu modificările și completările ulterioare.

Cererea/declarația pe proprie răspundere privind acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței se depune împreună cu declarația (Anexa 2 din H.C.L. nr. 154/25.09.2014) potrivit căreia beneficiarul se obligă ca, până la data de 31.05.2015, să aducă actele privind veniturile și componența familiei pentru perioada noiembrie 2014 - martie 2015. Nedepunerea acestor documente până la data de 31 martie 2015 duce la recuperarea sumelor acordate cu titlu de ajutor pentru încălzirea locuinței conform O.U.G nr.70/2011 cu modificările și completările ulterioare.

Titularii ajutoarelor pentru încălzirea locuinței sunt obligați să comunice orice modificare intervenită în componența familiei și a veniturilor acesteia în termen de 5 zile de la data modificării.

Pentru mai multe informații privind acordarea ajutoarelor pentru căldură, puteți contacta Biroul Relații Interetnice din subordinea D.G.A.S.P.C Sector 1, Bd. Mareșal Averescu nr. 17, telefon: 021/223.41.97 int. 148.

19 January 2015