Prefectul de Bihor refuză în continuare să rezolve situația tensionată creată de autorități în localitatea Băița Plai, unde 51 de mineri sunt blocați acum în subteran, iar numărul lor crește în fiecare oră.  Ei protestează pentru dreptul de a munci într-un mediu care nu le pune viața în pericol. Protestul a fost în totalitate decizia minerilor, în ciuda declarațiilor mincinoase ale prefectului Claudiu Pop, cât și ale directorului SC Baița SA, Ovidiu Constantin Dăescu.
  • 38076-vast.jpgNumărul minerilor blocați în subteran a ajuns la 51, dar crește  de la oră la oră
  • Declarațiile mincinoase ale prefectului de Bihor au adus un prejudiciu de 1,9 mil. lire companiei Vast Resources
  • SC African Consolidated Resources SRL a făcut publice documentele care îi atestă capacitatea tehnică și financiară de a derula activități de minerit în zonă

Andrew Prelea, președinte și director executiv al African Consolidated Resources si Vast Resources: Într-un comunicat de presă înaintat în cursul zilei de ieri, Prefectul Claudiu Pop și directorul SC Baița SA, Ovidiu Constantin Dăescu, au menționat faptul că folosim minerii drept armă de șantaj. Avem dovezi solide care demonstrează că minerii s-au blocat de bunăvoie în subteran, din moment de nu le-au fost îndeplinite condițiile umane  de muncă, fiindu-le periclitată viața, din cauza degradarii echipamentelor”.

SC African Consolidated Resources SRL are ca principal scop siguranța angajaților minei din Băița Plai, motiv pentru care de-a lungul timpului a trimis 38 de adrese către diferite instituții ale statului. Doar trei dintre ele au primit răspuns, respectiv din partea Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Ministerul Economiei, prin secretarul de stat Maricel Popa. Buna funcționare a minei este posibilă, dar este blocată de oficiali ai statului cu argumente mincinoase, după cum pot dovedi documentele financiare și legale ale African Consolidated Resources.

Andrew Prelea, președinte și director executiv al African Consolidated Resources si Vast Resources:

Prefectul Claudiu Pop a afirmat nefondat cum că nu avem „documentele necesare care să ateste capacitatea tehnica și capacitatea financiară”. În legătură cu acest lucru, menționăm faptul că am înaintat o scrisoare de bonitate de la două bănci internaționale în trei ocazii, iar toate aceste date au fost făcute publice. Documentul a fost înregistrat la Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului. De asemenea, am făcut publică lista a nouă angajați tehnici acreditați în România, aceștia fiind angajați în cadrul companiei SC African Consolidated Resources SRL, companie care este si beneficiar legal al tuturor echipamentelor necesare operării din cadrul minei polimetalice, din localitatea Băița Plai, jud. Bihor”.

De asemenea, African Consolidated Resources și Vast Resources PLC fac public faptul că această criză traversată în Bihor, a devenit una de interes internațional, după ce Vast Resources a înregistrat o pierdere de aproximativ 1,9 milioane lire sterline la Bursa din Anglia, situație cauzată de falsele declarații date de prefectul de Bihor. Pentru informații suplimentare,  consultați graficul de mai jos:

Despre Vast Resources PLC:

Vast Resources este o companie minieră cu un impresionant portofoliu în domeniu. Pe termen scurt, compania se concentrează pe transformarea minelor Băița Plai, Bihor, România și Pickstone-Peerless în operațiuni profitabile. Proiectul din Băița Plai, Bihor, reprezintă doar începutul dezvoltărilor pe care compania le are în plan pentru România.

27 August 2015