Casieriile Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale (DGITL) Sector 1 și-au extins programul de lucru cu publicul până la sfârșitul lunii septembrie. Pentru a le oferi contribuabililor din această zonă administrativă posibilitatea să-și plătească fără penalități contribuțiile la bugetul local, casieriile DGITL Sector 1 vor funcționa cu program prelungit începând de luni, 22 septembrie, până marți, 30 septembrie 2014.

35083-foto_taxe.jpgAstfel, în această perioadă pentru centrele din Str. Piața Amzei nr. 13, Calea Griviței nr. 208 și Str. Pajurei nr. 13, programul de lucru cu publicul este de luni până vineri în intervalul orar 08.30-18.30. Casieria din incinta Primăriei Sectorului 1 (Șos. București-Ploiești nr. 9-13) va avea program normal de lucru cu publicul: luni, marți, miercuri și vineri – 08.30-16.30 și joi – 08.30-18.30.

Contribuabilii din Sectorul 1, persoane fizice și juridice, mai au la dispoziție câteva zile pentru plata fără penalități a taxelor și impozitelor datorate bugetului local. Potrivit legislației în vigoare, contribuabilii care nu-și achită obligațiile fiscale până la data de 30 septembrie vor suporta penalități de întârziere de 2% din cuantumul obligațiilor principale, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență.

Până la jumătatea lunii septembrie, peste 70% dintre contribuabilii persoane fizice din Sectorul 1 și-au achitat deja taxele și impozitele datorate bugetului local. Suma încasată de către Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 1 de la cei 121.588 contribuabili persoane fizice se ridică la 41.629.335 lei.

Mai puțină birocrație la plata taxelor și impozitelor locale

Pentru a reduce birocrația și a elimina cozile de la casieriile Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale, administrația locală a pus la dispoziția contribuabililor din Sectorul 1 o gamă variată de modalități moderne de plată: plata electronică prin internet banking, plata cu cardul și plata online prin ghiseul.ro.

Cetățenii din Sectorul 1 recurg din ce în ce mai mult la modalitatea de plată cu cardul pentru a-și onora obligațiile fiscale. Potrivit unei statistici pe anul 2013, aproximativ 10% din plata cu cardul la nivel național a taxelor și impozitelor locale s-au realizat la Primăria Sectorului 1.

Pentru cel mai mare număr de plăți a taxelor și impozitelor cu cardul la 1.000 de locuitori, Primăria Sectorului 1 a primit la sfârșitul anului 2013 titlul onorific de „Primăria Viitorului” în cadrul unui eveniment organizat de Visa Europe.

Confort și rapiditate la plata taxelor cu cardul

Cele mai importante avantaje de care cetățenii Sectorului 1 pot beneficia la plata taxelor și impozitelor locale cu cardul sunt:

  • Confort, rapiditate și independență geografică și temporală;
  • Contribuabilii nu plătesc comision pentru tranzacțiile efectuate online, acesta fiind suportat integral din bugetul Primăriei Sectorului 1;
  • Plățile efectuate cu cardul sunt vizualizate în timp real în baza de date fiscală astfel încât pot fi solicitate certificate fiscale imediat după efectuarea plății;
  • Site securizat la înalte standarde privind tranzacțiile cu cardul pe internet prin www.ghiseul.ro;
  • Posibilitatea plății impozitelor și taxelor locale pentru toate proprietățile deținute pe teritoriul României, cu condiția înrolării în sistem a unității administrativ - teritoriale pe raza căreia se situează proprietatea la plata cu cardul prin intermediul www.ghiseul.ro.

Plata cu cardul se poate face total sau parțial, la fel ca în cazul în care se plătește cu numerar și nu se percepe comision suplimentar la efectuarea tranzacției. Pe lângă taxe și impozite, cetățenii își pot plăti și amenzile contravenționale, doar pe baza datelor din procesul verbal.

Se acceptă la plată următoarele tipuri de card, indiferent dacă sunt carduri emise de bănci românești sau bănci străine: Carduri ce poartă marca VISA - Visa Classic Card, Visa Premier Card (Golden Card), Visa Business Card; Carduri ce poartă marca Eurocard/Mastercard - Mass Card, Gold Card, Business Card, Signia Card.

Contribuabilii care doresc să plătească impozitul prin internet trebuie să aibă un cont de internet banking deschis la orice bancă din care să facă un virament bancar, în lei, din contul propriu în contul IBAN asociat tipului de impozit pe care îl are de achitat. Contul IBAN al Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale Sector 1 poate fi identificat consultând site-ul http://www.impozitelocale1.ro/, secțiunea „Lista conturi IBAN”.

Pentru a putea plăti obligațiile fiscale prin www.ghiseul.ro, contribuabililor, persoane fizice și persoane fizice autorizate, înregistrați în baza de date a primăriei le-au fost atribuite credențiale (user și parolă) cu care se vor putea autentifica în vederea efectuării plăților pe site-ul www.ghiseul.ro.

19 September 2014