Ca răspuns la publicarea de către Banca Centrală Europeană a rezultatelor testelor de stres efectuate în rândul băncilor europene, Colin Brereton, Liderul grupului PwC de reacție la efectele crizei economice a făcut următoarele comentarii:

35670-logo_pwc.jpg„Rezultatele testelor de stres, care ar fi trebuit să restabilească încrederea în piața bancară și în stabilitatea acesteia, arată că suntem încă departe de soluționarea crizei bancare și de provocările cu care se confruntă sectorul bancar. Evaluarea a fost doar un test singular al solvabilității băncilor și nu unul al viabilității lor pe termen lung. Viabilitatea pe termen lung a băncilor depinde însă de capacitatea lor de a genera suficient profit pentru a-și acoperi toate costurile, inclusiv costul capitalului.”

„Momentul în care multe dintre băncile europene vor fi capabile să treacă acest test al viabilității pe termen lung este încă departe din cauza prelungirii perspectivei negative la nivel macroeconomic și a dobânzilor scăzute din Europa, a costurilor crescute de operare, de restructurare și de conformare cu standardele prudențiale, dar și a competiției crescânde venite din partea start-up-urilor și a jucătorilor din sectorul non-bancar. Testele de stres oferă un răgaz unor bănci europene pentru a-și rezolva problemele.”

„Atenția se va îndrepta, în primul rând, către acele instituții care au picat aceste teste de stres. Acestea vor fi nevoite să-și suplimenteze capitalul, iar acționarii vor dori să știe care este randamentul capitalului suplimentar. Toate băncile, inclusiv cele care au trecut testul, trebuie să ofere acționarilor randament satisfăcător. Pentru acele bănci care sunt într-o postură relativ bună din punct de vedere financiar există încă oportunități de creștere pe piață”.

„Multe bănci sunt conștiente de aceste probleme și provocări și vor profita de șansa noului început oferit de testele de stres. Câștigătorii vor fi aceia care își vor păstra o viziune clară asupra punctelor lor forte, vor rămâne atenți la nevoile clienților, vor avea resursele și curajul de a investi și de a inova și vor avea hotărârea necesară pentru a reduce și eficientiza operațiunile acolo unde este necesar”.

„Băncile trebuie să rămână dispuse să facă schimbări în modul în care își structurează și finanțează afacerea. Bilanțurile băncilor vor rămâne sub atentă observație, în special nivelul capitalului, lichiditățile și gradul de îndatorare. Sustenabilitatea băncilor va fi, de asemenea, sub observație din partea instituțiilor de reglementare, ca parte a procesului de monitorizare și evaluare, pentru care testele de stres reprezintă doar începutul.”

„Procesul de restructurare a bilanțului financiar este în desfășurare în timp ce băncile continuă să elimine activele marginale moștenite, să își restructureze portofoliile și să își eficientizeze finanțarea. Restructurării operaționale i se oferă atenție deosebită deoarece aceasta duce la reducerea costurilor și la îmbunătățirea agilității în piață prin externalizarea unor procese și parteneriate de afaceri. Serviciul pentru clienți este, de asemenea, prioritar. Să sperăm că testele de stres vor indica un drum clar pe care băncile să poată ieși din actuala situație dificilă”

Despre această evaluare PwC:

  • PwC a lucrat cu peste 60% dintre băncile incluse în această Evaluare Detaliată efectuată de Banca Centrală Europeană, fie ca „auditori ai calității portofoliilor de active” pentru Autoritățile Naționale de Reglementare (ANR) - pentru 32 de bănci din 12 țări - sau furnizând asistență în privința auditării calității portofoliilor de active pentru bănci (46 de instituții bancare din 10 țări). De asemenea, PwC a oferit consultanță băncilor în legătură cu derularea testelor de stres.
  • Testele de stres sunt parte a exercițiilor prudențiale desfășurate de Banca Centrală Europeană sub un cadru de reglementare specific care diferă în mai multe privințe importante de standardele internaționale de raportare financiară.

Despre PwC

Firmele din rețeaua PwC ajută organizațiile și indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o rețea de firme prezentă în 157 de țări cu mai mult de 184.000 de specialiști dedicați oferirii de servicii de calitate de audit, consultanță fiscală și consultanță pentru afaceri. Spuneți-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră și descoperiți mai multe informații despre noi vizitând site-ul nostru.

© 2014 PwC. Toate drepturile rezervate.

PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.

 

30 October 2014