Piața locală de pavele și borduri a raportat o creștere ușoară în 2014, după o perioadă de scăderi constante, potrivit analizelor realizate de Symmetrica, lider pe segmentul de pavele și borduri vibropresate și cel mai mare producător autohton.

36783-symmetrica.jpg„După ce în ultimii 5 ani nu am înregistrat niciun avans al pieței locale de profil, estimările noastre arată că anul trecut atât valoarea acesteia, cât și volumul de produse livrate au raportat o creștere ușoară, de 5%, comparativ cu 2013”, a declarat Sebastian Bobu, Directorul Executiv al Symmetrica.

Potrivit afirmațiilor sale, anul trecut piața de pavele și borduri din România a ajuns la un volum de peste 13 milioane de metri de produse livrate, în timp ce valoarea s-a situat la cca. 69 de milioane de euro.

„În ciudat scăderii tot mai mari a proiectelor publice, susținute de bugetele locale sau centrale, piața a avut un trend ascendent datorită numărului tot mai mare de proiecte private”, a subliniat reprezentantul companiei.     

Acesta a completat că, în rândul proiectelor private, cel mai mare avans s-a putut observa pe segmentul rezidențial, unde, la nivel național, s-a putut observa o revenire. De asemenea, și numărul proiectelor private comerciale sau industriale s-a intensificat în ultimul an.

Provocările anului 2014 pentru piața de pavele

Chiar dacă piața a avut un trend ascendent în 2014, provocările întâmpinate anul trecut au fost unele majore, potrivit Symmetrica. Astfel, dincolo de scăderea drastică a bugetelor alocate de stat pentru lucrări de infrastructură și peisagistică, anul trecut a adus și o creștere a riscurilor în ceea ce privește termenele de plată și insolvențele raportate la nivelul pieței de construcții.

În ceea ce privește evoluția pieței de profil pentru anul în curs, Sebastian Bobu mizează pe menținerea valorilor înregistrate în 2014.

„Și în acest an, piața de profil va fi susținută cu precădere de numărul în creștere de proiecte private, în special cele rezidențiale. De asemenea, sperăm că vom observa o alocare mai mare de fonduri pentru proiecte de infrastructură mai ales în zonele cu un mare deficit în acest sens, precum Moldova”, a mai menționat reprezentantul Symmetrica.

Referitor la evoluția business-ului Symmetrica, Sebastian Bobu declară că proiectele rezidențiale au avut un impact major și asupra companiei, aceasta înregistrând la finalul anului 2014 o cifră de afaceri de circa 16 milioane de euro, în creștere cu 8% față de valoarea din anul precedent.

# # #

Despre Symmetrica

Symmetrica este o companie 100% românească, producătoare de pavele, borduri și rigole vibropresate pietonale și carosabile, într-o gamă variată de forme și culori. Aceasta a fost înființată în 1994 de Florentina-Mihaela Stanciu (60% din acțiuni) și Florin-Cristinel Stanciu (40% din acțiuni).

Prima fabrică Symmetrica a fost inaugurată în 1999 la Verești, județul Suceava, urmată apoi de unitățile de producție de la Podu Iloaiei, județul Iași (2010), și Bolintin Vale, în apropiere de București (2011), Prejmer – Brașov (2012) și Cociu – Bistrița-Năsăud (2012).

Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele și borduri se numără Arena Națională, parcul balnear din stațiunea Vatra Dornei, magazine Carrefour, Lidl, Penny Market, parcări cu pavele ecologice în București etc. De asemenea, produsele companiei au fost folosite pentru reabilitatea de străzi, trotuare și parcuri ecologice din întreaga țară.

# # #

16 April 2015