UniCredit Tiriac Bank a inregistrat un profit net consolidat dupa interesul minoritar de 141,6 milioane lei (31,8 milioane euro) in primele noua luni ale anului 2014.

35742-logo.jpgVeniturile operationale consolidate s-au plasat la un nivel consistent - de 1,16 miliarde lei (261 milioane euro) - similar celui inregistrat in primele 9 luni din 2013. Banca a dovedit astfel o capacitate robusta de a genera venituri si o buna rezistenta la evolutiile de piata, in pofida subtierii semnificative a marjelor de dobanda in ultimul an, care a fost partial contracarata prin pozitionarea mai puternica pe zone de business cu potential ridicat.

Cheltuielile operationale au atins nivelul de 585,3 milioane lei (131,6 milioane euro), in conditiile in care banca a continuat sa controleze atent costurile.  In consecinta, UniCredit Tiriac Bank a obtinut un profit operational confortabil, de 575,7 milioane lei (129,4 milioane euro). Provizioanele pentru credite au ajuns la 376,1 milioane lei (84,5 milioane euro) dupa primele noua luni ale acestui an. Banca a continuat sa monitorizeze atent riscurile efective si potentiale, reflectandu-le adecvat in nivelul de provizionare.

Indicatorii financiari ai UniCredit Tiriac Bank, calculati dupa interesul minoritar, releva o pozitie echilibrata: rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost 6,3% in primele noua luni din 2014, in vreme ce rentabilitatea activelor (ROA) s-a plasat la 0,7%. Raportul intre costuri si venituri s-a situat la un nivel echilibrat de 50%.

UniCredit Leasing, liderul pietei locale de leasing financiar, a acor­dat in primele noua luni din 2014 finantari pentru achizitia de autovehicule si echipamente in valoare de 925 milioane lei (208 milioane euro), in crestere cu aprox 20% fata de acelasi interval al anului trecut. Volumul activelor totale a crescut usor, pana la 2,87 miliarde lei (650 milioane euro) la finalul lunii septembrie 2014.

“Ne indreptam spre incheierea unui an plin, cu activitate efervescenta, dar nu mai putin dificil pentru sectorul financiar decat precedentul. Suntem aproape de finalizarea procesului de integrare a clientilor Corporate preluati de la RBS Romania, care a necesitat o mobilizare importanta a eforturilor noastre, dar care decurge lin si ne va ajuta sa ne pozitionam mai puternic pe una dintre primele pozitii in aceasta zona, cu solutii personalizate si consultanta specializata. Mizam mai mult ca niciodata pe fondurile europene, in conditiile in care anii 2014 si 2015 sunt critici pentru reusita marilor proiecte si pentru nivelul absorbtiei in Romania. La nivelul pietei in ansamblu, facem eforturi in continuare pentru a ne plia pe cererea solvabila, care ramane la un nivel scazut in pofida dobanzilor la minimum istoric”, a spus Rasvan Radu, Country Chairman UniCredit in Romania si CEO al UniCredit Tiriac Bank.

Volumul activelor consolidate la 30 septembrie 2014 a totalizat 28,9 miliarde lei (6,55 miliarde euro). Portofoliul de credite a ajuns la un volum de 22,2 miliarde lei (23,7 miliarde lei incluzand creditele externalizate), sustinut de cresterea cu 9,5% a finantarilor acordate IMM-urilor si cu 7,1% a creditelor acordate companiilor in intervalul decembrie 2013 – septembrie 2014.

Banca isi mentine orientarea catre segmentul IMM si spre co-finantarea proiectelor cu bani europeni. Pentru IMM-uri, UniCredit Tiriac Bank a implementat masuri de aprobare rapida a facilitatilor de credit si de eficientizare operationala a fluxurilor interne, reflectate in scurtarea timpului de raspuns si in general intr-o mai buna deservire a clientilor.

Segmentul de fonduri europene a afisat de asemenea o evolutie remarcabila, in conditiile in care volumul aprobarilor de facilitati destinate acestui segment  a inregistrat in primele 9 luni ale anului o valoare ce depaseste nivelul intregului an 2013. De asemenea, valoarea soldului utilizarilor creditelor de catre beneficiarii de fonduri europene a crescut cu 22% in intervalul septembrie 2013 -  septembrie 2014 (respectiv cu 16% in primele 9 luni din 2014). Din total, aproximativ o treime reprezinta finantari in domeniul agricol, ceea ce confirma implicarea UniCredit Tiriac Bank in sustinerea acestui segment strategic al economiei romanesti.

Depozitele clientelei au ajuns la un volum total de 12,6 miliarde lei (2,9 miliarde euro). In contextul scaderii dobanzilor de referinta la nivel de piata, s-a observat o crestere a apetitului pentru optiuni de economisire si investitii cu randament mai ridicat. Soldul plasamentelor in fonduri de investitii prin intermediul UniCredit Tiriac Bank a crescut cu 134%, de la 159,5 milioane lei (35,7 milioane euro) la 30 septembrie 2013, pana la 373,9 milioane lei (84,8 milioane euro) la 30 septembrie 2014.

Banca dispune de lichiditate confortabila, atat din atragerea de resurse la nivel local, cat si din liniile de finantare puse la dispozitie de grup si de institutiile financiare internationale.

UniCredit Tiriac Bank avea la septembrie 2014 un numar de 184 de sucursale, in timp ce numarul angajatilor grupului UniCredit Tiriac a ajuns la 3.378.

Rezultatele sunt prezentate in baza situatiilor financiare consolidate pentru grupul UniCredit Tiriac - care include UniCredit Tiriac Bank SA si filialele sale UniCredit Consumer Financing IFN SA, UniCredit Leasing Romania SA, UniCredit Leasing Corporation IFN SA, ALLIB Leasing SRL, Debo Leasing IFN SA si UniCredit Insurance Broker SRL - intocmite in conformitate cu IFRS adoptat de UE si aplicabil institutiilor de credit din Romania.

Despre UniCredit Tiriac Bank

UniCredit Tiriac Bank este parte a UniCredit, grupul financiar european cu reteaua cea mai extinsa din Europa Centrala si de Est. In Romania, UniCredit Tiriac Bank este una dintre principalele institutii financiare, oferind servicii si produse de inalta calitate pentru cei aproximativ 580.000 de clienti activi, prin intermediul a 184 sucursale. Banca isi propune sa mentina permanent clientul in centrul activitatilor sale, sa fie un partener cu care se lucreaza usor si sa fie o parte activa a comunitatilor in care isi desfasoara activitatea.

Grupul UniCredit este prezent pe piata din Romania prin intermediul urmatoarelor companii: UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Consumer Financing (UCFIN), UniCredit Leasing Corporation (UCLC), UniCredit Insurance Broker, Unicredit Leasing Fleet Management, Unicredit Leasing Romania, Allib ROM, Debo Leasing, UCTAM, Pioneer Asset Management si UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

*In conformitate cu situatiile financiare individuale intocmite de UniCredit Tiriac Bank la 30.09.2014, banca a  inregistrat venituri operationale totale de 980,5 milioane lei (220,4 milioane euro), in scadere cu 4,7% fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, cheltuielile operationale au crescut cu 3,9%, pana la 511,8 milioane lei (115 milioane euro), iar profitul operational s-a plasat la 468,7 milioane lei (105,4 milioane euro), in scadere cu 12,7% fata de intervalul similar din anul precedent. Profitul net al bancii a atins 119,3 milioane lei, in scadere cu 44,2% fata de primele 9 luni din 2013. Raportul intre costuri si venituri a fost de 52,2%, in crestere cu 4,3 puncte procentuale fata de perioada similara a anului anterior.

Banca a dovedit o rezistenta ridicata la mediul economic advers – si la potentialele scenarii de deteriorare a acestuia in anii urmatori - fapt reliefat si de rezultatele bune afisate la nivelul grupului in cadrul evaluarii calitatii activelor (AQR), realizata de Banca Centrala Europeana (BCE) in colaborare cu Autoritatea Bancara Europeana (EBA). Acestea confirma faptul ca grupul UniCredit este foarte solid si are o pozitie de capital puternica, plasandu-se semnificativ peste toate pragurile stabilite.

In plan local, banca UniCredit Tiriac a inregistrat la nivel individual o solvabilitate de 13,4% la 30 septembrie 2014, confortabil pentru pragurile reglementate si recomandate.

Pentru primele 9 luni ale acestui an, costul anualizat al riscului a fost 2,62%, iar rata creditelor neperformante (credite cu restante mai mari de 90 de zile si/sau pentru care s-au initiat proceduri judiciare) a fost 22,16%. Considerand doar creditele  cu restante mai mari de 90 de zile in total portofoliu, rata a fost 10,48%.

Volumul activelor bancii a totalizat 25,2 miliarde lei (5,7 miliarde euro) la 30 septembrie 2014, in scadere cu 8,2% fata de 31 decembrie 2013. Volumul creditelor a ajuns la 18,2 miliarde lei (4,1 miliarde euro) la 30 septembrie 2014, in crestere cu 3,7% fata de finalul anului trecut. Depozitele clientilor au ajuns la 13 miliarde lei (2,9 miliarde euro), in scadere cu 14,5% fata de 31 decembrie 2013. Raportul intre creditele si depozitele bancii la nivel individual s-a plasat la 140,5%.

12 November 2014