Volksbank România a câștigat încă două procese privind conversia împrumutului din CHF în RON la cursul de la data semnării convențiilor de credit, Judecătoriile din Brașov și Cluj-Napoca stabilind cererile clienților ca neîntemeiate, întrucât potrivit principiului nominalismului monetar, consfințit de Codul Civil, riscul valutar trebuie suportat de către client.

36500-volksbank-logo.jpgÎn dosarul  nr. 15075/197/2014, Judecătoria Brașov apreciază că, potrivit art. 4.2 din contract, banca avea dreptul, dar nu și obligația, să convertească în lei creditul acordat în cazul în care cursul valutar fluctua cu peste 10% față de momentul încheierii convenției, iar această clauză nu este considerată abuzivă, întrucât a fost exprimată în mod clar și inteligibil în cuprinsul contractului.

“În momentul acordării împrumutului clientul a știut cu exactitate în ce monedă se acordă împrumutul, precum și faptul că ambele părți iși asumă o serie de consecințe negative rezultate din riscul valutar”, arată motivația instanței.

Judecătoria din Brașov mai notează că “riscul valutar este suportat de către consumator, nu în temeiul unei pretinse clauze abuzive, ci fiind consecința aplicării principiului nominalismului consacrat de lege. Solicitarea clientului este neîntemeiată în condițiile în care fluctuația cursului valutar este de notorietate, iar banca nu are nicio influență asupra stabilirii cursului de schimb valutar al francului elvețian”.

Astfel, prin decizia pronunțată, instanța arată că nu poate fi imputată culpa băncii în ceea ce privește evoluția cursului de schimb, creditul fiind acordat în moneda solicitată de client.

Într-un alt dosar nr. 16709/211/2014, de la Judecătoria Cluj-Napoca, clienții au solicitat anularea clauzelor inserate în Secțiunea 1 “Definiții” – Riscul Valutar și Secțiunea 4 “Plăți”, pct 4.1, în baza cărora plata ratelor  se realizează la cursul de la data plății, nu la cel de la data încheierii contractului de împrumut.

Instanța consideră că moneda creditului, convenită de către părți ca fiind CHF, este un element esențial al contractului, consituind însuși obiectul juridic, în lipsa căruia contractul de împrumut nu poate exista. Totodată, instanța a constatat că, la data obținerii împrumutului, clienții au putut opta între un împrumut acordat în lei, cu o dobândă mai mare, sau un împrumut în valută, cu o dobândă mai mică. Din moment ce au ales să solicite un împrumut în CHF, având avantaje în ceea ce privește obligațiile financiare ale creditului, împrumutații trebuie să suporte riscul valutar, ce a fost asumat prin semnarea contractului. În consecință, Judecătoria a respins, ca neîntemeiată, acțiunea clienților, aceștia fiind obligați să restituie împrumutul în moneda în care l-au accesat, respectiv în CHF.

Judecătoria Cluj-Napoca a apreciat că efectuarea plăților în moneda creditului nu are caracter abuziv și reprezintă doar transpunerea în plan contractual a principiului nominalismului monetar, din Codul Civil.

Instanța a mai constatat că articolul 4.2 din contract este o soluție echitabilă, existând posibilitatea ca Banca să convertească creditul la cursul de la data conversiei, obligațiile financiare ale clienților transformându-se în unele specifice unui produs de creditare în lei.

Instanța arată că “dată fiind natura contractului de împrumut bancar (…), caracterizată prin aceea că fiecare parte urmărește dobândirea unui folos de pe urma încheierii actului juriric, interesul băncii fiind obținerea unui profit de pe urma unei activități comerciale, o astfel de finalitate nefiind prohibidă de legi, nici contrară ordinii publice sau bunelor moravuri, ci doar specifică activității comerciale”.

Ambele decizii pot fi atacate cu recurs.

Informații de background:

Volksbank a anunțat săptămâna trecută că a câștigat alte două procese privind conversia creditului din CHF în RON la cursul istoric, Tribunalul București și Judecătoria Galați considerând cererile clienților ca fiind nefondate.

În dosarul 39256/3/2014, Tribunalul București apreciază că, potrivit art. 4.2 din contract, o eventuală conversie se poate realiza doar la cursul CHF/RON practicat de bancă la data conversiei, și nu la cursul de la momentul acordării creditului, așa cum au solicitat clienții.

Cea de-a doua solicitare de conversie a creditului la cursul istoric a fost depusă la Judecătoria Galați, în dosarul 4807/233/2014. Și în acest caz instanța a apreciat tot ca nefondată solicitarea clientului de conversie a creditului din CHF în RON, la cursul de la data acordării împrumutului.

Amintim că Volksbank a avut câștig de cauză și la Judecătoria Miercurea Ciuc (dosarul 3751/258/2014), într-un proces privind conversia creditului din CHF în RON la cursul valutar din data acordării, instanța motivând că cererea clientului este inadmisibilă, în condițiile în care acesta a avut posibilitatea oricând să solicite băncii conversia creditului său, în baza articolului 4.3 din contract. Cu toate acestea, clientul nu a solicitat niciodată băncii conversia creditului său din CHF în RON sau orice altă valută.  

La finalul lunii noiembrie, Curtea de Apel București s-a pronunțat favorabil băncii într-un proces, soluționat definitiv, între Volksbank România și un client care cerea conversia monedei creditului tot la cursul istoric (nr. dosar 948/98/2014). Instanța a stabilit atunci că un credit în valută nu poate fi convertit la cursul din data acordării, întrucât potrivit principiului nominalismului monetar, consfințit de Codul Civil, riscul valutar trebuie suportat de către client.

Despre Volksbank

Înființată în 2000, Volksbank este o instituție financiară de origini austriece, ce deservește 190 mii de clienți, fiind una dintre cele mai importante zece bănci de pe piața locală, cu active totale în valoare de 3,09 miliarde de euro.

Banca are 135 de unități, ce acoperă cele mai importante zone ale țării. Fiind o bancă universală, Volksbank oferă o gamă completă de produse și servicii, tuturor categoriilor de clienți: persoane fizice, întreprinderi mici și mijlocii și corporații. 

3 March 2015