Unele construcții sunt făcute să impresioneze, iar casa de oglinzi a artistului american Doug Aitken este cu siguranță parte din această categorie. Construită în deșert, lângă Palm Springs, această casă-concept a fost ridicată temporar, doar pentru a fi obiectul fascinației participanților la festivalul Desert- X, o expoziție de artă modernă.

41560-mirage.jpgCasa de oglinzi se numește „The Mirage”, un nume descriptiv pentru modul în care se camuflează aceasta în natură. Construită integral cu oglinzi, casa reflectează împrejurimile, devenind chiar invizibilă, din anumite unghiuri. Doug Aitken, designerul acestui proiect, a ales să ridice construcția în stilul tradițional din California: un ranch.

După cel de-al doilea război mondial, stilul ranch  a câștigat popularitate prin simplitatea lui, pe 41562-mirage_1.jpgmăsură ce constructorii comerciali au făcut fabrici care să dezvolte compenentele necesare acestei construcții eficiente, potrivită dezvoltării rapide a suburbiilor. Ranchurile produse în masă au devenit populare pe întreaga suprafață a țării, acest stil populând noile cartiere, pe măsură ce acestea erau construite”, explică artistul.

41561-mirage_2.jpgÎn interior, pereții de oglindă creează un efect de caleidoscop, menit să creeze mai degrabă senzația de cionfuzie, decât cea de confort. Dar dat fiind faptul că este vprba doar despre o operă de artă, confortul nu a fost luat în calcul în dezvoltarea produsului. Casa rămâne deschisă vizitelor până în luna octombrie a acestui an, în ciuda faptului că festivalul Desert X și-a închis deja porțile.

12 August 2017