Operele de artă nu există doar în galerii, ci sunt și simple accidente transformate în istoria locului. Oameni simpli, de la copii la bunici, participă în fiecare zi la transformarea locurilor în care trăiesc. Iar poveștile din spatele lor sunt impresionante. 

41722-polonia_3.jpgOdată, demult, într-un mic sătuc polonez numit Zalipie, cineva a pictat flori pe tavan, cu scopul de a acoperi petele de fum făcute de cuptor. Pe atunci, aceste pete erau în toate casele, așa că vecinii au ales să picteze și ei flori în locurile cu pete. Alții au extins pictura de flori în alte locuri în care pereții erau pătați, sau chiar de dragul esteticii. Așa se face că, în scurt timp, întreg satul era înflorat. De la case la hambaruri, de la poduri la biserici, chiar și cuștile câinilor. Mai mult, în fiecare primăvară, din anul 1948 încoace, în sat s-a ținut concurs de pictură pe case numit Malowana Chata. Scopul concursului era inițial  chiar unul terapeutic, pentru că a reușit să distragă atenția polonezilor de la atrocitățile suferite de țară după al doilea Război Mondial. Acum, la zeci de ani distanță, satul Zalipie, situat la doar 90 de minute de Varșovia, a devenit un punct de atracție pentru turiștii care caută o excursie unică și memorabilă. 

41723-polonia_1.jpg

41724-polonia_2.jpg

41725-cehia_1.jpgSimilar, în sătucul Louka din Cehia, o bătrânică de 90 de ani a făcut o misiune din pictarea tuturor caselor din zonă. bunicuța își petrece toate verile pictând și decorând ferestre, pereți și tocuri de uși cu împletituri cuceritoare. Anežka Kašpárková nu a fost întotdeauna pasionatăă de pictură. În tinerețe s-a ocupat cu agricultura, dar a deprins aceste tehnici de pictură de la o vecină. Folosint o culoare de albastru intens și o pensulă mică, creează modele florale complicate tradiționale.

 

41726-cehia_2.jpg41727-cehia_3.jpg 

 

 

5 October 2017