România traversează o perioadă de incertitudini sociale, iar acest lucru se reflectă în mod direct în economie. Problemele clasei politice, dezechilibrul în aplicarea programului de guvernare și rezultatele financaire îi fac pe economiști să anticipeze o prăbușire a economiei pe termen scurt, dacă lucrurile continuă pe același făgaș.

41792-economie.jpgBursa de la București este unul dintre primele locuri care simte schimbările, în bine sau în rău, din economia locală. Indicele BET, care măsoară activitatea primelor 13 companii listate, este în permanentă scădere, marcând peste 10 ședințe de cădere consecutivă, situație care nu a mai fost întâlnită din anul 2003. Și băncile lucrează cu cote maxime: dobânda Robor la trei luni a urcat brusc până la 1,87% pe an, în ciuda eforturilor BNR de a tempera această situație prin injecții de lichiditate în piață pentru a patra oară în luna octombrie. 

„Într-o piață în care firmele nu pot să estimeze nici măcar cum vor calcula salariile în următorul an, nu se știe ce se va întâmpla cu contribuțiile sociale – vor scădea, sau vor crește cheltuielile? Pilonul II de pensii este sub atac – constribuțiile s-au redus, iar investitorii nici nu vor să audă de România în această perioadă. Toate aceste lucruri nu pot trece neobservate, ele se văd în mod direct în economie”, explică Matei Nicolae, expert financiar.

Cursul de schimb este un alt vector al instabilității. Euro a ajuns la 4.59 lei, iar voci din piață spun că ar putea crește până la 4.8 lei, în lunile care urmează până la finalul anului.  Toate aceste elemente prezintă slăbiciuni periculoase în punctele esențiale ale economiei. 

„Economia stă pe niște piloni fundamentali. Atunci când ai un trend de scădere a bursei, când vezi dobânzile creditelor crescând mult și rapid, când asiști la un curs de schimb cum nu s-a mai văzut din 2012 încoace, este clar că se aprind toate ledurile de alarmă.

„Nu trebuie să fii savant ca să îți dai seama că politicile fiscale și salariale greșite economic, făcute din dorința de a servi unui grup de interes sau pentru a cuceri electorat, la care se adaugă și incertitudini în justiție, prezintă factori de risc pentru potențialul de creștere din românia”, continuă expertul financiar.

Așadar, deși potențial de creștere există, modul în care clasa politică înțelege să trateze probele economice și sociale este de fapt principalul motiv de deteriorare. Vestea bună este că orice fel de impuls pozitiv poate întoarce piața pe făgaș de creștere. Este nevoie doar de interes din partea factorilor de decizie.

7 November 2017