SUA trage semnale de alarmă insistente cu privire la direcția în care se îndreaptă justiția românească. Tot mai multe voci se ridică pentru a admonesta politicienii care iau în calcul noile legi ale justiției. Dacă inițials-au manifestat oficialii americani din România, acum auzim același discurs chiar din cadrul Departamentului de Stat american, care își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că Parlamentul României ia în calcul un tip de legislație care ar putea submina lupta anticorupție, sau chiar ar putea afecta independența sistemului judiciar.

41809-sua_romania.jpgStatele Unite solicită vehement respingerea propunerilor de schimbare a legii justiției. Noile variante de lege slăbesc statul de drept, avertizează oficialii americani. Aceștia nu se feresc să folosească cuvinte dure, lăsând diplomația la o parte și subliniind faptul că România se confruntă cu o situație de criză care ar putea nu doar distruge mulți ani de reformă, dar ar putea cauza probleme dramatice pe termen mediu și lung. Însuși titlul declarației de presă este cât se poate de explicit: „România - propuneri care afectează independența sistemului judiciar". Această prezentare a fost făcută de Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. 

„Statele Unite observă cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare modificarea legislației care ar putea submina lupta anticorupție și ar putea slăbi independența sistemului judiciar din România. Legislația, care a fost propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituții judiciare puternice, protejate de interferența politică. Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției", se spune incisiv în declarația de presă.

Această declarație vine imediat după ce și ambasadorul Statelor Unite ale Americii, , a declarat că este cu adevărat îngrijorat în legătură cu propunerile Ministerului Justiției. Acestea contravin tuturor demersurilor din ultimii 15 ani de a face din România o țară cu un cod etic al politicienilor. Situația este cu atât mai tristă cu cât țara noastră chiar a atins performanțe apludate la nivel internațional în lupta cu corupția. Totuși, ambasadorul american lasă se se întrevadă o urmă de speranță în ideea că aceste legi vor fi respinse de politicienii locali. 

„În ceea ce privește pachetul de legi ale Justiției pregătit inițial de către ministrul Justiției și prezentat ulterior Parlamentului, urmărim îndeaproape evoluția și așteptăm să vedem ce modificări vor apărea în Parlament și care va fi forma finală rezultată din comisie. Avem îngrijorări foarte serioase privind propunerile inițiale ale ministrului Justiției. Motivul îngrijorării noastre este acela că în ultimii 15 ani România a dus o luptă din ce în ce mai credibilă împotriva corupției de nivel înalt și mediu. România a creat independență judiciară, a înființat instituții care se ocupă cu descoperirea infracțiunilor și a corupției, mă refer aici în principal la DNA. În ce privește situația din regiune, Statele Unite cred că România este țara cu cea mai credibilă luptă împotriva corupției. Desigur, se mai pot face multe lucruri în ceea ce privește prevenția și educația, însă România are rezultate excepționale în ce privește pedepsirea corupților”, a declarat ambasadorul SUA. 

Parlamentarii au reușit să modifice în trei zile una dintre cele mai stufoase și controversate legi ale justiției. Acest lucru arată o determinare de a schimba lucrurile cât mai rapid cu putință, deși reprezentanții puterii susțin că nimeni nu se grăbește. De cealaltă parte, reprezentanții opoziției spun că totul se desfășoară cu o viteză inexplicabilă, fără studii de fezabilitate, fără a se solicita opinii pertinente. Astfel, se dorește aplicarea următoarelor schimbări:

  • Președintele numește procurorii-șefi, la propunerea Ministerului Justiției, cu avizul CSM
  • Președintele nu poate refuza numirea judecătorilor șefi ai Înaltei Curți pentru Casație și Justiție
  • Președintele nu mai poate refuza nici măcar o dată numirea procurorilor și judecătorilor
  • În magistratură se intră doar prin concurs
  • Se reintroduce evaluarea psihologică pentru magistrați, care se face o dată la cinci ani
  • Hotărârile CSAT care se referă la justiție sunt publice.
  • Magistrații nu pot face declarații defăimătoare la adresa altor instituții.

 

27 November 2017