În ultimii cinci ani, în piața imobiliară din România, au fost încheiate tranzacții cu proprietăți generatoare de venituri cu o valoare de peste 4 miliarde de euro. Potrivit unei analize a firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, cei mai activi cumpărători au fost investitorii sud-africani, cu o cotă de piață de 28%, investitorii greci (14%), francezi (10%) și români (7%).

42316-skytower-si-mall-promenada--9286604588_0_huge.jpgProprietățile din București reprezintă 69% din capitalul plasat în ultimii cinci ani pe piața din România. Capitala este urmată de Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iași, Craiova sau Pitești, cota de piață a acestor orașe variind între 2% și 5%. Astfel, în perioada analizată, piața locală a atras investitori din peste 15 țări de pe patru continente.

Investitorii au preferat clădirile de birouri, care reprezintă 39% din volumul imobilelor tranzacționate, fiind urmate de retail (34%). Sectorul industrial a ajuns la 18%, valoarea imobilelor tranzacționate fiind de circa 700 de milioane de euro. Pe de altă parte, tranzacțiile cu hoteluri au reprezentat doar 6% din total, valoarea acestor contracte fiind de aproximativ 250 de milioane de euro.

Piața imobiliară locală a redevenit atractivă în ultimii ani, având o evoluție solidă, cu tranzacții relevante și un bazin de cumpărători din ce în ce mai divers. Alături de jucătorii tradiționali, precum NEPI Rockcastle și Globalworth, care au dominat piața în ultimul deceniu, au intrat un număr semnificativ de companii noi, precum PPF, Dedeman, Prime Kapital, Revetas, Cerberus, Lion’s Head Investments, Atterbury sau One United, în timp ce jucători cu vechime în piață, precum GLL, Catinvest sau CA Immo, au redevenit activi în piața de investiții. Având fundamente solide, bazate pe o cerere sustenabilă din partea ocupanților și un nivel al randamentelor atractiv, credem că piața imobiliară locală va continua să genereze lichiditate, permițând dezvoltatorilor să se capitalizeze pentru demararea unor proiecte noi”, a explicat Tim Wilkinson, Partener Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

42314-investitori.png

42315-investitori_2.png

Printre imobilele tranzacționate în ultimii cinci ani se numără Floreasca Park (cumpărat în 2015 cu circa 105 de milioane de euro de nemții de la GLL Real Estate Partners), Promenada Mall (cumpărat în 2014 cu circa 148 de milioane de euro de sud-africanii de la NEPI Rockcastle), Militari Shopping (cumpărat în 2018 cu circa 95 de milioane de euro de sud-africanii de la MAS Real Estate – Prime Kapital), dar și un portofoliu de 12 hipermarketuri și galerii comerciale (cumpărat în 2014 cu circa 280 de milioane de euro de francezii de la Immochan).

5 December 2018