Fostul Hotel New York (astăzi Intercontinental) din Cluj – Napoca este de vânzare. Potrivit http://www.artmarkhistoricalestate.ro/, prețul imobilului nu este public și poate fi transmis la cerere persoanelor interesate.

42768-hote-continental-cluj-new-york-23jpSituat în centrul orașului Cluj – Napoca, hotelul New York a fost construit în anul 1894 și inaugurat un an mai târziu. Clădirea are 105 camere, 80 de băi, restaurant, cafenea și sală de conferință și măsoară nu mai puțin de 8.500 de mp, iar terenul aferent are suorafața de aproximativ 1.500 de mp.

Hotelul a fost construit de arhitectul clujean Lajos Pákey, care a deținut funcția de arhitect șef al orașului la începutul secolului al XX-lea. Acesta a mai proiectat Pavilionul de patinaj (astăzi restaurantul Chios), Casinoul din Parcul Central, cele două clădiri ale Universității Tehnice de pe strada Barițiu și fostul Liceu Brassai.

Potrivit www.artmarkhistoricalestate.ro, „în acea perioadă, New York a fost cel mai mare hotel din Transilvania. Imobilul era dotat cu generator propriu de curent și a fost prima clădire electrificată din oraș, curentul electric fiind introdus în Cluj abia în 15 iulie 1906.

Arhitectul Pákey a prevăzut construcția cu spații somptuoase la parter, pentru restaurant și cafenea deschise oaspeților dar și vizitatorilor din exterior. Datorită amplasării ultracentrale, la câțiva pași de sediile ziarelor și Universitate, cafeneaua, găzduită de salonul albastru, a devenit rapid punctul de întâlnire a boemei clujene, frecventată de jurnaliști, scriitori și universitari. Supranumită „Redacția”, găzduia cluburi literare, iar sala mare era cunoscută pentru balurile grandioase.

Cafeneaua literară a funcționat timp de jumătate de secol, până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.”

O dată cu instaurarea regimului comunist, hotelul a devenit cămin studențesc. Revenirea la statutul de hotel a avut loc în anul 1960, însă cu denumirea Continental. În anii 2000 hotelul era încă functional, fiind inclus în lanțul hotelier național cu același nume.

În 2016, a început procesul de restaurare, care a inclus renovarea completă a fațadelor,  refacerea acoperișului, dar și lucrări de consolidare și izolație a fundației.

29 November 2019