2010 este un an de referinţă pentru piaţa imobiliară din România. Pentru prima dată în istorie, breslei imobiliare îi este dedicată o zi specială, o zi în care punctăm într-un cadru festiv valoarea acestei meserii. Ziua Agentului Imobiliar nu este doar un moment de celebrare a jucătorilor din piaţă, ci şi un eveniment de referinţă care reuşeşte să aducă în prim plan principalele nevoi ale agenţilor imobiliar.

29675-11036-_mg_7710web.jpg“Am crezut mereu în valorile şi în potenţialul pieţei imobiliare din România. Am sprijinit agentul imobiliar, oferindu-i instrumente de top. şi tot noi, IMOPEDIA.ro, am decis să îi dăm agentului imobiliar suficiente motive pentru a-şi lua o zi liberă, cu toţii ştim că această meserie presupune mult timp consumat, iar uneori zilele de week-end devin zile lucrătoare. Aşadar, am declarat data de 15 aprilie Ziua Agentului Imobiliar, un eveniment la care nu ai cum să lipseşti dacă te numeşti agent profesionist” spune Răzvan Muntean, General Manager IMOPEDIA.ro.

Prima ediţie a Zilei Agentului Imobiliar a fost celebrată printr-un eveniment premium care a reprezentat în totalitate interesele agenţilor imobiliari. Cei 250 de participanţi au avut ocazia să îl întâlnească pe Christian Nowotny, un trainer cu greutate în domeniului imobiliar mondial. Astfel, agenţii imobiliari au aflat într-un curs de excepţie cum să faci bani pe timp de criză şi au deprins tactici esenţiale de supravieţuire în vremuri atât de dificile.

„La ora actuală România este, în mod clar, o piaţă condusă de cumpărători. Există totuşi o mână de vânzători care speră că preţurile locuinţelor vor creşte, aşa că momentan nu sunt dispuşi să vândă. Însă unii sunt obligaţi să facă acest lucru pentru că sunt presaţi de bănci. Cred că aţi atins nivelul minim, pentru că, din ceea ce am observat, cel puţin pe piaţa imobiliară din Bucureşti preţurile s-au stabilizat”, spunea Christian Nowotny în cadrul Zilei Agentului Imobiliar din 2010.

15 aprilie 2010 a scos în faţă două evenimente importante pentru breasla imobiliară, pe lângă Ziua Agentului Imobiliar, IMOPEDIA.ro, alături de Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliari (ARAI), a organizat Conferinţa Naţională a Agenţilor Imobiliari.

În cadrul evenimentului s-a discutat despre managementul schimbării şi profesionalizarea agentului imobiliar, cum să gestionezi, să reacţionezi şi să controlezi într-un mod proactiv riscurile şi provocările vieţii profesionale şi personale, într-o lume nouă, marcată de incertitudini economice.

„Agenţiile imobiliare trebuie să aibă în primul rând o acţiune de consultanţă. Ca agent trebuie să poţi să dai un minim de informaţii privind tipul construcţiei, mediul economic, cadastrul imobiliar ş.a.m.d. Cred că în acest proces de modernizare a profesiei de agent imobiliar trebuie să avem şi un pachet de pregătire a agenţilor şi apoi sa trecem la reglementare. Mă bucur că în sfârşit această asociaţie îşi doreşte să funcţioneze pe o activitate reglementată, după o perioadă de pionierat dumneavoastră sunteţi într-un moment de maturitate”, declara atunci Ioan Andreica, ministru Secretar de Stat în cadrul MDRT.

Cu informaţii valoroase a venit şi reprezentantul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Chiţa Prelipcean care a precizat că „numărul reclamaţiilor privind prestările de servicii imobiliare a scăzut. Majoritatea reclamaţiilor actuale se referă la contractele pentru ansambluri rezidenţiale".

Referitor la o eventuală lege a agenţilor imobiliari, părerile au fost unanime:

„Este foarte importantă o lege a agentului imobiliar, deoarece acesta lucrează cu investiţii foarte mari. Este în interesul tuturor: al clienţilor, Guvernului, băncilor, agenţilor imobiliari, iar regulamentul CEI poate fi baza acesteia”, a precizat Manuel Negrao, preşedintele Confederaţiei Europene Imobiliare (CEI), din care face parte şi ARAI.

 

5 March 2013