Luna aceasta se implinesc 18 ani de cand am infiintat Euroest. De unde numele companiei? Simplu ca "Buna ziua"! Romania este in Europa de Est. Soarele rasare de la est. In fiecare zi. Ce a reprezentat firma mea pana a implinit “majoratul”? Impliniri si nerealizari, dezvoltare diferita in functie de perioadele traite. Profesional, a insemnat tot. Asta stiu sigur!

24472-10915-dd2.jpg... Impliniri la care n-am visat vreodata! Nu stiu cate firme au rasarit din nimic si au facut performanta in domeniu tranzactiilor imobiliare. Nici nu ma intereseaza prioritar acest lucru. Eu am concurat permanent cu mine. Am refuzat compromisuri la care altii ar fi pus "botul" cu drag. Am refuzat clienti dubiosi ca sa nu ma prostituez profesional. Am ocolit tranzactii atragatoare ca sa nu colaborez cu “turistii” care erau in trecere prin domeniu. Am preferat sa fiu dur cu angajatii, dar sa invete ceva de la mine, decat sa sa fiu slab sau un sef bun, iar angajatii mei sa fie zero in domeniu. Am muncit constant in ultimii18 ani. Si nu e putin lucru sa rezisti atata timp in jungla imobiliarelor din Romania. Cine nu a administrat o firma, cat de mica, nu poate sa realizeze vreodata ce satisfactii poti sa ai gestionand propria afacere. Fara sa-ti fie rusine in fata nimanui. N-o sa uit noptile tarzii in care plecam stors de oboseala dupa multe ore de discutii si negocieri care nu duceau in final la niciun rezultat. Le-am trecut la capitolul experiente. Stiu ca, in viitor nu voi avea decat de castigat dupa atatea episoade petrecute in ultimii 18 ani.

Nerealizarile m-au facut mai puternic. M-au "asmutit" sa merg inainte. Am pierdut multi neuroni. Am consumat “munti” de timp incercand sa schimb ceea ce nu putea fi schimbat. In entuziasmul meu, am fost convins ca pot. De multe ori m-am inselat! Am crezut ca stiu sa fac diferenta dintre oamenii adevarati si animalul din om. Am gresit de multe ori. Am crezut ca, facand constant educatie imobiliara colaboratorilor mei, acestia vor intelege insemnatatea ei. Din pacate, majoritatea romanilor nu vor sa evolueze. Aproape deloc! E un adevar trist. Se multumesc cu foarte putin.

Una dintre cele mai mari lectii de business a fost cand am crezut ca stiu sa fac diferenta intre bani. Intre banii castigati usor si cei truditi pana la ultimul leu. E o diferenta colosala! Nu ma plang! Am consumat "tone" de energie pe tranzactii la care altii nu se gandeau. De multe ori am pierdut! Dar, ce mai conta! Am facut tot ce a depins de mine sa continui. Am strans din dinti. Uneori, m-am lasat umilit. Atentie, nu am fost umilit! Trebuia sa iau banii clientilor si, ca privat, a trebuit sa tac in fata multor bugetari, care n-au treaba cu performanta. Multe tranzactii au depins de o semnatura, de un aviz, de o adresa banala. Ce puteam sa fac? Am indurat! Si nici nu va puteti imagina, la stilul meu "hard", ce as fi facut daca era dupa mine. Cei care ma cunosc stiu!

Cu toate acestea, am continuat sa fiu eu. In felul meu. Cu bune, cu rele. Si nu ma voi opri aici. Sper, cu mai multe bune si cat mai putine rele. Pentru ca am invatat de la un client al firmei ca Euroest sunt eu si oamenii care conteaza pentru mine. Cei care lucreaza alaturi de mine de ani de zile, care vor sa evolueze continuu si nu se dau batuti. Nici in fata crizei, nici in fata pretentiilor clientilor.

Daca ar fi s-o iau de la capat as face aproape la fel. As creste mare invatand mai repede sa descopar si sa respect valoarea. Umana si imobiliara. As pretui timpul mai mult ca inainte. As sti sa evit greselile ca sa fiu mai performant. As omori concurenta neloiala din fasa, fara sa astept sa-i vad chipul. As respecta competitorii seriosi, “furand” tot ce au mai bun din punct de vedere profesional. Ma voi perfectiona in zona imobiliara: parcari, asset management, fonduri de investitii imobiliare, transfer de finantare corporate in retail. Chiar aici in Romania se pot face toate aceste lucruri, la nivel premium. E nevoi de timp, dar eu sunt tanar!

Tuturor concurentilor mei le transmit salutari. In 18 ani de imobiliare, am invatat ca e loc pentru toata lumea. Zilele trecute, cand am implinit majoratul profesional, am retrait intr-o singura ora istoria companiei mele. Astept cu incredere un viitor imobiliar matur in Romania.

 

23 April 2012