Apropierea alegerilor ar putea să îi scutească de amenzi pe locuitorii din două mii de localităţi. Garantează pentru acest lucru chiar preşedintele Asociaţiei Comunelor din România. El este de părere că niciunul dintre primarii acestora nu o să iasă în stradă cu carnetul de amenzi în perioada în care trebuie să atragă simpatia votanţilor. Abia după alegerile electorale din 2012 am putea vorbi despre aplicarea legii.

18995-168381-e-asigurarea-mpotriva-dezastrelor.jpgAmenzile pentru cei care nu îşi asigură locuinţele sunt considerabile: 500 lei. Primarii comunelor din România văd în această sumă o pagubă la fel de mare ca aceea pe care o simt proprietarii în buzunare: fiecare amendă înseamnă cel puţin un vot pierdut. Pentru că dacă superi un proprietar, atunci nici soţia lui nu te va vota. Poate nici chiar prietenii lui, arată preşedintele Asociaţiei Comunelor din România.

„Pun răul în faţă, dar nu pot să nu pun şi obiectivul pe care îl au primarii. Ce operează în subconştientul lor. Credeţi că vor ieşi tocmai anul acesta cu chitanţele în mână, ca poliţiştii? Nu cred că vreun primar din România va aplica amenzi proprietarilor din localitatea pe care o conduc, când aceştia l-au ales, iar 2012 va fi un an electoral", a afirmat Emil Drăghici, care răspunde pentru 2.000 din cele 2.800 comune din ţară. Află care sunt aceste localități pe site-ul www.acor.ro.

„Asigurările de locuinţe ar fi fost bune dacă aduceau cotizaţii şi la primării"

Iar acest comportament se simte începând cu comuna Vulcana Băi, unde Drăghici e primar din 1990. Acolo, doar 3% din cele 800 locuinţe sunt asigurate împotriva dezastrelor. Dar problema oficialului nu este legată numai de alegerile locale, cât şi de faptul că primăriile nu au nimic de câştigat de pe urma acestor amenzi pe care trebuie să le încheie.

„Eu nu sunt acela care face demersuri prin care să câştige simpatie ieftină. Sunt cel care ia măsuri radicale chiar dacă pierde voturi. Dar în forma actuală, nu este nici acţiunea primarului sănătoasă şi nici nu va conduce la un rezultat. Poliţele trebuie să fie vândute de un om din aparatul primarului. Pentru că de bine de rău, mai primea şi păcătosul ăla un ban. Dar aşa, nu primeşte nimic.", continuă Drăghici.

Aşadar, pentru a fi la limita legii, preşedintele Asociaţiei Comunelor anunţă ca iniţial va aplica doar avertismente şi va informa cetăţenii la ce riscuri se expun dacă nu asigură locuinţele. Totuşi, potrivit legislaţiei, PAID întocmeşte o listă a datornicilor pe care o trimite autorităţilor locale. Primarul, prin compartimentul de specialitate, trebuie să trimită în termen de trei zile de la data primirii listei, scrisori de înştiinţare, cu confirmare de primire, către restanţieri.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele până la 15 iulie 2011, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii, emisă de PAID, fie printr-una facultativă, vor fi amendaţi de primării cu până la 500 lei. Prima de asigurare variază între 10 şi 20 euro, iar valoarea asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 şi 20.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.

IMOPEDIA.ro îţi spune mai multe despre Asigurarea obligatorie a locuinţei

6 June 2011