Anii care au trecut au fost la fel de grei pentru oamenii de rând cât şi pentru oamenii de afaceri. Stabilitatea economică de care ne bucurăm de ceva timp încoace, fie ea şi precară, le dă încredere tuturor că lucrurile ar putea intra pe un făgaş mai bun. Există însă un risc pe care nimeni nu poate să îl omită, oricât de mult şi-ar dori să picteze peisajul economic actual în nuanţe optimiste: România nu se poate baza pe bani româneşti pentru recuperare. Depindem de restul lumii, motiv pentru care toţi factorii de decizie din orice industrie îşi folosesc toate conexiunile necesare pentru a atrage investitori la noi în ţară.

30652-best-way-to-invest-money.jpgRomânia are o mulţime de calităţi care o califică drept o ţară bună pentru investiţii. Cu 20 milioane de locuitori, potrivit ultimului recensământ, este o ţară prea mare pentru a fi ignorată. Raportată la ceilalţi membri UE, România este pe locul şapte, în funcţie de numărul de locuitori şi pe locul nouă, în funcţie de suprafaţă. La aceste lucruri se adaugă unele dintre cele mai mici obligaţii fiscale din UE, o piaţă imobiliară cu mult loc de creştere sau un apetit dezvoltat pentru consum. Există însă şi minusuri, care ne-au făcut să rămânem în urmă, chiar şi în vremurile de boom economic. Țări precum Polonia şi Ungaria ne-au luat-o mereu înainte, convingând investitorii să ne şteargă de pe harta lor.

„În 2005-2006-2007, toată lumea era aici. Aveam şiruri întregi de investitori, nume mari ale scenei internaţionale. Mulţi dintre ei nu au reuşit să investească, motivele fiind foarte clare: lipsa de produse. Totuşi, să nu uităm că, până la urmă, toată creşterea economică a României, aşa masivă şi brutală, a fost datorată în primul rând domeniului real estate, fără îndoială. Și domeniilor conexe”, arată Radu Boitan, preşedinte RICS România.

Pentru a aduce bani la noi în ţară, investitorii cer beneficii pe măsura bugetului lor

Cel mai mare defect al nostru este, poate, incapacitatea de a valorifica atuuri precum poziţionarea geografică, mâna de lucru ieftină sau chiar beneficiile pe care le aduce statutul de ţară în curs de dezvoltare.

„România este una dintre cele mai dezvoltate ţări din regiune, comparativ cu omologii din Europa de Sud-Est, deşi mai sunt multe schimbări de făcut pentru a reduce diferenţele economice faţă de economiile mature din zonă. Iar acest lucru poate funcţiona atât ca avantaj, cât şi ca un dezavantaj al ţării”, arată Gijs Klomp, managing director Jones Lang LaSalle Romania.

Aşadar, România a început goana după investitori. De data asta însă, este nevoie de muncă de convingere. Nimeni nu se mai grăbeşte să accepte riscul pe care îl aduce o ţară emergentă. Nimeni nu mai este dispus să treacă uşor peste piedicile pe care le pune sistemul. Toată lumea cere beneficii direct proporţionale cu suma investită. Iar noi, în continuare, nu suntem pregătiţi să le oferim ce au nevoie, deşi depindem de banii străini.

„România este încă într-un început de ciclu, care a pornit înainte de criză şi a fost foarte scurt: s-a încheiat cu o criză care nu ni s-a datorat, în mare parte, ci am fost victima, să spunem, a sistemului. Depindem în mod esenţial de Uniunea Europeană, în peste 80% din cazuri şi, automat, tot ce înseamnă capital şi investiţii străine directe au venit de acolo. Noi nu avem bani româneşti, de aceea suntem practic dependenţi de tot ceea ce înseamnă evoluţie în Europa”, spune preşedintele RICS.

Segmentul imobiliar a ridicat economia o dată, o poate face şi a doua oară. Doar că regulile s-au schimbat

Desigur, un efort colectiv ar fi mult mai eficient decât cel individual. Pentru a atrage banii străini este nevoie de schimbări radicale în percepţia pe care o au străinii despre România, în reglementările economice, în direcţionarea banilor către domenii cheie, cum ar fi cel imobiliar.

„Piaţa imobiliară din România oferă o mulţime de oportunităţi în toate segmentele ei. Cele mai mari oportunităţi sunt însă pe partea de dezvoltare, unde până acum, piaţa a atras doar câţiva dezvoltatori instituţionali. În fiecare segment există un mix de dezvoltatori locali şi străini, dar predomină cei locali”, arată oficialii Jones Lang Lasalle.

Deşi mediul econonomic este unul dificil, cei implicaţi sunt de părere că avem un context favorabil atragerii de bani. Dar este nevoie să ne pregătim mai bine, pentru a avea ce oferi.

„Fără îndoială, România a trecut peste cea mai grea perioadă a crizei: creşterea economică ar trebui să fie de 1,6% în acest an şi de 2,5% în 2014”, arată Robert Neale, CEO Portland.

„Acum, categoric suntem la începutul unui nou val, asta o spun toţi şi o simt şi eu. Polonia a devenit destul de încălzită, nu mai sunt produse disponibile şi, în niciun caz, nu mai sunt aceleaşi oportunităţi. Sunt şanse foarte mari să atragem mare parte din atenţie. Sunt însă îngrijorat de faptul că noile livrări sunt minimale, avem livrări la nivelul anilor 2000, când România avea un take-up de 100.000 mp/an, deci piața este total distorsionată. Nu avem produse suficiente pentru acest gen de investitori”, spune oficialul RICS.

Criza nu s-a încheiat, nici în viziunea celor mai optimişti oameni de afaceri

Nici cei mai optimişti dintre oamenii de afaceri nu pot spune încă că şi criza s-a încheiat. Aceasta este o bătălie pe care încă mai trebuie să o ducem.

„Criza nu este încheiată, ea depinde în mare parte de situaţia din Europa şi, câtă vreme nu se calmează pieţele externe, România va avea în continuare de suferit. Până când nu se va încheia criza în Europa, nu va lua sfârşit nici în România”, încheie David Hay, CEO AFI Europe România, într-o declaraţie pentru IMOPEDIA.ro.

CITEȘTE ȘI: România: un loc în care doar cunoscătorii pot face afaceri imobiliare. Un puzzle complex pentru străini

 

5 June 2013