Intrați în ultimul trimestru al lui 2014, se arată primele bilanțuri și evaluări. Cum a fost anul 2014 pentru imobiliare și ce va urma de aici înainte? Specialiștii sunt de părere că, în general, contextul a fost și rămâne unul pozitiv pentru oricine vrea să plaseze bani în imobiliare. Investitorii mari sunt încurajați în mod special să întețească activitatea în România, cu atât mai mult cu cât  investițiile publice trenează, iar numărul în scădere al lucrărilor de infrastructură  trag în jos media pieței.

35809-previziuni.jpgAnul acesta a început cu așteptări înalte, după un 2013 în care PIB a crescut cu 3,5%, trend crescător care s-a păstrat și în primul semestru din 2014. Situația generală de expectativă și speranță în mai bine s-a transformat într-un optimism temperat. Precauția a continuat să domine piața, lucru care s-a dovedit a fi cât se poate de sănătos, în momentul în care au apărut primele semne de încetinire.   

În al doilea trimestru din 2014, PIB-ul s-a contractat cu 1% comparativ cu trimestrul anterior. Acest lucru se explică prin nivelul scăzut al investițiilor publice precum și ca urmare firească a trendului crescător lent al celorlalte economii din Europa”, arată specialiștii JLL în Bucharest City Report.

Prognozele rămân optimiste pentru economia România, în ciuda derapajelor din acest an

Totuși, nu este cazul ca această oscilație să fie interpretată în termeni fataliști. Prognozele rămân optimiste pentru economia României. Chiar și cele realizate la nivel internațional, cum este cazul Oxford Economic din luna octombrie, care estima că PIB-ul României ar putea crește cu 2,3% în 2014.

În primele opt luni ale lui 2014, comerțul cu amănuntul a fost cel care a propulsat creșterea. Cifra de afaceri a acestui segment a crescut cu 7.6% în perioada similară din 2013. Prin urmare, în primele opt luni ale anului în curs, atât exporturile cât și importurile au crescut cu 6,7%, respectiv 6,3% în comparație cu aceeași perioadă din 2013”, continuă oficialii JLL.   

Referitor strict la construcții, acest segment a continuat să scadă. Legătura strânsă cu numărul în scădere al lucrărilor de infrastructură apasă puternic asupra tabloului general. Atât de puternic, încât nici nu a contat creșterea numărului construcțiilor rezidențiale și nerezideanțiale.

Construcțiile rezidențiale și cele nerezidențiale au crescut cu 34,1% respectiv 7.7%. De asemenea, volumul tranzacțiilor imobiliare înregistrat în al treilea trimestru din 2014 este estimat la 377 milioane de euro, iar volumul investițiilor înregistrat în primele trei trimestre ale anului este estimat la 809 milioane euro, ceea ce este cea mai ridicată valoare din 2008 până în prezent și un semn cât se poate de clar că Romania este din nou în lumina reflectoarelor”, arată specialiștii JLL.  

Investitorii par să fie tot mai interesați de România

Un alt semn încurajator vine tot dintr-un raport Oxford Economics, în care se arată că PIB-ul României ar putea să accelereze la 3,5% în 2015, iar acest lucru se va întâmpla cu participarea tuturor sectoarele economiei. Investitorii pari să fie tot mai încrezători și mai determinați în demersul lor de a prospecta piața locală.

Trimestrul trecut au apărut tot mai multe tot mai multe dovezi ale interesului în creștere pe care investitorii, atât existenți cât și noi, îl arată pentru piața imobiliară comercială din România. Acest interes se manifestă în toate cele trei segmente ale pieței imobiliare comerciale, iar volumele investiționale vor continua să crească până la finalul anului”, explică specialiștii.

Trendul descendent al dobânzilor bancare încurajează această ipoteză, precum și nivelul yeald-urilor din România, care rămân net detașate de celelalte țări din regiune, în ciuda scăderii ușoare din ultima perioadă. În plus, BNR a scăzut rata dobânzii de politică monetară de două ori pe parcursul ultimului trimestru, fapt care este de natură să încurajeze creditarea și să stimuleze creșterea economică.

CITEȘTE ȘI:

 

23 November 2014