Începutul acestui an este extrem de încurajator pentru jucătorii din piaţa imobiliară, iar vocile din piaţă estimează că 2014 va fi un an de referinţă pentru sectorul real estate al ultimilor ani. Comparativ cu alte ţări europene, România a reuşit să îşi menţină o oarecare stabilitate economică, ceea ce le conferă încredere investitorilor străini interesaţi să facă afaceri aici. Singura undă de scepticism pare să vină din partea băncilor. Iar fără finanţare, revenirea pieţei imobiliare va rămâne doar în stadiul de speranţă.

34120-hzdx.jpgAnul 2014 pare să fie cel mult aşteptat de către jucătorii din piaţa imobiliară: cifrele înregistrate în primele luni ale acestui an sunt în creştere, pe toate segmentele. Pentru prima oară după multă vreme, specialiştii sunt de acord asupra evoluţiei sectorului real estate, indiferent de organizaţie. Mai mult, vocile din piaţă estimează că anul acesta va fi unul de referinţă pentru activitatea imobiliară de după criză, datorită avantajelor pe care le poate oferi România faţă de alte ţări din regiune.

RECOMANDARE: Lecţii imobiliare, de la un agent cu experienţă de aproape opt decenii: după fiecare criză, urmează o altă perioadă de boom

  • Datele ANCPI arată că numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut cu opt procente în primele patru luni ale lui 2014, faţă de aceeaşi perioada a anului trecut
  • Conform Esop Consulting, activitatea totală de tranzacţionare pe piaţa birourilor a urcat cu 17% în primele trei luni ale lui 2014, faţă de media primelor trimestre din ultimii doi ani
  • Potrivit companiei de consultanţă JLL, volumul tranzacţiilor imobiliare din primele trei luni ale lui 2014 este mai mare decât activitatea înregistrată de-a lungul întregului an 2013

„Investitorii străini privesc din nou cu extrem de mult interes către România. Dacă analizăm indicatorii macro-economici, vom observa cu uşurinţă că ţara noastră este un exemplu pozitiv pentru Europa. Există nişte oarecare temeri ce provin din zona politică, însă imaginea de ansamblu este una bună. Investitorii de peste hotare sunt interesaţi din nou de piaţa imobiliară de la noi, deoarece aceasta reprezintă cel mai bun plasament al momentului”, explică Anca Bidian, CEO KIWI Finance.

Însă cheia revenirii în imobiliare este în mâna băncilor, subliniază analiştii. Totul este dependent de disponibilitatea acestora de a acorda finanţare, astfel că nu există certitudini nici măcar pe termen scurt. Actuala undă de optimism ar putea fi cu uşurinţă risipită de către noi norme bancare, în ciuda faptului că nivelul de încredere al jucătorilor din piaţă este mult mai mare decât în anii trecuţi.

„Spre exemplu, la începutul anului trecut, părea să urmeze o cel puţin o stabilizare a preţurilor, dacă nu chiar o uşoară creştere. Dar măsurile implementate de instituţiile financiare au zdruncinat piaţa, iar preţurile au coborât din nou. În segmentul rezidenţial, nevoia continuă să existe, dar aceasta nu se poate transforma în cerere efectivă, dacă nu există finanţare. Cu toţii ne dorim ca lucrurile să revină cum erau în piaţa imobiliară, dar acest lucru nu se poate realiza decât prin asigurare de finanţare”, arată Sorin Roşu, director general Apulum 94.

Momentul perfect pentru a investi? Atunci când nu mai sunt alţi cumpărători

Chiar şi în aceste condiţii, oamenii de afaceri din străinătate văd potenţialul României, iar experienţa din alte pieţe îi face să fie extrem de încrezători în viitor. Sigur că sectorul real estate a traversat nişte ani grei şi că ţara noastră prezintă anumite riscuri, dar există oraşe cu avantaje incontestabile, ce vor ajunge din nou în lumina reflectoarelor. Secretul este însă să investeşti atunci când alţii încă stau pe gânduri.

„Potenţialul Bucureştiului este evident, din punctul de vedere al unui investitor. Există foarte multe oportunităţi de afaceri aici, sunt multe posibilităţi într-o piaţă imobiliară ce încă mai are loc să se  dezvolte, nu a ajuns încă la maturitate. Ideea este să fii aici, la momentul potrivit, înaintea altora. Iar noi suntem”, declară Lorenz Tragatschnig, Managing Director Soravia România.

Mulţi dintre milionarii apăruţi „peste noapte” s-au îmbogăţit din imobiliare, în ultimul deceniu. Este un domeniu ce poate genera averi însemnate, pentru cei care au răbdare să analizeze evoluţia pieţei şi sunt dispuşi să îşi asume anumite riscuri. Aceştia sunt cumpărătorii care, pe moment, par neinspiraţi, dar pe termen lung se dovedesc a fi adevăraţi vizionari.

„În imobiliare, profitul se face deja în momentul achiziţiei. Un bun exemplu este cel al oamenilor de afaceri care au investit în terenuri în România pe la începutul anilor 2000, când nu era o modă, în adevăratul sens al cuvântului. Aceştia au vândut în plin boom şi au făcut nişte profituri uriaşe. Aceasta este reţeta, tot aşa se va întâmpla şi în viitor. Dacă deja mai sunt mulţi alţii care investesc în acelaşi lucru, înseamnă că startul a fost ratat”, încheie reprezentantul KIWI Finance.

CITEŞTE ŞI: Condiţiile din piaţa imobiliară, asemănătoare cu cele de acum un deceniu. Ce urmează?

 

22 May 2014