Potrivit companiilor imobiliare, piața s-a dezmorțit în ultimul timp. Statistic însă, îmbunătățirile se lasă așteptate. Deși aparent contradictorii, amândouă variantele sunt adevărate, puse în context. Adevărul este că, raportat strict la Capitală, lucrurile merg mai bine. La nivel național însă, tranzacțiile continuă să scadă. A crescut însă numărul ipotecilor, semn că se accentuează interesul față de produsele bancare.

37125-bank-loan.jpgLa nivel național, piața imobiliară continuă să scadă. Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, numărul de proprietăți tranzacționate a scăzut, în ultimul an, cu peste 7.000. Cu toate acestea, anul 2015 aduce semne de îmbunătățire. Primul trimestru s-a încheiat cu o notă crescătoare, printr-un plus considerabil de imobile vândute: 13.700 de unități vândute peste numărul din aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la un total de aproape 79.000. În București sunt cele mai multe locuințe vândute.

„Bucureștiul este întotdeauna un barometru al evoluției imobiliare, la nivel național. Urmează Ilfov, o zonă cu o dezvoltare spectaculoasă în perioada de criză, raportat la restul țării. Județul Timiș este pe locul trei, urmat de Vâlcea, Bistrița-Năsăud și Covasna”, punctează pentru IMOPEDIA.ro Mariana Balci, administrator companie consultanță Fair Consult.

Există interes pentru produsele bancare, ceea ce va îndemna băncile să își îmbunătățească ofertele

O schimbare notabilă vine însă la numărul ipotecilor și al privilegiilor înscrise în cartea funciară, la nivel național. Acesta a fost în creștere, în primul trimestru al anului, raportat la aceeași perioadă a anului trecut. Așadar, românii au început să fie interesați de produsele bancare.

„Băncile așteaptă cererea clienților, iar specialiștii din toate nișele au anticipat pentru anul acesta o creștere de apetit bancar. Cu toate aceste, condițiile de creditare nu sunt încă dintre cele mai prietenoase, iar băncile se vor relaxa doar pe măsură ce numărul clienților crește”, continuă Mariana Balci.

De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat asupra a două dintre cele mai mari probleme pe care le au băncile, în acest moment. În primul rând, dobânzile depozitelor au fost reduse prea mult, ceea ce înseamnă că instituțiile financiare nu vor mai avea bani de creditare.

„La depozite, unele bănci au coborât dobânzile ceva mai mult decât trebuie, dar au și ele exces de lichiditate, ar trebui să fie prudente. Nu trebuie să vadă excesul de lichiditate din prezent ca fiind de durată. Pe măsură ce crește creditul, ea va fi absorbita. Altele au fost mai prudente, la peste 2%, și le salutăm faptul că au o viziune pe un termen mai lung. Băncile ar trebui să aibă o viziune, însă ele își fac calculul ca unități independente", a subliniat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu anunță că dobânzile creditelor mai pot fi micșorate

În al doilea rând, subliniază guvernatorul BNR, încă există loc la micșorarea dobânzilor la credite.

„Băncile au reclamat, pe bună dreptate, ca și-au păstrat și ele o marjă, datorită faptului că indicatorul de referință ROBOR la trei luni avea variații mai mari. Acum, ele vor citi, sper corect, faptul că acest indicator este mult mai stabil, și nu vor mai avea această motivație. Bineînțeles că își vor face politica de dobânzi, dar stabilitatea ROBOR va da un mai mare confort băncilor și la nivel de operațiuni de creditare, și la nivel de operațiuni de trezorerie", a mai spus șeful BNR.

BNR a decis săptămâna trecută să reducă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, ceea ce a marcat un nou minim istoric. Guvernatorul BNR apreciază că reacția băncilor va fi pozitivă, în urma deciziilor de politică monetară, considerând că era riscantă amânarea acestei decizii.

CITEȘTE ȘI:

18 May 2015