Ordonanţa de Guvern care stabileşte noile reguli privind activitatea agenţiilor imobiliare va intra în vigoarea la începutul anului viitor. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a ţinut cont doar de o parte din comentariile făcute de Asociaţia Româna a Agenţiilor Imobiliare.

A apărut Ordonanța privind serviciile imobiliare!Unul dintre punctele cu care ARAI nu a fost de acord şi a rămas în lege este cel care se referă la situaţia juridică a imobilului. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, în cazul serviciilor de intermediere imobiliară, consumatorul trebuie informat în scris, corect, complet şi precis, încă din faza precontractuală, cu privire la situaţia juridică a imobilului.

Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare
şi-a manifestat nemulţumirea faţă de acest articol şi asta pentru că aceste date se transmit strict în baza informaţiilor furnizate de către proprietar care în cele mai multe cazuri refuză/neglijează să arate agentului actul de proprietate. Iar un extras de Carte Funciară informative, deşi are caracter public poate fi obţinut doar de către un notar contra cost. Sunt proprietari care au reticente în a-ţi arăta buletinul, dar să facă declaraţii scrise, mai adaugă reprezentantul ARAI, Ruxandra Cleciu.

 De asemenea legea obligă ca toate contractele de intermediere imobiliară să conţină caracteristicile generale ale imobilului, care pot influenţa decizia de cumpărare, incluzând nivelul de finisare, dimensiuni, vechime, tehnică şi poziţionarea faţă de punctele cardinale. În ce priveşte dimensiunile, reprezentanţii agenţiilor imobiliare susţin că le este foarte greu să furnizeze aceste informaţii exacte pentru că agentul imobiliar nu este inginer de cadastru pentru a furniza "dimensiuni" exacte.  

Nemulţumiri sunt şi faţă de articolul 98. Potrivit acestuia contractul de intermediere imobiliară sau alte eventuale contracte accesorii,  încheiate între consumator şi agenţia imobiliară, nu pot conţine clauze de penalizare, care să oblige consumatorul care nu-şi îndeplineşte angajamentele contractuale, la plata unei sume mai mari decât cea pe care ar fi plătit-o, în cazul încheierii tranzacţiei.

Ruxandra Cleciu, Presedinte ARAIRuxandra Cleciu, presedintele ARAI, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu pe această temă:

IMOPEDIA: A apărut Ordonanţa iniţiată de ANPC, care reglementează serviciile imobiliare. Era nevoie de o asemenea iniţiativă legislativă în acest moment?
ARAI: ANPC a dorit sa "grabească" instalarea anumitor reguli pentru activitatea imobiliară. ARAI are in lucru împreuna cu ANPC şi MDLPL un  proiect de lege referitor la serviciile imobiliare. Noi am comunicat ANPC că ar fi bine ca această lege să conţină tot ceea ce ţine de serviciile imobiliare dar optiunea lor a fost să atingă şi această ramură în ordonanţa de care vorbiţi.

IMOPEDIA: La art 9 pct 4, se precizeaza ca viitorul client trebuie informat în scris, privind nivelul preţurilor şi detalii despre zona. Se practică în acest moment aşa ceva?
ARAI: Majoritatea Agenţiilor fac acest lucru; întrebarea care ne-o punem este cum se va interpreta acest lucru în cazul unor litigii şi cine va stabili daca informaţia dată de agent este ceea corectă sau se incalcă dreptul consumatorului.

IMOPEDIA: Câte agenţii imobiliare estimaţi că funcţionează în Romania şi ce efecte credeţi că va avea această ordonanţă asupra activitaţii lor?
ARAI: Sincer nu stim câte firme funcţionează cu adevarat pe sector; conform RC sunt mii dar cred ca efectiv în operaţiune sunt cam 30%

IMOPEDIA: Cum comentaţi cuatumul amenzilor prevăzute de Ordonantă?
ARAI: Insist asupra capacităţii de măsurare a încalcarii dreptului consumatorului

IMOPEDIA: În calitate de preşedinte al ARAI aţi avut ocazia sa studiati legislatia mai multor tari privind activitatea agentiilor imobiliare. Are ceva in comun textul Ordonanţei noastre cu ceea ce se practică în  străinatate sau nu?
ARAI: Sigur că da , cei de la ANPC au incercat să transpună forma Standardului pe care recent 14 ţări l-au realizat (printre care şi Romania prin ARAI) la nivel European dar, evident, nefiind lucrată de specialişti, nu s-a transpus sensul exprimat în limba engleză în proiectul de Standard.

3 December 2008