Criza economică afectează mult mai greu imobiliarele de lux. Este o certitudine şi unul dintre motivele pentru care bogaţii lumii nu renunţă să investească în proprietăţi, nici măcar în vremuri tulburi. Proprietăţile de lux situate în zone strategice sunt cu atât mai valoroase. Iar unul dintre aceste locuri este, prin tradiţie, Parisul. Dar nici luxul nu este imun în faţa crizei, aşa că preţurile proprietăţilor din Paris, considerate unele dintre cele mai scumpe din lume, au intrat într-un trend continuu de scădere.

24855-house-underwater.jpgPreţul proprietăţilor din Paris scade văzând cu ochii. Ieftinirile sunt lesne de observat chiar şi pe termen scurt. Spre exemplu, în doar trei luni, de la sfârşitul anului trecut până la începutul acestui ani, ieftinirea este de 70 euro/mp. Chiar şi aşa, preţurile finale sunt greu de imaginat pentru un om normal. Este vorba despre un preţ mediu de 8.300 euro/mp, conform Camerei Notarilor din Paris-Ile-de-France. În acest ritm, experţii imobiliari se aşteaptă ca, luna viitoare, preţul mediu să ajungă la 8.100 euro/mp. Astfel, pentru un apartament cu două camere şi o suprafaţă de 63 mp, preţul poate ajunge la un milion de euro, dacă este cu vedere spre Tour Eiffel. Preţul scade puţin pentru un apartament cu două camere şi 70 mp într-un cartier decent, ajungând la 860.000 euro.

Cei care îşi permit însă aceste preţuri, nu ezită să cumpere. Investiţia este clar profitabilă. De fapt, Franţa trece printr-o perioadă în care numărul tranzacţiilor creşte puternic. Anul trecut a fost stabilit un nou record pentru tranzacţii, cu 858.200 contracte de vânzare-cumpărare încheiate. Recordul anterior data din 2006, când s-au semnat 837.000 tranzacţii. 

CITEȘTE ȘI: Aproape de România, activitatea imobiliară nu a fost înceitnită de criza economică. Află unde! 

 

21 May 2012