Dacă acum şapte luni, în 30 de zile aveam unu, doi cumpărători interesaţi să cumpere, de patru luni nu mă întreabă nimeni nimic. Am vândut foarte multe terenuri în intravilanul municipiului Craiova şi mai am terenuri, proprietăţi foarte multe, dar în acest moment piaţa este închisă", mărturiseşte într-un interviu în exclusivitate pentru Imopedia.ro omul de afaceri Adrian Mititelu.

Adrian Mititelu: „Investeai 20.000-30.000 euro şi primeai 80.000-100.000 euro, chiar şi 120.000 euro”IMOPEDIA.ro: Cât de mult aţi fost afectat de criza imobiliară?

Adrian Mititelu: Foarte mult pentru că eu am foarte multe proprietăţi în intravilanul municipiului Craiova şi foarte bine cotate, dar cu destinaţii mai apropiate de zona comercială. Cererea pentru asemenea amplasamente comerciale este zero acum.

 Eu mă gândeam să dezvolt anumite proiecte rezidenţiale, dar acum mi-a trecut această idee. Am nişte proprietăţi foarte bine cotate, însă acum mi-e teamă să iau anumite decizii investiţionale pentru că nu ştiu ce o să se întâmple cu piaţa. Cred că o să mai avem de suferit.

IMOPEDIA.ro: O reducere a preţurilor aţi încercat?

Adrian Mititelu: Dacă nimeni nu te întreabă de nimic, cui să scad preţul? Terenurile pe care le am eu sunt pentru o categorie de firme care vor să dezvolte în domeniul rezidenţial de lux sau comercial pentru că sunt vaduri foarte bune. Ori acei investitori în acest moment sunt blocaţi în proiecte pe care le au în derulare. E puţin probabil ca în acest an sau în următorii doi ani, cineva din acest domeniu să investească în Craiova la nivelul pe care mi-l doresc eu. Aşa că mie nu îmi rămâne decât aşteptarea.

IMOPEDIA.ro: Vă este teamă că veţi pierde prin devalorizarea terenurilor?

Adrian Mititelu: Zonele sunt foarte bune şi cred că vor scădea mult, chiar dacă repet în acest moment situaţia este foarte proastă, pentru că nu există interes pentru asemenea amplasamente. Dar având în vedere că lângă un amplasament al meu, poate nu chiar atât de bun ca al meu, există un centru comercial, o zonă rezidenţială care încă e cotată foarte bine, iar eu având un amplasament superior acelei zone, trăiesc cu speranţa că până la urmă vadul câştigă bătălia. Este un proverb evreiesc care este încă valabil: „vadul, vadul, vadul". 

IMOPEDIA.ro: Cum arată piaţa imobiliară prin ochii Adrian Mititelu?

Adrian Mititelu: Clar este o piaţă blocată din mai multe motive. Unul ar fi situaţia generală a economiei mondiale, de asemenea situaţia specială a României din punct de vedere al creditării, din punct de vedere al investiţiilor în infrastructură care ar fi trebuit să cadă, în special în sarcina primăriilor. Foarte multe dintre terenurile, să zicem disponibile sunt strict legate de infrastrutură, de accesul la utilităţi. În mare parte dintre ele sunt blocate, în imposibilitatea de a fi racordate în viitorul apropiat.

IMOPEDIA.ro: Şi cum va evolua piaţa imobiliară?

Adrian Mititelu: Cred ca piaţa se va mai debloca puţin, însă nu foarte mult, deoarece există o ofertă foarte mare de vânzare, mult mai mare decât interesul de cumpărare. Asta deoarece, în ultimii ani, legile care reglementează proprietatea şi restituirea proprietăţilor confiscate abuziv de către regimul comunist au evoluat foarte mult. Automat în zonele din marile oraşe au apărut mulţi proprietari cărora le-au fost retrocedate terenuri.

Fiind o ofertă foarte mare e greu de crezut că piaţa îşi va reveni. Probabil că vor trece cinci, şase, şapte ani până când se va reglementa acest exces. De aici vor apărea marii cumpărători pentru marile suprafeţe, destinaţia fiind alta decât cea de construcţie şi aceştia într-un fel sau altul vor regla piaţa pentru că în cinci, şase ani de zile nu vor mai fi atât de multe terenuri de vânzare, şi atunci raportul cerere-ofertă se va regla.

IMOPEDIA.ro: Ce credeţi că se va întâmpla în zona apartamentelor vechi?

Adrian Mititelu: La apartamentele vechi preţurile au fost crescute, părerea mea, în mod artificial, mai ales pentru cele construite până în 1990, care nu îşi justificau preţul, acesta fiind mult prea mare pentru ce se oferea.

Liberalizarea accesului la credite şi boom-ul pe care l-au înregistrat băncile şi economia, încât orice român a putut să-şi ia un credit, indiferent de unde lucra, au făcut ca puterea de cumpărare să crească. Şi pentru că la vremea aceea foarte puţine locuinţe noi erau în construcţie, cererea a fost mare pentru locuinţele vechi,  preţurile au cresut.

În timp, însă, situaţia s-a schimbat, au apărut foarte mulţi antreprenori, foarte multe construcţii noi, foarte mulţi au crezut că dacă construiesc locuinţe noi se vor umple de bani, pentru că raportul de câştig era foarte mare, investeai 20.000-30.000 euro şi primeai 80.000-100.000 euro, chiar şi 120.000 euro.

Au apărut foarte mulţi dornici să construiască, să vândă şi dintr-o dată raportul s-a schimbat, mult mai mulţi cei care vor să vândă, decât cei care vor să cumpere. De aceea, zic că în viitor apartamentele, mai ales cele mai vechi vor scădea, vor ajunge la preţuri chiar derizorii. În opinia mea, în 10-12 ani vor fi la preţuri de 10.000-15.000 euro per bucată, dacă nu chiar mai puţin.

IMOPEDIA.ro: În această situaţie băncile ar putea avea probleme cu cei care au cumpărat cu credit la valori foarte mari.

Este o problemă. Este o chestiune mare a economiei româneşti, grea. Se poate spune că se repetă ceea ce s-a întâmplat în anii '97-'98, când foarte multe întreprinderi de stat au luat credite, pentru că guvernele post decembriste în '94-'85 au oferit foarte multe credite întreprinderilor comuniste şi ne-am trezit în anii '97-'98 că sunt toate în faliment.

Au fost lichidate, aşa zic eu. Un mare segment al populaţiei va pierde aceste locuinţe sau va fi în imposibilitatea să le plătească şi probabil că le va elibera, le va ceda într-un fel sua altul. Băncile vor avea foarte multe pierderi, probabil că şi datoria asta în cinci-şase ani se vor prescrie. Eu zic că şi cu un ajutor guvernamental sau un act normativ se vor regla într-un fel. Va fi un procent destul de mare care va rămâne dator şi probabil că statul le va prelua, într-un fel sau altul o parte sau poate chiar toată datoria. Urmând ca în anii următori şi acest segment de populaţie să poată să ajungă să-şi cumpere o locuinţă în alte condiţii şi posibilităţi mai apropiate. Când zic anii următori mă refer, la 10-15 ani de acum îninte.

 

14 May 2009