Academia de Studii Economice București și Flexmls România au lansat „AEEF MLS Market Report”, studiu ce prezintă indexul pieței imobiliare rezidențiale din București, marja de negociere, marja de ajustare sau gradul de marketabilitate a pieței. Analiza a fost lansată cu ocazia evenimentului intitulat „Transparența Pieței Imobiliare în Romania”, găzduit de ASE București.

36393-analiza.jpgASE București, prin Departamentul de Analiză și Evaluare Economico-Financiară, și Flexmls Romania au prezentat un studiu academic independent al pieței rezidențiale din București – „AEEF MLS Market Report”. În cadrul aceluiași raport, a fost lansat indicele București ARM Index, indice construit pe valorile mediane ponderate pe zone și tipuri de apartamente, ale prețurilor de tranzacționare ale proprietăților rezidențiale din București.

Realizat pe baza informațiilor furnizate de Serviciul de Listare Multiplă Flexmls România, în perioada 1 ianuarie 2013 – 31 decembrie 2014, studiul arată evoluția numărului de oferte imobiliare active, evoluția numărului de tranzacții, valorile mediane ale prețurilor de tranzacționare pe zone, evoluția prețurilor de tranzacționare, marja de ajustare (respectiv prețul de vânzare raportat la primul preț de listare), marja de negociere (respectiv prețul de vânzare raportat la ultimul preț de listare), precum și gradul de lichiditate a segmentului rezidențial. Cele mai importante concluzii prezentate în urma acestei analize de piață sunt:

  • Creșterea indicelui imobiliar București ARM Index în ultimele trei trimestre ale anului 2014
  • Creșterea gradului de lichiditate a pieței analizate, rata de absorbție a stocului activ scăzând în perioada analizată
  • Accentuarea diferențelor privind prețrile de tranzacționare dintre apartamentele construite înainte și după 1998
  • Diminuarea importantă a stocului activ de proprietăți sub 60.000 euro
  • Creșterea ofertelor active pentru proprietăți de peste 120.000 euro
  • Ajustarea mai accentuată a prețului final de listare de către vânzător, prin informarea mai adecvată sau implicarea mai eficientă a agenților imobiliari, dar și prin creșterea dorinței de realizare a tranzacțiilor din partea cumpărătorilor

„Intenționăm să facem în fiecare an acest studiu, iar trimestrial, plănuim să facem o actualizare legat de ce se mai întâmplă în piață. Prin această analiză, sperăm să creștem transparența pieței rezidențiale, având în vedere credibilitatea instituției care îl prezintă și a bazei de date folosite. Noi ne facem datoria de a fi o instituție de învățământ superior conectată la realitatea pieței imobiliare”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro profesor universitar doctor Ion Anghel, director al Departamentului de Analiză și Evaluare Economico-Financiară, în cadrul ASE București.

„Bineînțeles, studiul trebuie continuat și trebuie perfectat cu alți indicatori, cu informații noi din bazele de date, și actualizat constant. Cu cât avem mai multe informații și mai credibile, cu atât baza noastră poate fi mai coerentă, iar informația va putea fi mai credibilă pentru cumpărători. Noi urmărim în primă fază analiza pieței rezidențiale, dar ne interesează să mergem mai departe, să vedem modul în care impozitarea proprietăților poate fi afectată”, conchide lector universitar doctor Costin Ciora, unul dintre realizatorii studiului.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

17 February 2015