Poluarea aerului a devenit unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătatea populației, iar această problemă este cu atât mai acută cu cât orașul este mai mare. În zone precum Mexic, Beijing, New Delhi sau Mumbai, situația este cu adevărat dramatică: oamenii nu mai pot ieși din case fără mască pe față, iar parcurile sau locurile de joacă au ajuns să facă mai mult rău decât bine. Tocmai de aceea, un tânăr întreprinzător a pus la punct un sistem care filtrează aerul poluat și îl transformă în aer curat pentru suprafețe mari cât un stadion. Mai mult, carbonul din aerul poluat este transformat în diamante.

40730-turnul_fara_smog.jpgTehnologia care transformă aerul poluat în diamante poartă numele de Smog Free Tower – Turnul Fără Smog. Odată ce este pus în funcțiune, el poate reduce poluarea cu până la 80%, într-un răstimp de 36 de ore, pe o surpafață egală cu cea a unui stadion de fotbal. Totodată, carbonul filtrat este transformat în diamante, care apoi se vând doritorilor. Toți banii obținunți sunt folosiți la finanțarea construcției de noi astfel de turnuri care curăță aerul. În ciuda faptului că tehnologia pare să facă parte dintr-un film futuristic, construcția în sine este una cât se poate de tradițională. În interiorul turnului se află un aspirator puternic care folosește ionizarea pentru a absorbi smogul, a filtra particulele periculoase și pentru a elimina aer purificat.

Tehnologia noastră nu este o altă aplicație, sau un microchip. Aceste tehnologii sunt importante, dar situațiile pot denatura grav dacă ne concentrăm excluisv pe tehnologie și uităm să ne conectăm cu alți oameni, sau uităm să conectăm oamenii cu mediul înconjurător”, explică Daan Roosengaarde, inițiatorul proiectului.

Primele astfel de turnuri de purificare a aerului au fost montate în cele mai poluate zone din Rotterdam. Succesul lor a fost răsunător, așa că mai multe țări s-au arătat interesate de implementarea acestor tehnologii în cele mai poluate orașe ale lor. În luna septembrie a acestui an, un astfel de turn va fi montat în Beijing, cel mai poluat oraș de pe planetă. După Beijing, turnul va fi amplasat în alte patru orașe din China, în anul care urmează. Nici oficialii chinezi, nici inițiatorii revoluționarului proiect nu se așteaptă ca turnurile să rezolve problema poluării din China. Pentru acest lucru, este nevoie de schimbări radicale. Totuși, este un prim pas important.

Este un semnal asupra faptului că orașele pot găsi noi metode pentru a rezolva problemele cu care se confruntă, pavând drumul pentru noi idei din partea diversei comunități de antreprenori, inovatori și locuitori”, explică said Sascha Haselmayer, reprezentantul Citymart, o companie de consultanță din New York, specializată în rezolvarea problemelor urbane.

Turnul nu consumă mau mult decât un ceainic electric, în fiecare zi

40731-diamante_smog.jpgPentru a funcționa, turnul folosește aproximativ 1.400 KW/zi, aproximativ cât un ceainic electric. Prototipul proiectului a fost dezvoltat pe baza tehnologiei actuale de purificare a aerului folosită în spitale sau parcări. Dezvoltarea a durat doi ani și a costat aproximativ un milion de euro. Fondurile au fost strânse din mai multe surse: fonduri locale din partea orașului Rotterdam, donații sau achiziții de produse făcute din diamantele extrase din smog.

În urma unei campanii de crowdfunding am obținut primele fonduri – 113.000 euro. Fiecare persoană care dona 250 de euro a primit un inel făcut din diamantele extrase. De altfel, cele mai multe precomenzi au fost pentru inele, a fost cerere pentru 1.600 de unități”, explică inițiatorul proiectului.   

În afară de inele, din diamantele xtrase din poluare se pot face și brățări sau cuburi de decoar, la un preț similar cu al inelului. Turnul a atras atebția autorităților din mai multe puncte ale lumii, precum Mexic, India sau Chile. Dar acesta nu este primul proiect al antreprenorului olandez care atrage atenția lumii. Tot el a conceput și Autostrada Inteligentă și Drumul Van Gogh Bicycle Path, ambele folosind vopsea încărcată solar în timpul zilei, care strălucește noapte atât de tare încât nu mai este nevoie de iluminat stradal. Antreprenorul olandez se descrie drept un futurist concentrat pe prezent.

Nu spun că am toate răspunsurile. Doar că gândesc în termeni de propuneri, nu opinii. Totul se schimbă dacă începi să construiești lucruri, să le arăți lumii”, conchide Daan Roosengaarde. 

CITEȘTE ȘI:

8 August 2016