Nivelul rapid de creștere a populației, oferta limitată sau inadecvată de locuințe și creșterea puterii de cumpărare sunt argumente care atrag investitorii străini în țările din Africa. După o bună perioadă în care Africa de Sud a fost principala destinație, oamenii de afaceri străini încep să își extindă proiectele imobiliare în mai multe țări africane, în ceea ce analiștii semnalează ca fiind primii pași către o bulă imobiliară.

37932-cape_town.jpgPotențialul Africii a atras, în ultimii ani, tot mai multă atenție din partea investitorilor internaționali. Inițial, interesul acestora s-a concentrat pe Africa de Sud, unul dintre cele mai bogate state. Însă începând de anul acesta, se înregistrează o tendință a oamenilor de afaceri străini de a-și extinde investițiile și în țările din interiorul continentului. Rezultatul este ușor de anticipat, din punctul de vedere al analiștilor: Africa se îndreaptă, cu pași înceți, către un boom imobiliar.

De ce este continentul negru atât de atractiv pentru marii investitori imobiliari? Principalul motiv este nivelul rapid de creștere a populației, cuplat cu un stoc insuficient sau inadecvat de unități rezidențiale, explică specialiștii. Până în anul 2021, populația Africii va ajunge la patru miliarde de oameni, respectiv aproape 40% din populația lumii.

Până de curând, cei mai mulți dezvoltatori de proiecte rezidențiale care considerau că Africa este o destinație atractivă veneau din China. Însă recent, și-au făcut resimțită prezența în piață investitori din alte țări ale Asiei, cât și din Orientul Mijlociu. Potrivit unei analize realizate de Knight Frank, Lagos din Nigeria, Dar Es Salaam din Tanzania și Luanda din Angola sunt printre orașele cu cel mai rapid ritm de dezvoltare din lume, având deci perspective puternice de a se îndrepta către un boom imobiliar. Dincolo de creșterea demografică accelerată, marile orașe africane au intrat în vizorul investitorilor străini și datorită semnelor puternice de creștere economică.

„Am observat un interes mai ridicat pentru Africa, venit din partea unei game tot mai diverse de companii, dezvoltatori și investitori internaționali. Afluxul de investiții din China a fost bine mediatizat, însă pe lângă acesta, există activitate din ce în ce mai intensă în care sunt implicați investitori și din alte părți, în special din alte țări asiatice sau din Orientul Mijlociu. Totodată, remarcăm că un volum investițional important pleacă din Africa de Sud către alte piețe de pe continent”, subliniază Tony Galetti, Joint CEO și Co-Fondator al Galetti Knight Frank.

Nivelul de accesibilitate a locuințelor a coborât simțitor în Africa de Sud, în ultimii ani, astfel că dezvoltatorii din această țară au început prospecteze piețele din împrejurimi. În plus, tulburările recente din Durban tind să alunge investițiile străine pe termen scurt, având un impact negativ și pe termen lung. Nigeria are șanse mari de a deveni cea mai puternică piață imobiliară a Africii, depășind simțitor Africa de Sud, estimează specialiștii Knight Frank, argumentând că această țară va ajunge cât de curând să găzduiască un sfert din populația întregului continent. Totodată, economia Nigeriei a înregistrat o creștere simțitoare, ajungând la 892 miliarde dolari în 2014.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

11 August 2015