Sute de milioane de euro, bani europeni, așteaptă să fie ridicați de agricultori, în sesiunea de finanțare aferentă anului 2016. Acum, întregul demers este mai facil și mai rapid, asigură autoritățile, care promit chiar o continuă îmbunătățire a acestor aspecte. Mai mult, de acum, agricultorii vor avea contracte-cadre care să îi avantajeze în relația cu distribuitorii, în așa fel încât tot mai multe persoane să obțină un profit considerabil de pe urma unui domeniu cu un potențial atât de ridicat precum este agricultura.

40352-bani_agricultura.jpgPână în ultima zi a unii octombrie, agricultorii pot să beneficieze de fonduri europene pentru a-și dezvolta planurile de afaceri. 540 de milioane sunt alocate pentru anul acest, toți banii destinați dezvoltării rurale. În urma nenumăratelor plângeri în acest sens, autoritățile au aranjat simplificarea întregului demers în acest an. Prima etapă a simplificării s-a încheiat deja, dar lucrurile nu se vor opri aici.

S-au făcut multilpe simplificări, s-au reglat mai multe situații, în așa fel încât întregul proces de depunere să fie mai eficient. Aceasta este o primă etapă, iar în scurt timp vor începe lucrările pentru alte măsuri de modificare a vechiului sistem de depunere”, a explicat Andras Szakal, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Agricultorii care au nevoie de sprijin pentru cooperarea cu partenerii din lanțul de aprovizionare, trebuie să își depună dosarele până la 31 iulie

Printre cele mai importante măsuri de schimbare anunțate pentru anul acesta sunt cele care se referă la reglementarea relației dintre fermieri și distribuitori. Acestea se vor desfășura sub numele de „Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol“ și „Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul pomicol“. 

Pentru aceste două submăsuri, depunerile au loc în perioada 28 aprilie și 31 iulie 2016. Cea mai mare sumă, 270 de milioane de euro, se îndreaptă către exploatațiile agriole. Această sumă se împarte între mai multe subdiviziuni: 140 de milioane de euro sunt destinate sectorului vegetal, 80 de milioane de euro vor ajunge la sectorul zootehnic, 40 de milioane de euro – la zona montantă și 10 milioane de euro către fermele de familie” detaliază pentru IMOPEDIA.ro Mihaela Pandele, expert în finanțare agricolă europeană.

Termenul de valabilitate pentru arendă a fost ridicat, în cele mai multe cazuri

Pentru a putea primi fondurile europene, agricultorii trebuie să întrunească anumite condiții. În primul rând, trebuie să fie PFA, întreprinderi familiale sau individuale, societăți comerciale sau agricole, cooperative agricole și grupuri de producători sau institute de cercetare. Dacă este vorba de fondurile special destinate tinerilor, atunci beneficiarul nu trebuie să aibă mai mult de 40 de ani. Pentru ei sunt alocate 161 de milioane de euro, dintre care 33 de milioane sunt destinate zonei montane. 

Tinerii trebuie să fie persoane fizice înregistrate sau autorizate, asociați unici sau majoritari au unor SRL-uri. Indiferent de statutul lor juridic, condiția este ca ei să devină fermieri activi, adică să se implice în mod direct și susținut în afacerea pentru care solicită fondurile”, continuă expertul în finanțare agricolă europeană.

O altă schimbare mult așteptată este ridicarea termenului de valabilitate pentru contractele de arendare a terenurilor agricole. Există însă câteva excepții la această regulă. Mai precis, în cazul exploatațiilor care presupun înființarea și/sau reconversia plantațiilor pomicole, contractele care conferă dreptul de folosință – respectiv arendă sau concesiune asupra terenurilor agricole, trebuie să aibă o valabilitate de minimum 15 ani. această stare nu se aplică plantațiilor de viță-de-vie, pepinierelor, culturilor de căpșun, zmeur, mur, coacăz și agriș, unde perioada minimă este de 10 ani începând cu anul depunerii cererii de finanțare. În cazul celorlalte culturi, nu este necesară prezentarea documentelor aferente terenului agricol. În cazul lor, verificarea se va face doar de către experți evaluatori, prin Sistemul Integrat de Administrare și Control.

CITEȘTE ȘI:

7 June 2016