Polistirenul este adesea catalogat drept un rău necesar. Proprietarii, arhitecţii şi constructorii, deopotrivă, sunt de acord că materialul nu este cel mai sănătos nici pentru locuinţă, nici pentru locuitori, nici pentru mediul inconjurător, dar preţul imbatabil face dificilă trecerea la materiale mai performante. Cu toate acestea, idei inovatoare există, iar aplicarea lor ar putea schimba radical în bine viaţa oricui aderă la schimbare. Unul dintre cele mai noi concepte, la nivel naţional, vine din partea unor arhitecţi clujeni, care spun că pot izola clădirile cu lână, cânepă şi grădini verzi cu aceleaşi costuri pe care le implică izolarea cu polistiren.

33313-2jgr.jpgÎn acest moment, reabilitarea cu polistiren a blocurilor implică un cost de 60 până la 100 euro/mp, potrivit Raum, o echipă de arhitecţi clujeni care vor să schimbe modul standard de izolare a clădirilor. Ei vor să implementeze în România o soluţie bine cunoscută în restul lumii, respectiv izolarea cu lână şi cânepă, învelite într-un material impermeabil numit Goretex şi acoperite cu grădini verticale. Montarea sistemului nu ar trebui să coste mai mult de 60 euro/mp.

Polistirenul poluează, nu permite pereţilor să respire, dar aceste lucruri nu par să conteze. Scopul nostru este crearea unei simbioze între spaţiul locuit şi spaţiul exterior. Tocmai de aceea nu vom breveta sistemul nostru, pentru că dacă facem acest lucru, oricine vrea să îl folosească, trebuie să treacă pe la noi, deci s-ar îngreuna procesul de implementare. Iar noi vrem să vedem această metodă de izolare implementată pe scară largă, la nivelul la care este polistirenul astăzi, astfel încât să se poată finanţa cu bani europeni, bani de la mediu, bani pentru ridicarea performanţelor tehnice ale clădirilor”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Horaţiu Răcăşan, arhitect membru Raum.

Schimbarea unor idei bine încetăţenite nu este însă niciodată un lucru uşor. Unii constructori sunt atât de obişnuiţi cu folosirea polistirenului, încât nici nu vor să audă despre soluţii alternative. Preţul bun sau beneficiile aduse clientului final nu sunt argumente suficiente, pentru aceştia.

„În general, constructorii cu o vârstă mai înaintată, obişnuiţi să lucreze cu materialele de azi, care nu sunt neapărat şi actuale, sunt cei care nu vor schimba nimic până când nu vor fi obligaţi de piaţă să facă acest lucru. Până când clienţii le vor cere în mod specific alte produse de izolare. Aceşti constructori au un mod de gândire bine încetăţenit, dar şi legături de afaceri bine cimentate cu producătorii de materiale clasice”, continuă Horaţiu Răcăşan.

Orice idee inovativă este de luat în calcul, dar trebuie aplicată doar dacă îşi dovedeşte eficienţa

De partea cealaltă, sunt constructorii deschişi la nou, care înţeleg nu doar avantajele polistirenului, ci şi problemele pe care acesta le aduce. Aceştia sunt constructorii care simt în ce direcţie merge piaţa construcţiilor, sunt la curent cu directivele europene care impun schimbări urgente şi caută alternative.

Orice idee inovativă este de luat în calcul, dar toate soluţiile alternative trebuie testate pentru a se observa rezistenţa în timp. Nu ne permitem luxul de a experimenta pe clienţii noştri. Nu vorbim despre biciclete, vorbim despre clădiri, care au o valoare prea mare pentru a fi riscată. Dar sunt de acord că tot ce înseamnă tehnologizare înaltă înseamnă, într-o măsură, şi întoarcere împotriva naturii. Polistirenul are o durată de viaţă mare, dar moare la fel de greu. Materialele naturale se pot distruge mult mai uşor, în momentul în care devin reziduuri”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Sorin Roşu, director general Apulum 94.

Materialele alternative promit un coeficient termic superior polistirenului

Una dintre preocupările constructorilor care folosesc materiale convenţionale este că, pentru a-şi atinge scopul, materialele naturale trebuie înalt tehnologizate. Iar în acest demers, ele ar putea fi combinate cu materiale chimice, care le transformă tot în compuşi care nu sunt biodegradabili. Temerea lor este doar parţial justificată.

„Goretexul care înveleşte produsele naturale poate fi produs din materiale sintetice, sau din materiale de provenienţă bio. În acest moment, este produs din materiale sintetice, pentru a putea oferi un preţ competitiv. În momentul în care oamenii vor ajunge să folosească aceste plante tehnice precum iuta, cânepa, şi pentru profit, nu doar pentru sănătate, raportul se va schimba. Actualmente, preţul mic al polistirenului se datorează faptului că acesta este produs pe scară largă”, demonstrează Horaţiu Răcăşan.

În plus, produsele naturale au exact aceeaşi durată de viaţă ca şi polistirenul iar coeficientul termic este net superior polistirenului, spun promotorii tehnologiei. Dar dincolo de beneficiile de moment, dacă izolarea nu este făcută cu produse naturale, se crează o cantitate uriaşă de materiale care trebuie aruncate, la finalul ciclului de viaţă. Polistirenul, cel mai uzitat dintre toate, nu este reciclabil, deci se crează o cantitate uriaşă de gunoi pentru generaţiile viitoare.

CITEŞTE ŞI: Izolarea blocurilor înalte cu polistiren este interzisă prin lege. Aflaţi care sunt riscurile.

 

18 March 2014