Românii au preferat întotdeauna să păstreze banii cash decât să constituie depozite bancare, în ciuda profitului care ar putea fi astfel obţinut. Mai mult, în actualul context bancar, chiar şi vechii clienţi bancari ar putea avea îndoieli şi ar putea fi tentaţi să caute investiţii alternative. Variantele nu sunt multe, dar sunt pentru toată lumea. De la investiţia în aur, care este catalogată drept facilă şi sigură, la investiţiile pe bursă, care deşi implică o doză mare de risc, pot aduce profituri remarcabile.

29884-gold_505_052612113806_110212112712.jpgPrima opţiune: aurul

Anul 2012 a fost unul bun pentru cei care au investit în metalul preţios. S-a marcat al doisprezecelea an de creştere consecutivă, chiar dacă au existat fluctuaţii şi, uneori, s-a pus în discuţie eficienţa investiţiilor în aur. Astfel, din 2001 până în prezent, preţul aurului a crescut cu peste 500% şi a atins un randament mediu de 17%.

Aurul rămâne un activ de refugiu şi este o investiţie profitabilă. Creşterea preţului aurului este pur şi simplu de neegalat, au declarat oficialii Piraeus Bank Romania.

Această teorie este susţinută la nivel internaţional, atât de analişti cât şi de oamenii de afaceri. London Bullion Market Association, asociaţie care urmăreşte evoluţia pieţei de aur şi argint, anticipează că preţul aurul va creşte anul acesta şi va atinge nivelul de 1.753 dolari/uncie. Pentru anul 2014, estimările vin chiar de la BCR, una dintre cele două bănci care vând aur în România. Studiile bănci anticipează că, anul viitor, preţul aurului va marca recordul tuturor timpurilor: 2.300 de dolari/uncie.

Bucurându-se de o popularitate în creştere şi de diversificarea modalităţilor de investire, aurul a cunoscut o cerere explozivă. În plus, schimbarea strategiei băncilor centrale, care s-au transformat în ultimii ani în cumpărători din vânzători de , a influenţat comportamentul investitorilor instituţionali şi al persoanelor fizice, ducând la creşterea masivă a cererii”, confirmă oficialii Piraeus Bank.

Dacă băncile centrale au pornit trendul, marii miliardari ai lumii l-au continuat. Mulţi dintre ei au anunţat anul trecut că şi-au mărit deţinerile de aur. George Soros, unul dintre cei mai influenti investitori din lume, a deschis această listă. În paralel, producţia globală de aur scade, în medie, cu 5% pe an, de la maximul înregistrat în anul 2001, fapt care se traduce într-o scumpire garantată pe termen mediu şi lung. Totuşi, economiştii nu recomandă investitorilor privaţi să ţină mai mult de 5-10% din portofoliu în aur.

A doua opţiune: titlurile de stat

Titlurile de stat sunt o variantă îmbrăţişată de puţini investitori, din cauza neîncrederii în moneda naţională. Totuşi, asigurarea dată de guvernatorul Isărescu, potrivit căreia leul va fi stabil pe tot parcursul lui 2013, coroborată cu faptul că scena politică nu mai este la fel de agitată ca la finele anului trecut a condus la ideea unui leu care se întăreşte. În consecinţă, coloşii financiari Barclays şi JP Morgan, au decis să includă obligaţiunile româneşti în lei în indicii pieţelor emergente. Acest lucru se întâmplă deja, începând cu luna trecută. Toţi aceşti factori au condus la o cerere mai mare pentru obligaţiuni guvernamentale în lei.

De la începutul lui ianuarie, nerezidenţii şi-au intensificat activitatea pe piaţa valutară şi pe cea a titlurilor cu venit fix în lei. Estimăm un curs de schimb leu/euro de 4,35 în martie şi 4,40 în decembrie 2013 şi considerăm că valul abrupt de optimism de pe pieţele financiare se va diminua treptat”, arată un studiu al BCR.

Varianta 3: depozitele pe termen scurt

Tot anul trecut, băncile au făcut eforturi vizibile pentru a creşte atractivitatea produselor în lei. Dobânzile depozitelor în monedă naţională au atins atunci nivelul de 7,5%. Spre comparaţie, la euro şi dolar, dobânzile abia dacă au atins 3-4%.

Anul 2013 se prefigurează chiar mai dinamic decât 2012. Dobânzile la depozite în lei pot depăşi 6,5% şi par atractive pentru perioada în care leul este căutat de investitori. Dar există riscul deprecierii. De aceea, investitorul care va dori să îşi optimizeze câştigurile va putea alege scadenţe sub 3 luni în lei pentru perioadele de linişte, optând, însă, pentru depozite în euro sau dolar la primele semne de  «furtună»”, a explicat Claudiu Cazacu, analist şef XTB Romania.

Varianta 4: investiţiile pe bursă

Investiţiile pe bursă cer fler, iar specularea contextului internaţional poate aduce profituri surprinzătoare. De exemplu, investitorii care au analizat evoluţia din Turcia au încasat profituri de aproape 60%, înainte de impozitare.

Turcia a beneficiat de o percepţie îmbunătăţită a investitorilor, accentuată de decizia unei agenţii de rating de a o include în categoria ţărilor recomandate pentru investiţii. Germania a avut de câştigat de pe urma unei economii puternice, ajutată la export de un euro predominant slab. Indicele pieţei de capital germane a crescut anul trecut cu 25,3%, un randament consistent pentru o piaţă matură”, explică Claudiu Cazacu.

Ceea ce este important pentru jucătorii de pe bursă este să ştie să transforme momentele de criză în avere.

Fluctuaţiile din pieţele de capital pot fi semnificative şi pot genera momente când evaluările devin mult prea pesimiste, oportunităţi pe care investitorul iscusit le poate transforma în randamente remarcabile”, conchide analistul-şef XTB România.

 

NU RATA: Moment bun pentru investiţii într-unul dintre cele mai bogate oraşe din ţară. Preţul proprietăţilor din Otopeni este la jumătate

 

11 April 2013