Oficialii PAID au declarat: am fost mult prea optimişti atunci când am crezut că o să semnăm 15-20% dintre poliţe până la primul termen scadent. Momentan, doar puţin peste 8% dintre români au încheiat poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, iar ceilalţi vor primi amenzi începând cu 5 august 2011.

Asigurare locuinteNimic nu pare să îi motiveze pe români suficient de puternic pentru a-şi încheia poliţele de asigurare obligatorie, nici măcar amenzile care ar putea să fie aplicate de la începutul lunii viitoare. Oficialii PAID sunt conştienţi de acest lucru, motiv pentru care şi-au reevaluat estimările. Dacă iniţial, la debutul programului, spuneau că până la 20% dintre români îşi vor încheia poliţele de asigurare obligatorie în primul an, noile previziuni arată că acest procent se va întruni abia la mijlocul lui 2012.

"În urmă cu un an, la evenimentul de lansare al poliţei obligatorii de asigurare a locuinţelor, m-aţi întrebat ce aşteptări are PAID pentru primul an de subscriere. Şi, fără a lua în calcul hazardul la care suntem expuşi, am afirmat, optimist, că în 15 iulie 2011 am putea avea 15-20% din locuinţele din România asigurate prin poliţa obligatorie. Când spun hazard nu mă refer la cele trei riscuri pe care le acoperim prin poliţa obligatorie, ci la circumstanţele imprevizibile şi mai putin favorabile care au făcut ca astăzi să corectez cifra anunţată cu un an în urmă", a menţionat preşedintele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea.

PAID ia în calcul riscul de a pierde clienţi

Există chiar şi riscul ca unii clienţi să renunţe la poliţele pe care le-au semnat.

"Încercăm să ne păstrăm portofoliul acumulat şi să încheiem noi poliţe, astfel ca în iulie 2012 să avem un grad de cuprindere cel puţin dublu faţă de acest an. Estimăm o creştere a numărului de poliţe şi în urma protocolului care va fi semnat cu primăriile, care prevede încheierea de poliţe de asigurare obligatorii a locuinţelor direct în sediile primăriilor", a menţionat preşedintele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea.

Gradul de acoperire a asigurării obligatorii a locuinţelor este de numai 8,63% în primul an de la startul programului, în condiţiile în care au fost încheiate aproape 724. 000 de poliţe, prin raportarea numărului total de poliţe la fondul locativ existent, de 8,385 milioane de locuinţe.

"Ritmul de subscriere a poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor a depăşit, în săptămâna premergătoare datei de 15 iulie, un vârf de peste 20.000 de poliţe/zi", a mai spus Bulugea.

Dintre cele aproape 724.000 de poliţe de asigurare obligatorie, 67% au fost emise în mediul urban şi 33% în cel rural. Totodată, 69% dintre poliţe au fost achiziţionate pentru locuinţe de tip A şi 31% pentru locuinţe de tip B.

Cele mai multe asigurări obligatorii au fost semnate în Bucureşti

• Bucureşti - peste 148.000 de poliţe
• Judeţul Constanţa - 53.840 de poliţe
• Timiş - 31.915 poliţe
• Prahova - 31.259 poliţe
• Şi Galaţi - cu 28.795 poliţe

Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic). Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B.

CITEŞTE ŞI: Asigurarea obligatorie nu acoperă întreaga valoare a casei. Cât costă asigurarea integrală?

19 July 2011