Chiriile continuă să urce, în toate zonele din SUA. Valoarea totală a sumelor obținute din închirierea apartamentelor și caselor a crescut cu circa 20,6 miliarde dolari față de anul 2013. Numărul mare de executări silite și înăsprirea condițiilor de creditare au dus la o creștere continuă a cererii pe piața chiriilor, deci și la măriri de preț, explică specialiștii.

36105-chirie.jpgAmericanii dau mai mult pe chirii, acesta fiind un efect direct al scăderii numărului de proprietari. Potrivit portalului imobiliar Zillow, valoarea chiriei a urcat în medie cu 3% în 2014, iar chiriașii au plătit de-a lungul întregului an 441 miliarde dolari pentru apartamente și case, sumă în creștere cu 20,6 miliarde dolari față de anul precedent.

Vrei să închiriezi? VEZI AICI cele mai noi oferte din București

În ultimii șapte ani, au fost executate silit circa 5 milioane de locuințe, așa că teama americanilor de a nu-și pierde căminul este justificată. În plus, normele de creditare au devenit din ce în ce mai aspre, iar mulți dintre potențialii cumpărători de altă dată (în special tinerii) se văd obligați să închirieze o locuință. Drept urmare, numărul proprietarilor americani a coborât simțitor, în timp ce prețurile de închiriere au crescut.  

  • Numărul proprietarilor americani este la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 ani
  • Rata de împroprietărire din SUA a scăzut la 64,4% în toamna lui 2014, conform datelor Biroului de Statistică
  • SUA are o rată de împroprietărire similară cu alte state dezvoltate, însă aceasta a coborât continuu de la începerea crizei financiare

De-a lungul anului trecut, stocul proprietăților oferite spre închiriere s-a mărit cu 770.000 locuințe, în creștere cu 2% față de 2013, potrivit analizelor Zillow. Numai în zona metropolitană a New Yorkului, piața chiriilor numără 3,4 milioane de proprietăți, în creștere cu 63.000 față de anul precedent. Reprezentanții celui mai mare portal imobiliar american estimează că valoarea chiriilor va continua să crească și în anul 2015, cu circa 3,5%, în timp ce valoarea proprietăților va urca în medie cu 2,5%.

„Dacă cheltuiești mulți bani pe chirie, îți este mult mai greu să economisești pentru pensie sau pentru un eventual avans, așa că scad șansele de a te transforma din chiriaș în proprietar. Însă, în același timp, o valoare ridicată a chiriei te motivează mai mult să cauți noi oportunități pentru a ajunge să deții propria locuință”, punctează Skylar Olsen, economist senior în cadrul Zillow.

CITEȘTE ȘI:

 

5 January 2015