Aproape 200.000 de români au intrat pe lista scurtă a inspectorilor ANAF. Mulți dintre ei contestă datoriile, iar ANAF a recunoscut deja că există mai multe erori în listă. Până la trierea rău platnicilor de bunii contribuabili și ștergerea celor din urmă de pe lista rușinii, rămân publicate numele inițiale. Printre acestea se află multe nume bine cunoscute la nivel local, mari oameni de afaceri care au construit averi tranzacționând terenuri, locuințe sau construind masiv. Robert Negoiță, Gigi Becali, Elena Udrea sau Cristian Țânțăreanu sunt doar câteva dintre aceste nume. Totuși, actual primar și candidat pentru primăria sectorului 3 se face remarcat cu o datorie de 230 de milioane de lei. Spre comparație, Elena Udrea, Țânțăreanu, Prigoană, fiecare are o datorie cuprinsă între două și patru milioane de lei.

40213-taxe.jpgRobert Negoiță, capul de listă în topul marilor datornici, și-a făcut un obicei din a ieși în evidență din punct de vedere financiar. Când toți colegii lui încearcă să își minimalizeze averile, Negoiță a întocmit o declarație de avere de peste 70 de pagini în care a notat fiecare dintre cele peste 1.600 de imobile pe care le deține și peste 50 terenuri dispuse în cinci localități. Pentru multe dintre acestea, se pare că obligațiile către stat au fost neglijate, rezultând o datorie de de peste 232 de milioane de lei.

Un alt nume bine cunoscut românilor este Silviu Prigoană. Acesta este notat pe lista ANAF cu datorii de 3.9 milioane de lei. La fel ca mulți alți oameni de afaceri români, o bună parte din averea lui Prigoană se află în imobiliare. Acesta a achiziționat preponderent terenuri, agricole sau intravilane, peste 20 în total. Totodată, omul de afaceri a achiziționat șapte case de locuit în București, Pipera și Cluj, dar și trei apartamente, dintre care unul în Chicago și două în București.

Elena Udrea anunță că vrea să plătească, dar are conturile blocate de DNA

Elena Udrea este unul dintre cele mai controversate nume de pe scena politică autohtonă. Ea a devenit proprietar pe cinci terenuri din centrul Capitalei, acolo unde mulți vor să cumpere, dar oferta nu există sau prețul este prohibitiv. În privința locuințelor, pe numele Eleni Udrea au figurat doar un apartament și o casă, în București. Totuși, Elena Udrea figurează pe lista datoriilor la ANAF cu o datorie de 39.000 de lei.

Verific, pentru că nu am încredere în acuratețea informațiilor lor. Oricum, din cei aproape 150.000 de datornici anunțați, restanța mea ar fi nerelevanta față de sutele, zecile de milioane ale altora. Dar chiar și asa, dacă ceva a scăpat contabilei mele și am o datorie, evident că voi încerca să o plătesc. Spun că voi încerca, deoarece eu am toate bunurile sechestrate, toate conturile poprite și toate veniturile blocate de către DNA. Pe de o parte, statul, prin ANAF îmi cere să plătesc, pe de altă parte, tot statul, prin DNA, îmi blochează orice posibilitate de plată!”, explică Elena Udrea pe pagina ei de Facebook.

Țânțăreanu nu e la primul conflict cu ANAF și a apelat deja la ajutorul Justiției

Cristian Țânțăreanu este unul dintre cei mai controversați oameni de afaceri din domeniul imobiliar. El a mai avut probleme cu Fiscul, când i s-a pus sechestru pe două terenuri și o mașină, pentru o datorie de un milion de euro. Dar terenurile sunt punctul forte al lui Țânțăreanu. Numai notoriul proiect Paradisul Verde se întinde pe 20 de hectare, iar omul de afaceri a achiziționat și alte 50 de hectare, tot în zona Corbeanca. Omul de afaceri contestă acuratețea datelor care îl prezintă drept datornic. 

Sunt în proces, am câștigat la Înalta Curte, dar eu am mare teamă față de Justiție. Eu nu am încredere în Justiție, îmi este tare teamă că acum pierd, că s-a revenit la fond, deși am câștigat la ICCJ. E vorba despre persoane fizice, care tranzacționează terenuri. E una că nu am știut eu, dar nimeni nu știa, se pare”, explică omul de afaceri.

Marian Vanghelie spune că nu știe nimic de datoria de la ANAF

Alte nume trecute pe lista ANAF sunt Gigi Becali, cu o datorie de patru milioane de lei și Marian Vanghelie, cu o datorie de 88.000 de lei. Acesta din urmă spune că nu știe nimic de datoria menționată, un motiv invocat de mai mulți dintre cei prezenți pe listă. De altfel, ANAF a recunoscut deja că există mai multe erori în lista prezentată și că se muncește la corectarea acestora. Între timp, mai multe persoane publice care s-au regăsit pe listă încep să prezinte documente potrivit cărora nu au nicio datorie către stat. 

Datoria invocată de ANAF este o eroare a acestei instituții. În 2014, pe vremea când eram europarlamentar, aveam domiciliul în Sectorul 2. Acum, am domiciliul în Sectorul 1. Situația a apărut pentru că ANAF-ul nu a făcut transferul informației între Sectorul 2 și Sectorul 1. Mai mult, cu circa 30 de zile în urmă, am fost personal la ANAF Sector 1 și ANAF Sector 2, făcând, cu documente, proba achitării obligațiilor. Din păcate, până la această oră, nu s-a făcut operarea datelor. Închei, spunând că nu am niciun fel de datorie la stat”, a demonstrat Elena Băsescu pe pagina ei da Facebook, unde a atașat și documentele necesare pentru a susține această declarație.

Mai mult, aceleași plângeri vin în valuri și din partea oamenilor de rând. Zeci de persoane asistate social, ciobani sau simpli agricultori, figurează în listele ANAF cu datorii colosale, care ajung la jumătate din bugetele localității în care locuiesc. Multe dintre aceste cazuri urmează să fie demonstrate, în demersul ANAF de a separa încă o dată rău-platnicii de bunii contribuabili.

CITEȘTE ȘI:

18 May 2016