Preţurile locuinţelor vechi au sărit în aer în ultimele două săptămâni, proprietarii cerând preţuri mai mari şi cu până la 20.000 de euro, ca urmare a programului guvernamental "Prima Casă", potrivit unui studiu realizat de NewsIn printre analiştii imobiliari. Aceştia consideră însă că preţurile sunt "aberante" şi că situaţia va dispărea în aproximativ o lună.

ANALIŞTII: Scumpirile de după “Prima Casă”, între 10% şi 35%"Ofertele care au apărut în ultimele săptămâni sunt cu aproximativ 5.000-7.000 de euro mai mari. Există şi cazuri exagerate, în care proprietarii cer cu până la 20.000 de euro mai mult decât preţul iniţial, de acum două săptămâni.

Avem, de exemplu, un apartament de două camere într-un bloc din cartierul Titan, construit în 1974, pe care proprietarul vrea să-l dea cu 85.000 de euro.

Noi am vândut un apartament în acelaşi bloc, în martie, cu 59.000 de euro", a declaraun consultant imobiliar specializat pe zona. El spune că astfel de oferte nu vor rezista pe piaţă.

Şi Radu Zilişteanu este de aceeaşi părere şi subliniază că preţurile nejustificate sunt doar o testare a pieţei. "Greşeala fundamentală provine de la suma de 60.000 de euro impusă de Guvern.

Stabilirea acestui plafon a determinat ca valoarea apartamentelor evaluate iniţial la mai puţin de 60.000 de euro să crească.

În momentul în care programul va deveni complet funcţional şi se vor încheia tranzacţii, piaţa va reintra în normal, iar astfel de oferte vor dispărea", a adăugat Zilişteanu.

Sursa

4 August 2009