Una dintre cele mai mici țări europene, Andorra este faimoasă datorită politicii fiscale, dar și pentru că este printre cele mai frumoase destinații turistice din regiune – peisajele montane atrag atât iubitorii sporturilor de iarnă, cât și pasionații de plimbări pe perioada verii. Impulsionat de interesul străinilor, sectorul imobiliar a avut o traiectorie ascendentă în anii anteriori crizei, însă a fost înfrânat puternic de condițiile economice globale.

34937-naop.jpgAflat între Spania și Franța, Principatul Andorrei este unul dintre cele mai mici state ale Europei, dar și una dintre puținele țări fără ieșire la mare. Prosperitatea micului principat se datorează în special industriei turismului, ce deservește anual mai bine de 10 milioane de vizitatori.

Principatul este faimos datorită condițiilor fiscale lejere, în ciuda faptului că se află în plină reformă a sistemului fiscal. În vara anului trecut, autoritățile au anunțat că, în urma presiunilor făcute de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, începând cu anul 2016, se vor impozita veniturile – primii 24.000 euro sunt neimpozitabili, următorii 16.000 euro sunt taxați cu 5%, iar orice depășește 40.000 este taxat cu 10%. Legea se va aplica atât în cazul localnicilor, cât și în cazul rezidenților străini.

  • Andorra este de doar două ori mai mare decât București – principatul se întinde pe o suprafață de 468 kilometri pătrați, ocupând locul 6 în clasamentul celor mai mici țări europene
  • Micul principat se mândrește cu „cea mai înaltă” capitală europeană – Andorra la Vella se află la o altitudine de 1.023 metri peste nivelul mării
  • Andorranii au una dintre cele mai mari speranțe de viață din lume (84 ani, locul 3 la nivel mondial)

Boom-ul imobiliar de la începutul anilor 2000 a fost alimentat de cererea venită din partea cumpărătorilor străini, atrași în special de facilitățile fiscale (nu sunt impozitate câștigurile, fie ele venituri sau moșteniri, și nici proprietățile deținute cel puțin 12 ani). Mai mult de atât, Andorra este tentantă și datorită stațiunilor de ski (printre cele mai populare din regiune), în timp ce costurile traiului zilnic sunt mult mai coborâte decât în alte paradisuri fiscale, precum Monaco.

Prețul proprietăților rezidențiale din Andorra a urcat cu 15-20% în fiecare an după 2000, iar în 2007 s-a dublat, potrivit analizelor GPG. Jucătorii imobiliari erau extrem de optimiști cu privire la viitorul sectorului real estate din Principat, însă anul 2008 a adus scăderi de preț pe acest segment. Evoluția pieței imobiliare a fost înfrânată de criza financiară globală, iar de atunci nu au mai fost înregistrate îmbunătățiri semnificative pe acest segment. Departe de a întâmpina aceleași probleme ca vecina Spania, Andorra s-a confruntat totuși în ultimii ani cu scăderi ale prețurilor de circa 25%, după ce cererea venită din partea străinilor s-a diminuat considerabil.

  • Locuințele vizate de clienții cu venituri moderate au un preț mediu de 2.500 euro/mp
  • Proprietățile premium au un preț mediu de 15.000 euro/mp
  • În stațiunile de ski, prețul locuințelor pornește de la 165.000 euro pentru un apartament cu două camere și variază între 1 și 3,5 milioane euro pentru case individuale sau apartamente de lux cu patru-cinci camere

Oferta cea mai bogată de locuințe noi se regăsește în capitala țării – Andorra La Vella, căminul a circa o treime din populație și cea mai importantă destinație pentru pasionații de shopping. De asemenea, proiecte rezidențiale noi au mai fost dezvoltate și în celelalte mari orașe ale țării, în timp ce în stațiunile de ski Soldeu, La Massana sau Ordino se tranzacționează cu precădere case de lemn cu arhitectură tipică zonelor de munte (denumite „chalets”).

Valoarea medie a chiriei, potrivit Global Property Guide:

  • Apartament cu un dormitor – 350-500 euro/lună
  • Apartament cu două dormitoare – 500-800 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – 650-1.300 euro/lună
  • Casă cu propria terasă – 1.500-4.000 euro/lună

Pentru a revigora activitatea din sectorul rezidențial, autoritățile din Andorra au modificat legislația pentru a atrage străini avuți și au îmblânzit regulile de obținere a permisului de rezidență. Înainte de 2012, străinilor li se acorda dreptul de ședere permanentă dacă locuiau în Andorra cel puțin 183 zile/an, iar pentru a fi scutiți de taxe, erau nevoiți să investească cel puțin 400.000 euro într-o proprietate, în titluri de stat și/sau în acțiuni listate la bursă. Conform noilor reguli, străinii trebuie să petreacă doar 90 zile/an în Principat pentru a primi drept de ședere permanentă și au aceleași drepturi de proprietate ca și cetățenii. Potrivit analiștilor internaționali, economia robustă și astfel de facilități (împreună cu cele fiscale) au atras și vor continua să atragă atenția cumpărătorilor străini, astfel că se estimează că activitatea de pe segmentul rezidențial se va îmbunătăți, pe termen mediu.

AFLĂ DETALII IMOBILIARE DIN ALTE COLȚURI ALE LUMII:

 

30 August 2014