În ultimii doi ani, dezvoltatorii de locuințe din București și-au redus din activitate și puțini au fost cei care s-au înghesuit să construiască alte apartamente.

16442-casee_23955700.jpgCompania RPF Development, partenerul din România al fondului de investiții britanic EuropaCapital, va demara în primăvara acestui an construcția a a două proiecte rezidențiale, după ce au finalizat proiectul Vitan Residence și din care mai sunt disponibile doar 19 apartamente.

„În primăvară vrem să demarăm dezvoltarea a două proiecte în București, unul de 20.000 mp în Vatra Luminoasă și altul de 25.000 mp în apropierea ansamblului finalizat Vitan Residence. Cel din Vatra Luminoasă va avea 200 de locuințe, iar cel din Vitan în jur de 100 și vor fi construite în trei faze de execuție, iar valoarea de investiție în aceste două proiecte este de 42 de milioane de euro", a declarat pentru Money.ro Robert Kurthy, managind director la RPF Development.

Apartamentele din noile ansambluri rezidențiale vor avea suprafețe cuprinse între 40 și 170 mp, iar prețurile de vânzare vor fi de 1.000 de euro/mp construit pentru proiectul din Vitan și 1.200 de euro/mp construit pentru proiectul din Vatra Luminoasă. Termenul de finalizare pentru proiectul din Vatra Luminoasă este stabilit pentru primul trimestru din 2013, iar pentru cel din Vitan, prima fază de construcție va fi finalizată în trimestrul 4 al anului viitor.

Întrebat de Money.ro dacă în acest moment se pot construi apartamente noi mai ieftin, Robert Kurthy a afirmat că prețurile sunt într-adevăr mai mici, dar câștigul se datorează faptului că pot să-și aleagă forța de lucru de calitate, iar valoarea medie pentru un mp construit variază în funcție de arhitectura, structura și finisajele executate.

Compania mai construiește o clădire de birouri tot în Vitan, care are o suprafață închiriabilă de 2.000 de mp și care este închiriată în proporție de 70%. Clădirea va fi finalizată în luna septembrie a acestui an.

Ce au de înfruntat noile proiecte: mii de apartamente deja construite, care stau goale

Specialiștii din domeniu spun că, dezvoltatorii care, în ciuda climatului economic, se mai încumetă să lanseze noi produse pe piață, pe care să le vândă încă din stadiul off-plan, trebuie să aibă în vedere locația. Prețul de 1.000 de euro/mp poate fi competitiv și se justifică atunci când este balansat pe locație și facilități pe măsură.

Totuși există aproape 10.000 de apartamente noi care stau încă goale, în așteptarea cumpărătorilor, și care au fost configurate cu suprafețe mari, care acum nu mai atrag potențialii clienți datorită prețului final per unitate.

"Mi-e greu să cred că s-ar putea vinde locuințe off plan la orice preț. Nu mai crede nimeni în termene de livare sau că proiectul chiar o să existe. Locuințele noi lansate ar trebui să aibă un preț final accesibil, pentru a avea o rată lunară în jur de 300 de euro", a declarat pentru Money.ro, Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker.

În plus, acesta mai spune că o soluție pentru vânzarea noilor proiecte este ca dezvoltatorul să perceapă doar o anumită sumă pentru rezervare, nu și un avans, iar la final, când locuința este finalizată, clientul să plătească valoarea apartamentului. Asta în cazul în care dezvoltatorul nu stă în baza avansurilor cumpărătorilor pentru construcția proiectului. Mulți bucureșteni au fost vrăjiți de machetele proiectelor, au plătit un avans considerabil, iar locuința mult visată nici nu există încă.

Și Mihaela Pană, directorul departamentului residential din cadrul DTZ Echinox spune că piața rezidențială din România nu mai este una a achizițiilor în fază de proiect.

„Dezvoltatorii ar trebui să aibă în vedere un ritm slab sau aproape inexistent al vânzărilor în primele faze de construcție și să își planifice investițiile bazându-se în mai mare masură pe capital propriu și mai puțin pe finanțări bancare, cel puțin la începutul dezvoltării. La ridicarea clădirii și închiderea acesteia, ne așteptam ca interesul clienților să crească, odata cu încrederea lor în finalizarea cu succes a proiectului", a declarat pentru Money.ro, Mihaela Pană.

În plus, pentru a stimula vânzările off- plan, băncile care finanțează proiectele rezidențiale ar putea să garanteze pentru avansurile clienților, lucru ce se întâmplă deja în alte țări occidetale, mai spune Pană.

Dar oficialii companiei RPF Development sunt încrezători în proiectele pe care vor să le construiască. "Numai în momentul în care vine refluxul poți să-ți dai seama câti oameni înotau fără costum de baie. În ceea ce ne privește, nu constatăm o diminuare semnificativă a vânzărilor și nu susținem punctul de vedere conform căruia toți dezvoltatorii sunt în impas. În mod firesc în contextul actual de piața, clienții se orientează spre oferte din ce în ce mai interesante ca preț, zonă, calitate a lucrărilor și siguranța că vor fi proprietari.


Sursa

14 February 2011