Ideile preconcepute îi fac pe cei mai mulți cumpărători să evite locuințele amplasate la ultimul nivel. Însă lucrurile s-au schimbat față de anii trecuți: cele mai multe blocuri au fost îmbunătățite, iar problemele pentru care erau „renumite” aceste apartamente nu mai sunt de actualitate. Mai mult, acestea vin la pachet nu doar cu avantaje unice, ci și cu un preț mai mic.

34891-ultimul_etaj.jpgMoștenire din perioada comunistă, se menține chiar și astăzi mentalitatea conform căreia locuințele amplasate la ultimul etaj vin la pachet cu diverse probleme. Cu toate că au fost executate lucrări de reabilitare termică în cazul multor blocuri din mai toate marile orașe ale țării, locuințele de la ultimele niveluri sunt în continuare privite cu neîncredere de către majoritatea cumpărătorilor.

„Din păcate, există foarte mulți clienți care precizează încă de la început că nu doresc un apartament la parter sau la ultimul etaj, fără a avea argument solide. Chiar după ce văd că terasa este reparată, că există hidroizolație de 40 cm și garanție pe 10 ani, tot au impresia că le-ar ploua în casă. Etajele intermediare sunt cele mai solicitate (1-5), apoi următoarele până în penultimul nivel, iar cele mai puțin căutate locuințe sunt cele de la parter și ultimul etaj – așa a fost dintotdeauna și nu s-a schimbat nimic”, declară Mihaela Anton, broker imobiliar în cadrul RENET.

„Da, dacă discutăm de imobilele vechi, construite înainte de 1990, există această reținere cu privire la apartamentele poziționate la ultimul etaj, din cauza faptului că nu au fost foarte bine izolate. În general, sunt două mari probleme: pe de o parte căldura din timpul verii sau frigul din timpul iernii, iar pe de altă parte, problema izolației și teama că s-ar putea întâmpla ceva. Și, chiar dacă răspunderea este a tuturor locatarilor, de multe ori proprietarul de la ultimul etaj este cel care suportă cele mai mari costuri”, completează Georgiana Sandu, director de vânzări în cadrul Neocasa.

Însă locuințele de la ultimul nivel au avantaje unice, pe care potențialii clienți nu le pot trece cu vederea, mai ales dacă evidențiate de către consultantul imobiliar. De cele mai multe ori, chiar și clienții reticenți își schimbă părerea atunci când văd un imobil bine întreținut și bine izolat, iar argumentele obiective îi conving chiar și pe cei cu idei preconcepute. Lipsa vecinilor de deasupra îi încântă pe mulți clienți, cât și accesul ușor la terasa blocului. De asemenea, o mică parte dintre clienți apreciază priveliștea de la ultimul etaj, detaliu pentru care peste hotare se plătesc bani grei. Și, de cele mai multe ori, prețul unui apartament amplasat la nivelul superior este mai mic decât cel al altor locuințe, ceea ce poate fi argumentul final.

Locuințele de la ultimul nivel al blocurilor vechi au un preț mai mic cu circa 10%

Prețul este cel care îi convinge pe mulți clienți să se mute la ultimul etaj. Potrivit consultanților imobiliari, clienții cu buget redus vin deja hotărâți să cumpere la nivelul superior, știind că pot negocia din preț pe acest motiv. Diferența de preț este simțitoare, iar clienții se folosesc de această economie în diverse feluri – uneori își cumpără un apartament mai mare, alteori aleg o zonă mai bună și, de cele mai multe ori, noii proprietari își mobilează complet locuința.

„Deși este o diferență de preț de circa 10%, locuințele poziționate la ultimul etaj se vând mai greu decât cele de la etajele intermediare. Însă se tranzacționează și acestea, nu rămân nevândute. Tocmai am intermediat tranzacționarea unui apartament amplasat la etajul 10 din 10 – a durat trei luni până și-a găsit un cumpărător, însă noul proprietar este foarte mulțumit”, spune reprezentantul RENET.

Blocuri noi, mentalități vechi

Ideile preconcepute se mențin uneori chiar și în cazul construcțiilor noi, spun dezvoltatorii, deși argumentele sunt complet nefondate – toate blocurile noi sunt izolate termic, multe clădiri nu mai au terasă ca altă dată, iar lifturile funcționează până la ultimul nivel. Dar puținii clienți cu astfel de opinii se lasă convinși cu rapiditate de împrejurări.

„Am avut clienți care nu doreau să cumpere la ultimul etaj, însă s-au răzgândit, după ce au analizat condițiile – noi avem acoperiș, nu este terasă obișnuită, iar liftul urcă până la mansardă. De asemenea, există diferențe de preț: dacă apartamentele de la etajele intermediare costă 775 euro/mp, cele de la parter și ultimul etaj au un preț de 750 euro/mp, iar cele de la mansardă se vând cu 650 euro/mp. În general, clienții cărora le place un anumit tip de apartament nu se mai uită la etaj”, menționează Ștefania Poteraș, director de vânzări în cadrul Militari Residence.

La polul opus se află clienții interesați de apartamentele premium – pe acest segment, dinamica este similară cu cea din Occident, unde prețul crește direct proporțional cu etajul. Acești clienți apreciază cu adevărat avantajele de a locui la ultimul nivel, iar dezvoltatorii fac tot posibilul să departajeze aceste apartamente de restul unităților din același imobil.

„Este o situație cu totul diferită, în cazul blocurilor noi. De obicei, la ultimul nivel este vorba de  o locuință tip penthouse și, în cele mai multe cazuri, liftul urcă până în apartament. Niciun alt apartament din imobil nu beneficiază de o terasă sau de o priveliște similară, iar prețul este mult peste cel al altor locuințe din aceeași clădire. Desigur, este vorba despre o anumită categorie de clienți, oameni care vin hotărâți să cumpere aici”, concluzionează reprezentantul Neocasa.

ALTE ARTICOLE RECOMANDATE:

21 August 2014