Locuinţele ANL au fost şi au rămas o soluţie perfectă pentru clienţii de imobiliare cu bugete reduse. Până acum, chiria era singura opţiune. Acum însă, se vorbeşte din nou şi despre cumpărarea locuinţelor construite de ANL. Există chiar şi condiţii speciale în cadrul programului Prima Casă, pentru cei care vor să facă acest lucru. Totuşi, numărul chiriaşilor interesaţi să devină proprietari pe apartamentul în care locuiesc nu este deloc ridicat.

32486-dscn6071.jpgÎn momentul în care au decis să scoată la vânzare locuinţele ANL, oficialii Ministerului Dezvoltării au vizat strângerea de fonduri. Mai multe şantiere erau blocate  din lipsă de fonduri iar vânzarea însemna o soluţie pentru construcţia de noi locuinţe. A mai existat o asemenea încercare în urmă cu patru ani, dar atunci doar puţin peste 400 de chiriaşi au ales să cumpere. De data aceasta însă, interesul este ceva mai crescut. La primăriile din toată ţara există aproape 3.000 de cereri de cumpărare, venite din partea chiriaşilor. Aproximativ 200 au fost deja cumpărate. şi asta în doar două luni de la relansarea programului de vânzare.

„Guvernul şi-a propus să vândă integral cele 2.900 de locuinţe pentru care există deja cereri. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci se va asigura un buget consistent pentru 2014. Cu alte cuvinte, dacă aceste tranzacţii se vor finaliza, ANL nu va mai mai avea nevoie de bani de la bugetul de stat“, a declarat Dumitru Nancu, director general ANL.

Locuinţele ANL se vând la preţul de construcţie: un apartament de 50 mp costă 16.000 euro
De fapt, dacă toţi chiriaşii care au depus deja cerere vor cumpăra, atunci Agenţia ar obţine un buget de aproape 80 milioane euro, de 13 ori mai mare decât cel de 5,8 milioane euro, alocat de stat. totuşi, numărul chiriaşi interesaţi să cumpere nu este deloc încurajator. Sumele modice pe care aceştia le plătesc, cuprinse între 100 şi 200 lei lunar, face mult mai comod statutul de chiriaş. Totodată, veniturile scăzute pe care le au cei mai mulţi locatari ai blocurilor ANL îi descalifică de la obţinerea unui împrumut bancar. Tocmai de aceea, ANL a fost nevoită să treacă la tehnici de persuasiune pentru a-i face pe aceştia să se răzgândească.

  • În primul rând, preţul de înlocuire al imobilelor a scăzut de la 411 euro/mp  cât era în 2012, la 280-300 euro/mp
  • În al doilea rând, în cadrul Prima Casă a fost stabilit un plafon dedicat chiriaşilor ANL, de 113 milioane euro

Pentru a convinge chiriaşii să cumpere, chiriile au început să crească

Astfel, cu un preţ mediu de 16.000 euro pentru un apartament de 50 mp şi credite la care pot avea acces şi cei care au un venit minim de 1.200 lei şi un avans economisit de 4.000 de lei, ideea de achiziţie a devenit tentantă. Iar pentru a convinge cât mai mulţi propretari să cumpere, unele primării au început să crească nivelul chiriilor.

„În Timişoara, de exemplu, chiria de achitat a ajuns la 700 lei/lună. În cazul persoanelor cu vârstă  peste 35 de ani, nivelul chiriei este stabilit de Primărie. În cazul tinerilor cu vârste de până în 35, chiriile sunt subvenţionate”, continuă Dumitru Nancu.

Este important de ştiut însă că există câteva restricţii. De exemplu, pentru a putea cumpăra, membri familiei trebuie să aibă salarii care nu depăşesc dublul salariului mediu, adică cel mult 3.200 lei. Până acum, prin programul ANL s-au construit aproape 31.000 locuinţe.

CITEŞTE ŞI: Căminul aduce fericirea. Proprietarii, mai mulţumiţi sufleteşte decât chiriaşii?


3 December 2013