Sectorul 1 a dominat segmentul elitist din piața imobiliară locală. Indiferent dacă este vorba despre birouri, locuințe sau zone comerciale, în nordul Bucureștiului se plătește cel mai mare preț pe metru pătrat. Cu banii pe care îi achiți pentru un apartament în această zonă, se pot cumpăra trei apartamente, în alte părți ale Capitalei. Cu toate acestea, clienții nu sunt interesați de o asemenea ofertă și preferă să achiziționeze un apartament, dar bun. O achiziție în Nordul Bucureștiului vine cu promisiunea că proprietatea își va păstra valoarea în timp, indiferent de vechimea imobilului sau dificultățile economice.  

37862-imobiliare_herastrau.jpgSectorul 1 cuprinde cele mai bine cotate zone ale Capitalei, de la Calea Victoriei până la șoseaua Kiseleff, cartierul Băneasa și zona Pipera și până la liziera vestică a pădurii Tunari. Pe acest tronson se fac afacerile imobiliare cele mai generoase și se ridică proiectele cele mai râvnite. În zone precum Primăverii sau Herăstrău, prețul mediu cerut de proprietar, pentru un apartament cu două camere, variază între 2.000 și 2.400 euro/mp, în funcție de poziționare și calitatea imobilului. În rest, prețul mediu este de aproximativ 1.300 euro/mp pentru apartamentele cu două camere și 1.500 euro/mp pentru apartamentele cu trei camere.

„În general, în zona de lux a sectorului 1, discutăm despre un preț cu până la 40% peste nivelul din celelalte zone ale Bucureștiului. Sumele vehiculate pot fi considerate drept nefondate, de către clienții din celelalte cartiere, dar clienții zonei au un alt fel de gândire. Ei caută poziționarea de top, caută poziționare socială, caută vecini cu un anumit statut social”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Marian Topală, broker imobiliar Nord Attitude.

Apartamentele cu două camere, în zonele de top, pot costa și 120.000 de euro

Astfel, pe acest tronson de lux, un apartament cu două camere se vinde cu 120.000 de euro, la fel de ușor cum se vând și apartamentele similare, poziționate în cartierele muncitorești. Clienții nu sunt interesați de faptul că, în același buget, ar cumpăra o suprafață mai mare în altă parte sau poate ar putea face o investiție imobiliară, cumpărând două apartamente: unul în care să locuiască, altul pe care să îl închirieze. La ei, planul de achiziție funcționează arată diferit față de cel al clientului tipic.

„Ei se gândesc că investesc într-o proprietate care nu se va devaloriza în timp, indiferent de vechime sau contextul economic, pentru că poziționarea pe care o primesc este de neegalat. În general, pe piața de lux încă este o ofertă mică pentru o cerere mare, este o piață a cumpărătorilor, iar cei care au bugete care să le permită o asemenea achiziție au toate argumentele pentru a susține ideea că fac alegerea perfectă pentru ei. Piața cartierelor muncitorești este o piață secundară, pe care nu au de ce să o ia în calcul”, explică Ioana Bobârlă, broker imobiliar One Estate.

Bucureștii Noi este alternativa accesibilă a unei zone de lux, în același sector

Clienții tineri din zona de Nord, cei cu vârste cuprinse între 25 și 30 de ani, aleg în general zone precum 1 Mai, Domenii sau Banu Manta. Cei care trec de această limită superioară de vârstă, au în general și bugete mai mari, așa că se îndreaptă spre Herăstrău, Dorobanți, Băneasa. Există însă și o parte a zonei de Nord care se aseamănă, ca și comportament, mai degrabă cu cartierele muncitorești, decât cu partea elitistă a orașului. Aici intră zone precum Bucureștii Noi, Dămăroaia, Calea Plevnei sau Calea Giulești, care sunt la limita de S-V a sectorului. În aceste zone, prețurile sunt accesibile oricui.

„În Bucureștii Noi-Dămăroaia, se găsesc cele mai mici prețuri din sector, respectiv 900 euro/mp. Aici, se găsesc apartamente cu trei camere la un preț de 60.000-70.000 de euro, la fel ca și în Militari, Ghencea, Crângași. Aici vin clienții care vor să locuiască în zona de Nord, dar nu au bugetul necesar pentru a se muta în subzonele de top” , explică Marian Topală.

Zona de Nord a Bucureștiului este un furnicar business. în zondițiile în care acolo s-au mutat cele mai importante companii ale momentului, angajații care sunt siguri pe locul lor de muncă aleg să se mute mai aproape de serviciu, pentru a nu pierde mult timp pe drum. De asememenea, apropierea de DN1, aeroporturi și cele mai mari parcuri din oraș, sunt și ele argumente care cântăresc greu în decizia de a cumpăra în zonă.

CITEȘTE ȘI:

4 August 2015