Pe segmentul premium, cel mai mare număr de tranzacții se realizează cu apartamente cu trei și patru camere (atât închirieri, cât și achiziții). În primele nouă luni ale acestui an, 35% dintre cei care au cumpărat în zonele rezidențiale premium ale Capitalei au achiziționat cu scop investițional. Potrivit Nordis, chiria pentru un apartament cu trei camere în această parte a Bucureștiului variază între 800 și 2.100 euro/lună, în timp ce un apartament cu patru camere se închiriază cu prețuri între 1.000 și 3.700 euro/lună.  

38302-inchirieri.jpgCunoscută drept o zonă dedicată celor cu venituri ridicate, partea de nord a Capitalei (Floreasca, Dorobanți, Kiseleff-Aviatorilor, Primăverii, Șoseaua Nordului-Herăstrău, Băneasa, Pipera) este preferata expaților și a diplomaților. Potrivit datelor Nordis, cererea acestora pentru locuințe de închiriat a urcat cu 7% pe segmentul de apartamente și cu 5% pe segmentul de vile. De ce preferă străinii zona de nord? Fiind însoțiți, în general, de familii, un argument puternic îl reprezintă numărul ridicat de instituții străine de învățământ din zonă. Mai mult, cartierele din nordul Capitalei au o reputație bună, precum și o ofertă bogată de locuințe noi, cu suprafețe generoase și finisaje premium.

„Cea mai mare cerere și cel mai mare număr de tranzacții s-au înregistrat la apartamentele cu trei și patru camere. Cea mai dorită zonă a rămas în continuare Șoseaua Nordului – Herăstrău, datorită poziției sale în proximitatea parcului, dar și a unei distanțe relativ scurte atât de școli și centre comerciale, cât și de centrul orașului”, punctează Emanuel Poștoacă, General Manager al Nordis.

  • 41% dintre apartamentele noi închiriate în nordul Capitalei au trei camere, 30% dintre acestea au patru camere, iar 23% au două camere
  • Prețul de închiriere al apartamentelor cu două camere variază între 600 și 950 euro/lună, cel al locuințelor cu trei camere între 800 și 2.100 euro/lună, iar cel al apartamentelor cu patru camere este între 1.000 și 3.700 euro/lună
  • 48% dintre chiriași au un buget situat între 1.000 și 2.000 euro/lună, 34% dispun de mai puțin de 1.000 euro/lună, în timp ce 18% plătesc peste 2.000 euro/lună pentru închirierea unui apartament nou, în nord

Circa 85% dintre cei care închiriază un apartament de lux, într-una din zonele din nordul Bucureștiului, sunt străini, în timp ce doar 15% dintre chiriași sunt români. În schimb, lucrurile se inversează, atunci când vine vorba de achiziție: doar 20% dintre cumpărători sunt de peste hotare, în timp ce 80% dintre clienți sunt români ce folosesc apartamentele pentru uz propriu.

„Ponderea celor care cumpără apartamente pentru a le închiria ulterior, pentru a le rentabiliza, a ajuns la 35% din totalul celor care cumpără apartamente în zonă (în condițiile în care anul trecut era de circa 20%), aceasta datorită dobânzilor foarte scăzute pentru depozitele bancare, a revenirii creditării, dar și a oportunităților imobiliare aflate în piață. De asemenea, asistăm la o întoarcere a investitorilor străini, cei care doresc sa achiziționeze terenuri pentru dezvoltare imobiliară sau doresc să achiziționeze proprietăți deja închiriate ca investiție”, explică reprezentanții Nordis.

Tranzacțiile cu apartamente de trei camere au reprezentat aproape jumătate din piața achizițiilor de apartamente premium din București în ultimul an, respectiv un procent de 49%, conform datelor Nordis. La polul opus, garsonierele au o pondere de doar 2% din totalul tranzacțiilor pe segmentul rezidențial de lux din zona de nord. În ceea ce privește mărimea bugetelor alocate pentru astfel de locuințe noi, premium, predomină cele cuprinse între 100.000 și 250.000 euro, care reprezintă o pondere de 60% din total.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

30 September 2015