Regia Autonomă a Protocolului de Stat a pus la punct o nouă listă de proprietăţi care sunt scoase la licitaţie. În general, proprietăţile RA-APPS sunt cunoscute pentru preţurile exorbitante cu care sunt listate, dar de data aceasta există mai multe proprietăţi care se vând la un nivel egal cu cele executate silit. Chiar şi clienţii care vor să cumpere cu Prima Casă îşi pot permite acum un apartament al Protocolului de Stat.

32373-home_auctions.jpgBugetul mediu al clienţilor de Prima Casă este de 50.000 euro, iar Regia Protocolului de Stat pare să fi pregătit oferte pentru această categorie de clienţi. În noua listă a ofertelor se găsesc mai multe locuinţe care corespund acestui criteriu. Lucrurile sunt cu atât mai interesante cu cât proprietăţile sunt situate în zone de top ale Bucureştiului.

De exemplu, un apartament cu trei camere şi o suprafaţă utilă de 77 mp, situat pe strada Luterană, are un preţ de pornire de 51.100 euro + TVA, în oferta RA-APPS.

O altă ofertă se referă la un apartament cu două camere şi 87 mp, situată pe Bd. Nicolae Bălcescu, şi are un preţ de pornire de 50.600 euro + TVA.

În aceeaşi zonă, un alt apartament de două camere este scos la licitaţie de către RA-APPS cu un preţ de 56.700 euro + TVA.

Garsonierele de 60.000 euro există atât în ofertele RA-APPS cât şi în cazul executărilor silite

De cealaltă parte, există apartamente care, deşi se încadrează într-un buget de până în 60.000 euro, au o singură cameră, ceea ce le transformă în nişte locuinţe scumpe. Un exemplu concret în acest sens este situat tot pe Bd. Nicolae Bălcescu, are o suprafaţă de 37 mp şi un preţ de 58.300 euro, la care se adaugă TVA.

Spre comparaţie, pe site-urile de executări silite există mai multe oferte care se încadrează în aceeaşi marjă de preţ şi au condiţii similare. Există însă o diferenţă: acestea din urmă sunt situate în zone secundare ale Capitalei.

De exemplu, un apartament cu două camere situat în cartierul Drumul Taberei, situat la etajul unu din patru al unui bloc construit în 1972, este scos la licitaţie cu un preţ de pornire de 52.250 euro.

Clienţii se tem încă să cumpere locuinţe prin licitaţie

Un alt apartament de două camere, situat la parterul unui bloc cu 10 etaje, construit în 1978 în zona Nada Florilor din Sectorul 2, are un preţ de pornire de 55.000 euro.

Un alt apartament cu două camere executat silit se află în zona Lacul Tei şi are un preţ de pornire de 58.000 euro. de data aceasta însă, este vorba despre un bloc nou, construit în 2009.

De asemenea, şi pe lista locuinţelor executate silit există garsoniere de 60.000 euro. Una dintre ele este situată într-o vilă din Bucureştii noi, cu finisaje medii-superioare.

Aşadar, clienţii cu bugete de Prima Casă pot alege locuinţe noi, executate silit sau de protocol. Există însă un singur impediment: puţini clienţi de imobiliare sunt dispuşi să încerce achiziţia prin licitaţie. Sistemul le pare complex, problematic şi periculos.

CITEŞTE ŞI: Cum şi cine poate cumpăra o locuinţă executată silit?

 

13 November 2013